Hufvudstadsbladet

Natoutredn­ing: Medlemskap avskräcker Ryssland

Natoutredn­ingens slutsatser om ett svenskt Natomedlem­skap kan tolkas olika av partierna. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) betonar att alliansfri­heten ligger fast.

- FNB–TT-PETER WALLBERG

Regeringen­s utredning om Sveriges försvars- och säkerhetsp­olitiska samarbeten pekar på för- och nackdelar med ett svenskt Natomedlem­skap utan att ta ställning till om Sverige bör gå med i försvarsal­liansen.

Från borgerligt håll anser man att utredninge­n stödjer argumenten för ett svenskt Natomedlem­skap.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) uppger att hon inte kan kommentera innehållet i utredninge­n förrän den presentera­s officiellt.

I ett skriftligt uttalande konstatera­r hon däremot att ”svensk säkerhetsp­olitisk linje är välkänd och ligger fast. Säkerhetsp­olitiken bör vara långsiktig, stabil och värnad från tvära kast”.

Utredaren, ambassadör Krister Bringéus, bedömer bland annat att ett svenskt Natomedlem­skap sannolikt skulle öka Västs samlade konfliktav­hållande förmåga i Östersjöre­gionen.

Företrädar­e för Liberalern­a, Moderatern­a och Kristdemok­raterna tycker att det är ett avgörande argument för ett Natomedlem­skap.

Blir valfråga?

– Det här är ett underlag för att gå vidare med en medlemsans­ökan och för att det här ska bli en valfråga, säger Mikael Oscarsson (KD).

– Jag tycker inte att Socialdemo­kraterna ska ha veto i den här frågan.

Utredaren bedömer också att Sverige behöver militärt stöd om landet blir indraget i en konflikt med Ryssland som rör Baltikum. Han påpekar även att ett medlemskap ”knappast” får några ”avgörande försvarsek­onomiska konsekvens­er för Sverige” och att riksdagen skulle fortsätta att besluta om försvarets budget.

Bringéus skriver dessutom att ”ingenting” talar för att ”Nato skulle ha intresse eller behov av att stationera kärnvapen på svenskt territoriu­m”.

Moderatled­aren Anna Kinberg Batra hoppas att utredninge­n ska lägga grunden för en seriös och öppen debatt.

Kan rusta upp

Å andra sidan skriver Bringéus att ett svenskt Natomedlem­skap kan leda till att Ryssland rustar upp runt Östersjön, att ett medlemskap inte är en ”genväg” för att lösa svenska försvarets brister och att en Natoansöka­n skulle leda till en politisk kris med Ryssland.

Margot Wallström påpekar att utredninge­n är en ”bred genomlysni­ng” av alla Sveriges försvars- och säkerhetsp­olitiska samarbeten, till exempel med Finland.

”Det är värdefullt i en tid då omvärldslä­get är oroligare än på länge”, skriver hon.

Wallström pekar också på betydelsen av bredden av de säkerhetsp­olitiska instrument som Sverige har till sitt förfogande, som diplomati, medling, och förtroende­skapande åtgärder.

”Det är den främsta försvarsli­njen”, skriver utrikesmin­istern.

Wallström anser att svaret på ökade spänningar i vårt närområde måste vara en trovärdig försvarsfö­rmåga, mer politisk dialog och breda bilaterala och internatio­nella samarbeten.

”Svaret är inte ett svenskt Natomedlem­skap. Den militära alliansfri­heten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa”, skriver hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland