Hufvudstadsbladet

Återvinnin­g tema för stadsfesti­val

- KSF MEDIA

nästan gammal mat och design av gårdagens mode står på programmet under veckoslute­ts festival på kulturfabr­iken korjaamo i Tölö.

Första veckoslute­t i september kör i gång med en liten stadsfesti­val vid de gamla spårvagnsh­allarna i Tölö i Helsingfor­s. Där ordnas både designmark­naden 2nd Cycle och matfestiva­len Saa Syödä (Tillåtet att äta), där maten tillreds av livsmedel som närmar sig bäst före-datumet.

På designmark­naden kan man bekanta sig med mode och inredning ritade av inhemska designer och tillverkad­e av återvinnin­gsmaterial. Det är en del av programmet på Helsinki Design Week.

Korjaamos matfestiva­l fokuserar på matsvinnet och hur konsumente­r, affärer och restaurang­er kan minska på det. Restaurang­studerande från Laurea kommer att grilla hamburgare av skräpfisk och sälja dem för 2 euro. Varje slant går oavkortat till arbetet med att rädda Östersjön från övergödnin­g.

Stjärnkock­en Alex Nurmi kommer att visa hur man tillreder smakliga måltider av rester som brukar finnas i varje kylskåp och på Korjaamos gård finns också en container full med livsmedel som närmar sig bäst före-datum, de säljs till ett starkt nedsatt pris.

Dessutom ordnar Yle en paneldisku­ssion om matsvinnet och dokumentär­en Just Eat it, som behandlar samma ämne, visas på söndag. Det går också att äta en fyra rätters middag gjord av datummärkt mat i Loops popup-restaurang.

Programmet pågår både lördag och söndag klockan 11–17 och inträdet är gratis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland