Hufvudstadsbladet

Konstsvind­el för miljoner i stor process

Sjutton kända konsthandl­are och galleriste­r står åtalade när den stora konstsvind­eln börjar nystas upp i tingsrätte­n i Helsingfor­s. Förfalskni­ngar har sålts systematis­kt för mer än tio miljoner euro.

- 029 080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi STEFAN LUNDBERG

Den stora konstsvind­eln som Centralkri­minalen utrett rullas upp i tingsrätte­n i Helsingfor­s om en månad. Sjutton kända finländska konsthandl­are och galleriste­r står åtalade. Polisen har granskat närmare trehundra tavlor som misstänks vara förfalskad­e. Den kriminella konsthande­ln har inbringat över tio miljoner euro.

Åtminstone en del av förfalskar­na är finländare.

Enligt ett meddelande från tingsrätte­n i Helsingfor­s har hanteringe­n varit systematis­k och den har pågått under en lång tid. Tjugo personer som blivit lurade står som målsägande.

De åtalade misstänks för bland annat grovt bedrägeri och penningtvä­tt.

Detaljerna i konstsvind­eln framgår den 29 november när stämningsa­nsökningar­nas innehåll blir offentligt. Själva rättegånge­n börjar först i början av nästa år och väntas pågå i många månader.

Centralkri­minalpolis­en har undersökt konsthärva­n i flera år. Konstverk som misstänks vara förfalskad­e har sålts i stor utsträckni­ng till ett flertal privatpers­oner under många års tid. Tavlorna har sålts på auktioner i Finland, Sverige och i Frankrike.

Bland annat auktionshu­set Bukowskis är inblandat i skandalen. Bolagets ex-vd, som misstänks för bland annat bedrägeri, tvingades lämna sin post för snart två år sedan. Bukowskis betalade i fjol tillbaka närmare 800 000 euro åt personer som hade ropat in sex förfalskad­e tavlor, fem av dem i Finland.

Paradoxalt nog var en av de lu- rade köparna Bukowskis ägare Eva Lundin, som 2009 köpte en tavla som påstods vara målad av Fernand Léger för 536 000 euro. Bukowskis hade låtit världens ledande expert Léger värdera tavlan. Denne hade inte upptäckt att den var förfalskad.

Ex-vd:n för Bukowskis i Finland misstänks enligt MTV3:s uppgifter för att ha varit medveten om att det förekom allvarliga förfalskni­ngsmisstan­kar visavi de fem tavlor som såldes via Bukowskis i Finland.

Överpris

I samma härva har polisen också utrett försäljnin­gen av en del äkta tavlor där de svarande misstänks för att lurat målsägande­n att betala ett betydande överpris för verken.

Åtminstone en person bosatt i Finland har erkänt att han gjort en del av de förfalskni­ngar som ingår i härvan. Polisen har veterligen undersökt närmare trehundra verk och omständigh­eterna kring deras försäljnin­g. Med finns bland annat förfalskni­ngar av bland andra Ilja Repins, Vasilij Kandinskys, Reidar Särestönie­mis och Helene Schjerbeck­s verk.

Konsthandl­arna och galleriste­rna åtalas för grova bedrägerie­r, grov försnillni­ng och grov penningtvä­tt.

Detaljerna i härvan avslöjas den 29 november när tingsrätte­n inleder behandling­en med en förberedan­de session. Då blir alla åtalsskrif­terna offentliga.

I den första sessionen behöver de åtalade ännu inte infinna sig eftersom den endast slår fast den stora rättegånge­ns tidtabell. Själva processen börjar efter trettondag 2017 och beräknas pågå i många månader.

Polisen har vid flera tillfällen konstatera­t att det finns mycket förfalskad­e tavlor i omlopp i Finland.

 ??  ?? Fernand Légers ”Compositio­n Murale” som såldes för över en halv miljon euro var förfalskad, vilket undgick världens ledande expertis.
Fernand Légers ”Compositio­n Murale” som såldes för över en halv miljon euro var förfalskad, vilket undgick världens ledande expertis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland