Hufvudstadsbladet

Stort behov av behöriga barnträdgå­rdslärare

Pedagogik I huvudstads­regionen är nästan en av fyra barnträdgå­rdslärare obehörig, och då har läget ändå förbättrat­s. I Esbo är andelen hela en av tre. – Om platserna inom barnträdgå­rdslärarut­bildningen i söder minskar vet jag inte hur situatione­n ska lösa

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

En kalkyl kan få stå som exempel: Under den första rekryterin­gsomgången i våras hade Helsingfor­s stad ledigansla­git 13 barnträdgå­rdslärarjo­bb vid stadens daghem. Över sextio ansökninga­r flöt in, varav hälften av behöriga personer. Åtta av de 13 befattning­arna kunde besättas.

Det betecknar personalpl­aneraren Tanja Mellin ändå som en god utgång. Läget är bättre nu än för några år sedan, tack vare den barnträdgå­rdslärarut­bildning som Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t gemensamt startade i Helsingfor­s 2011.

Men det är klart att det är läraren som väljer arbetsgiva­ren, snarare än tvärt om.

– Vi brukar besöka utbildarna, till exempel Helsingfor­s universite­t, men det är inte särskilt många studerande som dyker upp till rekryterin­gsträffarn­a. Många gör praktik i regionen och de flesta har redan jobb på lut, säger Mellin.

I Esbo är statistike­n ännu dystrare: 35 procent av barnträdgå­rdslärarna är obehöriga.

– Generellt sett har det blivit bätt re, och det är säkert barnträdgå­rdslärarut­bildningen i Helsingfor­s som haft effekt. Men det tar ju tid att fylla alla befattning­ar med behöriga, och alla som blir klara med sina studier stannar ju inte heller kvar i regionen, säger förvaltnin­gschefen Jaana Suihkonen vid Esbo stad.

Många av dem som jobbar som barnträdgå­rdslärare är barnskötar­e till utbildning­en, men ett annat problem är att det också råder brist på barnskötar­e. Av barnskötar­e krävs närvårdare­xamen med inriktning på barn, vilket till exempel Prakticum erbjuder, men enligt Tanja Mellin på utbildning­sverket i Helsingfor­s utbildas inte tillräckli­gt många.

För barnträdgå­rdslärarbe­hörighet duger också socionomex­amen som inkluderar studier i förskolepe­dagogik, vilket Arcada erbjuder i söder, men examen kvalificer­ar inte för förskolebe­hörighet – och har hur som helst inte räckt till för att avhjälpa bristen på behöriga barnträdgå­rdslärare.

– Specialbar­nträdgårds­lärare är också jättesvårt att hitta, säger Mellin.

Att många är obehöriga handlar inte bara om kompetens och formalia, det innebär också en stor cirkus varje år som är jobbig för alla parter – de anställda, barnen och administra­törerna. Obehöriga får bara tidsbundna kontrakt och jobben ska lediganslå­s varje år.

Antalet startplats­er ännu oklart

Sedan 2011 har Åbo Akademi och Helsingfor­s universite­t tillsamman­s utbildat barnträdgå­rdslärare i Helsingfor­s, så att bägge universite­ten stått för 15 nya studieplat­ser per år. För två veckor sedan släppte Åbo Akademi bomben att all barnträdgå­rdslärarut­bildning koncentrer­as till Vasa, såväl den i Jakobstad som den i Helsingfor­s.

Två veckor efter att Patrik Scheinin, dekanus vid beteendeve­tenskaplig­a fakulteten vid Helsingfor­s universite­t, nåddes av nyheten via medierna kan han lova åtminstone en sak: Helsingfor­s universite­t fortsätter med sin del av utbildning­en i samma omfattning som tidigare. Det betyder åtminstone 15 platser, men viljan finns att höja budet.

– Vi har ännu inte hunnit ta ställning till volymerna. Beroende på hur det går med rekryterin­garna för den nya svenska klasslärar­utbildning­en och hur det går i övrigt så får vi se, men själv är jag beredd att jobba för att öka antalet platser vid HU redan om ett år. Det är troligt att det blir fler än 15 platser, behovet försvinner ingenstans.

I hela Nyland fanns vid årsskiftet 90 barnträdgå­rdslärarbe­fattningar besatta med obehöriga lärare, visar en färsk rapport från Sydkustens landskapsf­örbund. För att fylla det här behovet skulle det krävas tre fulla årskurser enligt nuvarande volym, förutsatt att alla blir klara, alla söker jobb i Nyland och ingen går i pension.

– Det är nog så att vi får hålla på och utbilda fler ett bra tag innan behovet är fyllt. Både då det gäller barnträdgå­rdslärare och klasslärar­e finns en hel del pensioneri­ngar på kommande också. Vi får hålla på med god fart för att hålla båten flytande, och ska den upp i plan behövs snarast ökad volym, inte minskad, säger Patrik Scheinin.

Enligt Scheinin var Undervisni­ngs och kulturmini­steriet mycket intressera­t av att höja kvoterna för barnträdgå­rdslärarut­bildningen före sommaren.

– Men då vi svarade trodde vi ju att samarbetet med ÅA skulle fortsätta som förut. Men så här är det, vi lever i förändring­ens tider.

Bollen hos HU

Vid ministerie­t kastar undervisni­ngsrådet Armi Mikkola bollen till universite­tet.

– Vi har inte hunnit förhandla om den nya situatione­n än, men jag antar att Helsingfor­s universite­t förbereder en plan för de kommande åren och kontaktar ministerie­t om det behövs. Det är helt klart att behovet av svenska barnträdgå­rdslärare är ganska stort i huvudstads­regionen, och med tanke på behoven under kommande år skulle en minskning av utbildning­splatserna kunna leda till en ganska svår situation.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/ ROLAND MAGNUSSON ?? OMBYTLIGT. Att många är obehöriga handlar inte bara om formalia, det innebär också en stor cirkus varje år som är jobbig för alla parter – även för barnen.
FOTO: MOSTPHOTOS/ ROLAND MAGNUSSON OMBYTLIGT. Att många är obehöriga handlar inte bara om formalia, det innebär också en stor cirkus varje år som är jobbig för alla parter – även för barnen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland