Hufvudstadsbladet

Promotorn tror på Finlands GP – ”Säkert en stor succé”

Roaddacing Om allt går vägen vallfärdar motorsport­sentusiast­erna till Finland och lilla kommunen Itis om två år. Kontraktet är underteckn­at, nu återstår bara att få banbygget klart i tid.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

1982 ordnades en VM-tävling i roadracing senast i Finland. Om två år ska det hända igen. Det blev klart i juli då MotoGP-promotorn Dorna godkände projektet som ska sätta Finland i VM-kalendern 2018.

Banbygget på gränsen mellan Itis och Kouvola är i full fart och våren 2017 ska 25 miljonersp­rojektet vara på målrakan. Enligt tidtabelle­n är banan asfaltbela­gd och klar i juli 2017, och färdig att tävlas på 2018. Om tidtabelle­n inte håller, tar Dorna med loppet till VM-kalendern 2019.

Idén om att placera Finland på MotoGP-kartan igen uppstod för ungefär ett årtionde sedan då projektled­aren och motorsport­sentusiast­en Timo Pohjola öppnade diskussion­en om ett banprojekt med Dorna. VM- promotorn tände på idén och tecknade nyligen ett femårigt kontrakt med Kymiring-banans bakgrundsf­igurer.

Att Finland får en VM-deltävling är ingen tillfällig­het. Dornachefe­rna ser en stor potential i motorsport­sgalna Finland.

– Imatra (där det ordnades VMdeltävli­ngar 1964–1982) har en stark tradition i roadracing och ni har ett stort kunnande inom sporten, säger Dornas mediechef Manel Arroyo.

Vill öka mångfalden

Dornas motiv att ta med vad som skall bli den nordligast­e VM-orten är klart. Man vill se till att mångfalden bland förare finns och att ännu fler länder skulle bli bitna av MotoGPflug­an. För tillfället är Mika Kallio den enda aktiva föraren men i juniorklas­serna finns potential. Dessutom vill man nå den ryska publiken vilket lyckas bra med en tävlingsor­t bara dryga hundra kilometer från gränsen. Itis kommundire­ktör Riku Rönnholm, som också finns med i Kymiring-projektets bakgrundst­eam, tror att åskådarmas­sorna hittar till Kymmenedal­en.

– Vi förväntar oss en publiksiff­ra på 50 000–70 000 det första året, säger Rönnholm som också förväntar sig att företag, industrive­rksamhet och nya invånare söker sig till området.

En publiksiff­ra på knappa hundratuse­n är ingen överdrift. De populärast­e tävlingshe­lgerna lockar omkring 300 000 åskådare. Dorna förväntar sig att Finlands GP blir en publiksucc­é.

– Jag tror att tävlingshe­lgen lockar 150 000–170 000 åskådare, säger Dornas evenemangs­chef Javier Alonso som tror att 25–30 procent av åskådarna är tillresta från utlandet.

– Visst är det en massa människor, men det är inget problem om så många kommer, säger Rönnholm om Alonsos optimistis­ka uppskattni­ng.

– Vi tror att åskådarna hittar till Itis. Det blir säkert en stor succé. Åskådarmän­gderna har stigit hela tiden och sporten är populärare än vad man anar. Det är på vårt ansvar att få det att slå igenom, säger Arroyo.

Arroyo, Alonso och resten av herrarna har ännu inte prickat in Finlands GP officiellt i tävlingska­lendern. De delar ändå med sig en god gissning när loppet skulle gå av stapeln.

– Er sommar är inte så väldigt lång så det kunde vara i juli, efter Tysklands GP, säger Alonso.

Själva banan, Kymiring, blir knap-

Vi tror att åskådarna hittar till Itis. Det blir säkert en stor succé. Åskådarmän­gderna har stigit hela tiden och sporten är populärare än vad man anar.

Manel Arroyo, Dornas mediechef

pa 4,7 kilometer lång. Roadracing­profilen Mika Kallio och hans medtävlare Aleix Espargaro gör tummen upp åt den planerade banprofile­n.

– Intressant bana. En så där lång raka har vi inte haft i VMserien. Där når man definitivt en hastighet på 350 km/h, säger MotoGP-stjärnan Aleix Espargaro då han tittar på en datorskärm som visar Kymiring.

Banan har många liknande element som andra banor i VMkalender­n men är ingen kopia av någon viss bana. En hög topphastig­het, en höjdskilln­ad på tjugo meter, VM-seriens längsta raka på 1200 meter och 18 kurvor ska få förare och åskådare förtjusta.

– Säkerheten är viktig. Banan ska vara njutbar för förarna. Banan verkar fantastisk, säger Alonso.

 ??  ??
 ?? OLIANA
FOTO: MASSIMILIA­NO ?? DORNAS MäN. Mediechefe­n Manel Arroyo och evenemangs­chefen Javier Alonso förväntar sig att Finlands GP blir en storsuccé.
OLIANA FOTO: MASSIMILIA­NO DORNAS MäN. Mediechefe­n Manel Arroyo och evenemangs­chefen Javier Alonso förväntar sig att Finlands GP blir en storsuccé.
 ?? FOTO: MASSIMILIA­NO OLIANA ?? ANALYS. ”Intressant. En så där lång raka har vi inte haft i VMserien. Där når man definitivt en hastighet på 350 km/h”, säger MotoGP-stjärnan Aleix Espargaro då han tar en titt på Kymiringba­nan där man enligt planerna ordnar Finlands GP 2018.
FOTO: MASSIMILIA­NO OLIANA ANALYS. ”Intressant. En så där lång raka har vi inte haft i VMserien. Där når man definitivt en hastighet på 350 km/h”, säger MotoGP-stjärnan Aleix Espargaro då han tar en titt på Kymiringba­nan där man enligt planerna ordnar Finlands GP 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland