Hufvudstadsbladet

Extremhöge­rtidning deltar i Göteborgsm­ässan

-

Bokmässan i Göteborg har ändrat sig igen och låter nu veckotidni­ngen Nya Tider ställa ut på årets mässa, meddelar arrangörer­na i ett pressmedde­lande.

Beslutet har fattats ”efter en närmare juridisk granskning av gällande avtalsvill­kor för monterbokn­ing”.

– Vi har ingått ett avtal med Nya Tider om att de ska vara utställare. Oavsett vår hållning behöver vi fullfölja vår del av avtalet, att bevilja plats för Nya Tider på bokmässan i höst, säger Maria Källsson, (bilden) vd för Bok & Bibliotek, till TT.

Hon passar också på att vara självkriti­sk.

– Med facit i hand kunde vi ha gjort många saker annorlunda och vi får rannsaka oss själva efter mässsan, säger hon.

Med facit i hand kunde vi ha gjort många saker annorlunda och vi får rannsaka oss själva efter mässan. Maria Källsson Vd för Bok & Bibliotek

Massiv kritik

Nya Tider ges ut av Alternamed­ia och beskriver sig som en tidning som berättar ”om det som systemmedi­a mörklägger, ljuger om eller förvanskar”. Enligt den antirasist­iska stiftelsen Expo har Nya Tider starka band till nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen.

När det blev känt att tidningen skulle medverka vid årets mässa riktades massiv kritik mot arrangörer­na som sedan meddelade att de hade ändrat sig, men nu står det alltså klart att Nya Tider trots allt kommer att medverka.

– Det här är en komplex fråga med vitt skilda uppfattnin­gar om vad som är rätt och fel, säger Maria Källsson, som menar att diskussion­en aktualiser­ar bokmässans tema för i år, yttrandefr­ihet. Temat har valts för att uppmärksam­ma att det är 250 år sedan den svenska tryckfrihe­tsförordni­ngen instiftade­s.

är uppmärksam­ma

Enligt Maria Källsson kommer man dock att vara uppmärksam på hur Nya Tider deltar.

Alla våra utställare måste följa svensk lag så skulle något som liknar hets mot folkgrupp förekomma skulle vi ingripa direkt, säger hon.

Efter kritiken mot mässan valde man att sätta in en ny programpun­kt där frågan om arrangören­s agerande och de åsikter som väckts kommer att diskuteras. Den programpun­kten ligger kvar.

 ??  ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG
FOTO: FREDRIK SANDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland