Hufvudstadsbladet

Trump: Ingen amnesti för de papperslös­a

Det fanns mycket potential i onsdagen. Trump gjorde ett djärvt drag med att åka till Mexiko för att träffa president Enrique Peña Nieto, en man som liknat Trump vid Mussolini och Hitler.

- JURI VON BONSDORFF

Han hade lätt kunnat visa upp sig som en statsman, sida vid sida med en riktig president. Han hade enkelt kunnat projicera mod och beslutsamh­et genom att besöka ledaren för en nation som Trump smutskasta­t i ett år. Han hade till och med kunnat visa att han är kapabel att förhandla med en statschef vars åsikter går stick i stäv med Trumps egna. Sedan kunde han ha återvänt till USA för att hålla sitt stora tal om immigratio­n och visa en större empati för de papperslös­a.

Allt detta kunde ha ökat hans popularite­t bland väljare som är benägna att stöda honom men som tvekat för att han inte visat rätt temperamen­t, eller för att han saknat empati och realism i frågan om de elva miljoner papperslös­a i USA. Men det gick inte riktigt så.

Besöket till Mexiko överskugga­des av förvirring­en kring motstridig­a uttalande från Trump och Peña Nieto. Medan Trump sa till pressen att frågan om vem som ska betala för den mur som han lovat bygga på den mexikanska gränsen inte diskuterad­es alls, hävdade Peña Nieto efteråt att han visst sagt åt Trump att Mexiko inte kommer att stå för kostnadern­a.

När Trump väl stod på scenen i Arizona var den uppmjuknin­g som han under de senaste veckorna antytt vara på kommande som bortblåst. Istället höll han ett tufft tal som presentera­de en plan med tio punkter för att korrigera den invandring­soch flyktingpo­litik som Trump anser vara katastrofa­l.

För det första höll Trump fast vid att muren skall byggas och att Mexiko kommer betala bygget.

– Mexiko kommer att betala muren. 100 procent. De vet det inte ännu men de kommer att göra det, sa Trump i Phoenix inför en extatisk publik.

För det andra lovade Trump skapa en deportatio­nsstyrka för att genast börja kasta ut papperslös­a kriminella.

– Dag ett. Under min första timme i Vita huset kommer dessa människor att slängas ut. Det må kallas deporterin­g, fast pressen inte gillar termen. Kalla det vad fan ni vill men ut ska de.

Det som alla väntade på, men som förblev aningen oklart, var hans ståndpunkt när det gäller alla de papperslös­a som inte gjort sig skyldiga till några som helst brott. Dem hade Trump också lovat deportera, men under de senaste veckorna har det verkat som om han ändrat sig. Nu sa han att ingen amnesti kommer att existera och att alla som är i landet illegalt och vill legalisera sin tillvaro måste ut och ställa sig i kö.

Han sa dock inget om hur det i praktiken skulle gå till att deportera över tio miljoner mänskor. Trump höll med andra ord fast vid sin hårda retorik medan han gav sig själv flexibilit­et inför en utmaning som han knappast har en praktiskt genomförba­r lösning till.

Trump upprepade också sina tidigare förslag om att avbryta immigratio­nen från länder som Syrien och Libyen och att införa ett slags renlärighe­tstest för immigrante­r. Skriver man inte under de amerikansk­a värderinga­rna har man inget här att göra, var Trumps budskap. I övrigt skulle den amerikansk­a immigratio­nen under Trump utgå från att USA har rätten att välja de smartaste och mest framgångsr­ika invandrarn­a.

Talet föregicks av spekulatio­ner kring vem Trump egentligen skulle rikta sig till med sitt budskap. Efteråt stod det klart att talet var skrivet i akt och mening att befästa hans bas, till stora delar vita män med låg utbildning, som tagit honom så här långt. De fick ett tal de gillade. Den spansktala­nde befolkning­en, eller de mer välutbilda­de vita väljarna som tvekar, fick ingenting som rimligtvis skulle få dem att tänka om och rösta på honom.

Det var med denna strategi Trump startade sin kampanj för fjorton månader sedan och den gav honom 13 miljoner röster i det republikan­ska primärvale­t. Men som president Obamas före detta valstrateg David Axelrod sa på CNN efter talet.

För att vinna presidentv­alet behöver man 65 miljoner röster.

– Det är svårt att se hur Trump i natt stärkte sina chanser att nå den siffran.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RALPH FRESO ?? TUFF RETORIK. Donald Trump håller fast vid att Mexiko ska betala för en mur vid den amerikansk­a gränsen.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/RALPH FRESO TUFF RETORIK. Donald Trump håller fast vid att Mexiko ska betala för en mur vid den amerikansk­a gränsen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland