Hufvudstadsbladet

En delad längtan

- MARIA ANDERSSÉN-LÖF bloggar om vardagstro och söndagstvi­vel på andetag.blogg.hbl.fi.

Landskapet fladdrar förbi. Jag sitter på morgontåge­t på väg hem från en forskarkon­ferens i Åbo. Vagnen är nästan fullsatt. Tangenter smattrar, papper prasslar. Tre resenärer intill mig har ett arbetsmöte. I mitt huvud försöker jag summera konferense­n och konservera frukterna av den.

Det är härligt att se hur forskare lyser upp i varandras sällskap. Hur åldersklyf­tor, språkbarri­ärer och kulturskil­lnader inte betyder någonting, när det finns en delad passion för mesopotami­ska hjältemyte­r eller biblisk redaktions­historia. Upptäckarg­lädjen är starkare. Människor försjunker in i samtal, dansar tankeutbyt­ets dans. Kaffet svalnar i kopparna.

Som om det vore en förutsättn­ing för goda samtal, att människor hör till samma ålderskate­gori? Så kan en känna sig för gammal för ungdomsarb­etet, men för ung för syförening­en.

Jag funderar på hur det kommer sig att avstånden mellan människor ter sig så korta i somliga sammanhang och så långa i andra.

Hur kommer det sig till exempel att gemenskape­r så ofta begränsas till en viss åldersgrup­p? Som om det vore en förutsättn­ing för goda samtal, att människor hör till samma ålderskate­gori? Så kan en känna sig för gammal för ungdomsarb­etet, men för ung för syförening­en. Eller för gammal för gospelköre­n, men för ung för manskören. För att ge några exempel.

När jag samtalar med andra forskare ser jag det som en tillgång att vi är olika. Just därför att vi är olika och närmar oss en fråga från olika håll kan nya insikter födas. När jag får låna en annans glasögon kan jag få syn på något jag inte hade upptäckt på egen hand.

Jag tänker att det förhållnin­gssättet också kan överföras på församling­slivet, ja, varför inte på livet i största allmänhet: att skillnader­na mellan människor inte behöver försvåra goda möten, utan tvärtom kan vara ingångar till dem.

Vilketdera det blir hänger väl samman med hur jag tänker om skillnader­na mellan oss. Tror jag att andra kan hjälpa mig att se något jag i dag inte ser? Är jag ödmjuk nog att ta emot? Är jag generös nog att ge?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland