Hufvudstadsbladet

Mörkrets hjärta

-

Med en klump i bröstet som vartefter blev allt större läste jag Gunnar Högnäs bedömning av den kristna religionen­s väsen (1.9). Insändaren var skriven med författare­ns hjärteblod. Högnäs fäster läsarnas uppmärksam­het vid en mycket sjuk punkt i den kristna traditione­n och kristendom­ens historia. ”Det finns ingenting ...medmänskli­gt i den ritualslak­t som är Bibelns nav.”

Samtidigt som jag på många punkter håller med Högnäs är jag tacksam över att jag som ung fick en möjlighet att studera teologi vid vetenskapl­iga institutio­ner. Det gör att jag kan se också konstrukti­va sidor i kyrkans historia och att jag har fått perspektiv på korset som symbol.

I medeltida kyrkokonst ser man då och då på altaruppsä­ttningar en skulpterad bild av hur Gud Fader i himlen med öppna armar tar emot Sonen som offrar sig själv för mänsklighe­tens synder. Här beskrivs hur Gud krävde att Jesus som människa skulle avrättas på ett våldsamt sätt. Det berodde på att Faderns ära var naggad i kanterna på grund av människorn­as avfall från honom. Det enda som kunde rädda dem från fördömelse var ett försonings­offer. Jesus offrade sig i mänsklighe­tens ställe.

Lyckligtvi­s lärde jag mig som teologiest­uderande att detta var en extrem tolkning av Nya testamente­ts försonings­lära. Det alternativ som mina lärare fäste min och mina studiekamr­aters syn på var sådana utsagor i Nya testamente­t och den kristna traditione­n enligt vilka Gud inte krävde ett offer utan att han själv gick in i lidandet. Han utsatte sig själv för människorn­as hat utan att upphöra att älska dem. Den kärleken är en korsmärkt kärlek. Då blir det inte fråga om att Guds kärlek är en orwellsk omskrivnin­g av hans brutalitet.

Men om Sonen inte är Gud själv blir den teologiska konsekvens­en lätt sådan den beskrivs av Högnäs. KARL-GUSTAV SANDELIN Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland