Hufvudstadsbladet

Mer än bara attityd krävs

-

KONSERT ●●Orquesta Típica Fernández Fierro, Cimbalom Duo. Festspelst­ältet 31.8.

■ Ibland funderar man på vad det riktigt är som lockar folk till konserter, i detta fall i Festspelst­ältet. Emellanåt tycks det nämligen vara allt annat än musik – speciellt kvällens inledande artist – lyckades tyvärr inte tysta alla rastlösa och pratsamma åhörare.

Cimbalom Duo som inledde onsdagens konsert bestod av två rasande skickliga specialist­er på ungersk cimbalom, Kálman Balogh och Miklás Lukács. Cimbalom kunde beskrivas som en cittra man spelar på med klubbor. I ungerska folkmusiko­rkestrar utgör den ofta motorn, med såväl rytm, basgångar som harmonier.

I duo blev cimbalom-rollen naturligtv­is rätt annorlunda. Klangen kändes nu betydligt närmare pianot (pianots mekanism bygger också på klubbor som slår på strängar), möjlighete­rna till finstilta nyanser var större och herrarna experiment­erade till och med med att lyriskt knäppa på strängarna utan klubbor (tänk kantele). De medel man använde sig av var rätt begränsade, emellanåt trängdes man lite väl mycket om samma frekvenser och konsertupp­trädandet baserade sig på endast själva musiken. Alltså var det inte så förvånande att en del av publiken inte riktigt lyckades koncentrer­a sig.

Duon skulle platsa hur bra som helst vid till exempel Kuhmo kammarmusi­kfestival eller något liknande evenemang. Själv njöt jag däremot, efter att ha vant mig vid kombinatio­nen, av alla små nyanser och det finfina musikerska­pet. Det blev en rundresa bland folkmelodi­er i Ungern och på Balkan, men också lätta bugningar åt blueshålle­t.

Kvällens huvudartis­t var argentinsk­a Orquesta Típica Fernández Fierro, känd för sin tajta och fysiska attityd som snarare kommer från gatan, från punk och rock’n’roll, än från eleganta salonger och konsertsal­ar. Musikalisk­t sett bugar man mot tangons guldålder och använder sig enbart av stråkar och bandoneón-dragspel. Sångsolist­en Julieta Laso beter sig som en rockstjärn­a men sjunger frimodigt, emellan- åt väldigt nära deklameran­de tongångar. Deras attityd är uppiggande på tangofälte­t, och på sätt och vis knyter man ju an till tangons rötter i slum och bordeller. I Finland var endast tio av tretton musiker med.

Ju längre kvällen löpte, desto mer saknade jag texterna, tyvärr var det nämligen svårt att uppfatta orden. Varje låt är en egen historia och utan text låter de väldigt lika varandra. Ensidighet­en är överlag orkesterns största problem, men också det att man bygger ihop helheten av idel

Själv njöt jag däremot, efter att ha vant mig vid kombinatio­nen, av alla små nyanser och det finfina musikerska­pet. Tove Djupsjöbac­ka

korta stycken. Två-tre minuter spel, applåder, tystnad (förvånansv­ärt lång tystnad). Det kanske fungerar på gatan eller någonstans där folk pratar på samtidigt och är högljudda, men i en konsertsit­uation med en tyst och koncentrer­ad publik skulle jag nog satsa på en lite annorlunda helhet, ens spela några låtar attacca utan dessa eviga pauser. Själva spelet och hantverket behärskar Orquesta Típica Fernández Fierro briljant, men en konsert är mer än så.

 ?? FOTO: VILMA TIMONEN / HELSINGFOR­S FESTSPEL ??
FOTO: VILMA TIMONEN / HELSINGFOR­S FESTSPEL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland