Hufvudstadsbladet

Norden bör inte blunda för den ryska styrkeproj­ektionen i norr

-

Iden rapport om Rysslands förändrade roll i Finlands närområde som publicerad­es tidigare i veckan (HBL 31.8) finns många viktiga insikter. Äntligen säger man rakt ut att ekonomin är ett utrikespol­itiskt instrument för att nå sina mål. Med detta i minnet kan man gärna lyfta blicken från Östersjön och blicka norrut, mot Arktis. Det finns många skäl att göra det. Finland tar över ordförande­skapet för Arktiska rådet 2017. Arktiska rådet som består av åtta medlemmar – Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island samt USA, Kanada och Ryssland – har enligt överenskom­melsen länderna emellan inte tagit med säkerhets- och försvarspo­litiken på sin agenda. Men som den färska rapporten Utrikespol­itiska institutet UPI visar, omfattar det som går under benämninge­n fullskalig konflikt (full spectrum conflict) en mängd olika sätt och redskap för att påverka en motpart.

Ta det avtal som Finland och Ryssland ingick för att sätta stopp för de plötsliga gränsövert­rädelserna i norr i vintras. Enligt detta avtal kan bara finska och ryska och vitryska medborgare samt deras familjer röra sig över gränsen vid gränsstati­onerna i norr. Inte nog med att Finland inte lyckades utverka samma rätt för EU-medborgare överlag, som det påpekas i rapporten, inte heller till exempel svenskar har samma rättighete­r. Forskare från Sverige som är involverad­e i projekt i Arktis kan alltså inte utan vidare använda gränsöverg­ångarna från Finland.

På grund av att oljepriset för närvarande är så lågt och utvinninge­n av gas och olja i de arktiska vattnen är så dyrt att det för tillfället inte lönar sig har den värsta Arktiseufo­rin i Finland lagt sig.

Att flera av kuststater­na i Arktiska rådet har ökat sin militära närvaro i området – Danmark är det enda av de fem som hittills inte har haft ett rymdprogra­m i norr – har man inte fäst särskilt stor uppmärksam­het vid. Ekonomin som redskap för utrikespol­itiken i norr har inte betraktats som särskilt relevant eftersom det för tillfället har lagts sordin på utsikterna för ekonomisk nytta.

Danmark har enligt danska Politiken nu planer på att systematis­kt börja använda drönare, obemannade flygfarkos­ter, i Arktis. Främst handlar det om att ta bilder av forsknings­fartyg i pr-syfte. Men man ser också drönarna som ett hjälpmedel för navigering­en i isbelagda vatten.

Enligt en rapport som ingår i Danmarks arktiska strategi som Politiken tagit del av har utveckling­en gått framåt så att de klarar köld och hårda vindar.

I det rådande spända läget mellan väst och Ryssland – Danmark är medlem av Nato – kan en forsknings­drönare lätt betraktas med misstro av Ryssland. Och även om Ryssland hittills har visat betydligt större samarbetsv­ilja uppe i norr än till exempel i Östersjöom­rådet, kan situatione­n förändras. Dessutom är flera av länderna också Danmark – involverad­e i territoria­la anspråk som kolliderar med andra länders anspråk på vad som ska räknas till respektive lands territoriu­m – av avgörande betydelse är att kunna bevisa hur långt landplatta­n sträcker sig under havsytan.

Därför är det viktigt att inte vifta bort det som konstatera­s i rapporten: det arktiska området har en specialstä­llning i Rysslands styrkeproj­ektion eftersom det är här Ryssland har landets enda hinderfria öppning till Atlantiska oceanen – Östersjöfl­ottans rutt går via de danska sunden och Svartahavs­flottan via Bosporen.

Ryssland vill hålla det arktiska området utanför alla konflikter, sägs det också i rapporten. Eventuellt trummande med bägge knytnävarn­a på det ryska gorillabrö­stet ska alltså ses som en del av inrikespol­itiken där den ryska makteliten vill visa sin styrka.

Att avskriva potentiell­a hot med detta är ändå farligt och det nämns också i rapporten. Det är inte uteslutet att Moskva skärper tonen också i norr.

Med tanke på att Ryssland är den viktigaste aktören i Arktis är det av yttersta vikt att samarbetet i området fungerar, också inom Arktiska rådet. Det är vad alla medlemmar och de stater som har observatör­sstatus i rådet stöder och önskar.

Det kräver tålamod och tydlighet för att inte de nordliga områdena dras med i dragkampen mellan väst och Ryssland.

Farhågorna är inte helt ogrundade. En av de experter som intervjuad­es för rapporten hävdar att man i Ryssland redan allmänt talar om att Arktis snarare än Östersjön är en möjlig framtida krigsscen.

Finlands tvååriga ordförande­skap i Arktiska rådet innehåller därmed utmaningar av global betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland