Hufvudstadsbladet

Tre poäng i Trofa det stora målet

EM-kval – Vi ska komma hem från den pyreneiska halvön med en biljett till EM i Holland i bagaget.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Så säger landslagst­ränare Andrée Jeglertz inför två matcher som helt och hållet definierar Finland kval. En seger och avancemang och alla är nöjda. Två förluster, ett missat EM och minnesbild­erna av Jeglertz lär inte vara lika ljusa. Svensken lämnar sin post, senast efter EM.

Tre poäng krävs för att hålla EMsviten vid liv. Finland har medverkat i EM vare gång sedan premiärsuc­cén i England 2005. Det ”lättaste” scenariot är att slå Portugal i Trofa, lite norr om Porto, och sedan avsluta kvalet genom att möta Spanien i Madridföro­rten Leganes. Den svåra vägen är förlust på portugisis­k mark och att sedan stå inför en måstematch mot gruppettan.

Portugal orsakade Finland stora problem i Helsingfor­s i juni. 0-0 kunde lika väl ha blivit 0-1 och Jeglertz har en klar vision om vilka saker som måste rättas till i returen.

– De spelade med fyra rätt centrala mittfältar­e och vi kunde inte riktigt ta tag i det. Då de bemannar mittfältet så tätt måste vi vara snabba och precisa i våra spelvändni­ngar. Det var vi inte då. De gångerna tog oss igenom deras första press var vår sista, avgörande passning, för dålig, säger Jeglertz.

Svensken är ändå väldigt positiv inför resan söderut som inleds 12 september. Möjlighete­n till ett par dagars bra träning i fina förhålland­en inför matchen lockar honom.

Också målvakten Minna Meriluoto, tillbaka efter en skadefylld säsong, är tänd på avslutning­en.

– Själv går jag i gång på matcher som dessa och det är många tjejer inom laget som tänker på samma sätt, säger Meriluoto som får finna sig att vara reserv till Bayernstjä­rnan Tinja-Riikka Korpela.

Spelar mycket

Korpela är ordinarie i den tyska storklubbe­n och även i övrigt är Jeglertz väldigt nöjd med hur hans spelare klarar sig utomlands just nu.

– Ännu för ett par år sedan bestod stommen av spelare i den finska ligan. Nu är det bara en hand- full spelare från den inhemska ligan så visst har vi gått framåt. Dessutom spelar en överväldig­ande majoritet väldigt mycket i sina klubblag utomlands och så har det inte alltid varit.

I Portugal är det främst rutinerade mittfältsd­uon Carolina Mendes och framför allt Claudia Neto Finland måste se upp med. Får de två dirigera spelet blir matchen svår för Finland.

– Vi är ett bättre lag än Portugal. Bara vi kommer upp i egen nivå vinner vi, säger Meriluoto.

Vi är ett bättre lag än Portugal. Minna Meriluoto

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? SLåR PORTUGAL. Målvakten Minna Meriluoto är övertygad om att Finland avancerar till EM.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG SLåR PORTUGAL. Målvakten Minna Meriluoto är övertygad om att Finland avancerar till EM.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MIKKO STIG ?? MOT SLUTSPURTE­N. Två matcher av kvalet återstår för Andree Jeglertz och damlandsla­get. Målet är EM i Holland.
FOTO: LEHTIKUVA/ MIKKO STIG MOT SLUTSPURTE­N. Två matcher av kvalet återstår för Andree Jeglertz och damlandsla­get. Målet är EM i Holland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland