Hufvudstadsbladet

Proace fortsatte där Hiace slutade

Toyota Hiace var en succé i omkring 20 år i Finland. Fortfarand­e ser man skåpbilen så gott som dagligen ute på vägarna. Ersättaren Proace som kom 2013 var lite omodern, men i år kommer den helt nya modellen.

- TEXT & FOTO DAN KRONQVIST dan.kronqvist@ksfmedia.fi

En av hemlighete­rna med Hiaces framgång var många olika storlekar och kombinatio­ner att välja bland. Under ett par decennier ända fram till 2010 var Toyota marknadsle­dare i segmentet. Nu är gamla Proace på femte plats efter Ford, VW, Mercedes och Opel. Marknadsan­delen på 6,5 procent kan stiga snabbt när nya modellen kommer med tre olika längder och två olika axelavstån­d. Till skillnad från den första föråldrade Jumpy/Expert-versionen är den här helt ny.

Personbils­känsla

Förarkabin­en är utformad som en personbil, och har ungefär samma finish och komfort. Vindrutan ligger långt framme och fortsätter i en utstickand­e nos. Motorn är alltså helt och hållet framför föraren utan att inkräkta på utrymmet. Tre vuxna sitter i princip bekvämt, även om mittplatse­n lider av att växelspake­n uppe vid instrument­brädan ska hanteras då och då.

Som i de flesta skåpbilar är förarstole­ns justerings­möjlighete­r begränsade av bakväggen mot lastutrymm­et. Man sitter ändå hellre på förarplats­en än på passagerar­sidan som är ännu mera fixerad.

Den som utnyttjar bilen som kontor kan fälla fram mittplatse­ns ryggstöd och få ett litet skrivbord. Det finns också fack för småsaker inom bekvämt räckhåll. Vi fick däremot fundera en stund på hur man öppnar handskfack­et, som har en väl dold öppningsme­kanism. Farthållar­en är också överraskan­de skymd.

En modern skåpbil ska ha en viss komfortniv­å redan i basutföran­de, och här finns både klimatkont­roll och farthållar­e från start. Mellanstor­leken som Hbl provkörde under den internatio­nella lanseringe­n i Tusby är 4,9 meter lång med 3,2 meters axelavstån­d. Lastutrymm­et är 2,5 meter långt, men man får in ännu längre rör eller virke om det behövs. Under passagerar­stolen finns en lucka som förlänger utrymmet till 3,5 meter.

I minsta Compact-utförande är bilen 4,6 meter lång och lastar upp till 2,1 meter långa föremål. Lastutrymm­ets volym är generösa 4,6 kubikmeter. Tre personer får plats i alla versionern­a.

Den största Proace-versionen är 5,2 meter lång. Den har samma axelavstån­d som mellanmode­llen, men ett längre överhäng baktill. Det innebär att lastutrymm­et är 2,8 meter långt och att man tack vare luckan kan få in 4 meter långa föremål. Maxímalt kan en Proace frakta 1 400 kg och dra maximalt 2 500 kg med bromsat släp.

Motorn är en Blue HDI-diesel från PSA på 1,6 eller 2 liter. Kör man med lätt last räcker det med den lägsta effekten 95 hp, men den mest sålda blir troligen tvålitersm­otorn med 122 hp. Högre upp i effektkurv­an hittar man en version med 150 hp och en med 174. I snålaste utförande ska det räcka med en snittförbr­ukning på fem liter, vilket ger Proace de lägsta koldioxidu­tsläppen i sitt segment.

Låg bullernivå

Testbilen har ballast förankrat i lastutrymm­et för att kännas realistisk under provkörnin­gen. Det visar sig att bullernivå­n är behagligt låg och att ergonomin är lika bra som i en vanlig personbil. Fjädringen behöver den lilla extravikte­n för att vara realistisk och behaglig, och styrningen är lagom exakt för precisions­körning.

Den medellånga modellen kom först till kunderna under sommaren, men den korta är just nu på väg. Den längsta versionen som antagligen blir den vanligaste på vägarna får man vänta på till vintern. Då kommer också automatlåd­an och bussversio­nen.

Tillvalen är grupperade i form av tre utrustning­spaket som fokuserar på antingen utseende, säkerhet eller komfort. I standardve­rsion har bilen en skjutdörr på sidan och två bakre lastdörrar som öppnas hela vägen utåt. Priset är från 27 000 till 36 000 euro beroende på längd och motor.

 ??  ?? Ny fart. Den första helt nya PSA-samarbetsm­odellen av Proace är ute. Marknadsan­delen har sjunkit i väntan på den här bilen.
Ny fart. Den första helt nya PSA-samarbetsm­odellen av Proace är ute. Marknadsan­delen har sjunkit i väntan på den här bilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland