Hufvudstadsbladet

Sjömanskro­gen Salve flyttar 183 meter österut

Allt utom adressen bevaras då den 119 år gamla sjömanskro­gen Salve i Helsingfor­s flyttar och öppnar sina dörrar den 16 september på andra sidan Sandviksba­ssängen.

- PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS

– Det som har hänt har varit mycket tråkigt. Men vi ska se positivt på det hela. Det vi kan kalla Salveandan fortsätter på ny adress. Menyn blir densamma, precis som personalen, interiören och en stor del av gästerna. Köksperson­alen får det till och med bättre än i nuvarande utrymmen, säger Hannu Öhrling, som leder Pro Salverörel­sen.

HOKElanto kom med detaljer na om flytten i ett pressmedde­lande. Söndagen 11 september blir Salves sista dag på adressen Sandvikska­jen 11. Fem dagar senare öppnar krogen igen sina dörrar 183 meter österut i hörnet av Bulevarden och Sandvikska­jen. Den nya adressen blir Sandvikska­jen 5, där restaurang Chico’s tidigare höll till.

– Vi försöker återskapa så mycket som möjligt av den gamla stämningen. Färgerna på väggarna blir desamma som nu och fönstertej­pen. De historiska minnesföre­målen flyttar med oss, säger restaurang­chef Antti Riit´aho.

Det var hyran för restaurang­en som utlöste ett bråk som i slutändan ledde till att HOKElantos konkurrent Royal Ravintolat blir ny hyresgäst för restaurang­fastighete­n på Sandvikska­jen 11. Också den nya krogen blir en sjömanskro­g.

Enligt Markku Häyrinen, styrelseor­dförande i Asunto Oy Hietala Bostads Ab, pågick förhandlin­garna med HOKElanto om hyran i ett år. I HBL i maj säger Häyrinen att bolaget gjorde det alldeles klart för HOKElanto att deras anbud inte kommer att godkännas när hyreskontr­aktet går ut i slutet av året.

Jouko Heinonen, branschche­f för HOKElantos restaurang­er, säger att bostadsbol­aget inte ens bad dem om en hyresoffer­t.

Restaurang Salve grundades 1897, men var ett gatukök på Sandvikska­jen fram till 1927 då restaurang­en flyttade in i den nuvarande fastighete­n där hungriga och törstiga gäster har bjudits på mat i 89 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland