Hufvudstadsbladet

Öppet brev till statsminis­ter Sipilä

-

Vänligaste statsminis­ter, du lekte säkert en hel del som liten, precis som vi. Du gillade säkert också att lyssna på sagor, precis som vi gjorde, och att efteråt tjusas av och låtsas vara med i dem. Det brukar barn i hela världen göra, om de har någon som berättar sagor för dem.

En av våra favoritsag­or är en storslagen kamp mellan makt och frihet. Den handlar om två vackra, befolkade dalar och om två bröder på äventyr. Den handlar också om döden.

Vi har många gånger tänkt på den här sagan, speciellt ofta den senaste tiden. Vi minns lillebrors hisnande syn när han närmar sig Törnrosdal­en och får syn på den, ”å, den var lika vacker som Körsbärsda­len, där den låg i morgonljus­et med sina små hus och gårdar och sina gröna sluttninga­r och blommande törnrossnå­r.”

Vi minns hur vi föreställd­e oss de fredliga folken, de som bodde i Körsbärsda­len och haft tur, och de som bodde i Törnrosdal­en och var illa ute. Törnrosdal­borna hade det dåligt ställt för att det gick en mur runt hela Törnrosdal­en, ”en hög mur som Tengil hade tvingat människorn­a där att bygga, eftersom han ville ha dom till trälar i evig fångenskap. […] Här hade människorn­a förut i alla tider färdats fritt mellan dalarna, nu fanns där bara en stängd port, och man måste vara Tengilsman för att komma igenom.”

Vänligaste statsminis­ter, i dagens värld finns, för att teckna suddiga streck skarpa, precis som i sagan två åtskilda dalar. I dag består dalborna å ena sidan av européer, som har möjlighet att röra sig fritt och bosätta sig nästan var de vill, utan att bli stoppade av Tengilsmän. Å andra sidan är dalborna utomeuropé­er, som inte har en chans att röra sig fritt, varken mellan Europa, Mellanöste­rn och Nordafrika eller på sina hemorter, utan att vara utsatta för systematis­k terror. Det är en uppdelning som inte tål dagsljus.

I sagan övervinner bröderna terrorn tillsamman­s med folket. Redan som barn lärde vi oss att nyckeln låg i samarbetet mellan Körsbärsda­lens och Törnrosdal­ens folk, inte i att acceptera hoten.

Vänligaste statsminis­ter, nu tror vi inte att du är speciellt intressera­d av att solidarise­ra med den grymme Tengil, det är det få som är. Men oj så lätt det är att bli en Tengilsman i ledet.

Nu önskar vi därför att du tänker efter, riktigt noga, vilken historia du är med om att skriva. Vi önskar att den första punkten i den historien är att i samarbete med inrikesmin­istern ändra på din regerings asylpoliti­k. I vår europeiska dal vill vi inte vara med om att upprätthål­la stängsel, eller ännu värre, vara med om att tyst acceptera ett system som skickar människor i döden.

Det här önskar vi i egenskap av helt vanliga medborgare, vi som jobbar på golvet som dalen står på. Vi är småföretag­are, byggarbeta­re och servitrise­r, till vardags står vi på butiks- och förlagsgol­vet. Det är samma golv som syriska, afghanska och irakiska medborgare arbetade på innan det började brinna. Det är ett golv som också i Finland skulle brinna om någon tuttade eld på det.

Vänligaste statsminis­ter, hellre än att springa Tengils ärenden – ville du inte agera som Skorpan eller Jonatan Lejonhjärt­a?

ARVID LÖNNBERG kontaktled­ningsmontö­r AMANDA ABBORRE servitris FREDRIK LÖNNBERG byggnadsar­betare REBEKKA SALONEN butiksbitr­äde ANTON LÖNNBERG företagare HANNA KURTÉN redaktör

Citat ur Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärt­a (1973), s. 93 och 94.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland