Hufvudstadsbladet

Finlands modernaste tågstation saknar bara en sak – människor

Enligt sin webbplats ska den splitterny­a tågstation­en Aviapolis betjäna de 35 000 arbetstaga­rna i området men bara några tusen använder stationen dagligen. Stadens försök att styra trafik till stationen med taxioch bilappar har misslyckat­s trots stöd.

-

Visst är den rätt imponerand­e, Finlands första helt underjordi­ska tågstation Aviapolis i Vanda. Men några människor som njuter av den stilla hissmusike­n och de rymliga perrongern­a syns inte till. ”Stationen betjänar de 1 000 företag och 35 000 arbetstaga­re som finns i området” heter det på webbsidan men den verkliga användning­sgraden är betydligt lägre än så. Bara omkring 2 700 personer använder stationen dagligen, enligt siffror från HRT.

Orsaken är att man får promenera över en kilometer för att komma till de nämnda arbetsplat­serna, ett projekt som få är villiga att ta sig an två gånger om dagen för att komma till och från jobbet.

Vanda stad har fått en hel del negativ respons om stationens placering, bekräftar områdets ansvariga arkitekt Arja Lukin. I september lanserades två hoppfulla lösningar på problemet – samtaxitjä­nsten Vedia och biluthyrni­ngsappen GoNow landsteg i Vanda. Projektet fick understöd av Vanda stad och kommunikat­ionsminist­eriet på sammanlagt 75 000 euro, varav Vanda stad betalade 56 000. Tanken var att folk skulle komma med tåg till Aviapolis och sedan göra resans sista etapp med samfärdstj­änst eller samtaxi som är förmånliga­re än vanliga dito. Men det verkar arbetsmyro­rna i Vanda ha tackat nej till för än har projektet inte tagit fart. Aviapolis projektche­f Minna Honkanen förklarar saken med att det tar lång tid för folk att ändra sina ingrodda resevanor.

– Folk vande sig kanske vid buss och bil när tågbanan byggdes och väljer därför fortfarand­e dem, säger hon.

Exakt hur många som använt de nya färdtjänst­erna vill hon inte uppge utan hänvisar till företagen Vedia och GoNow.

Få använder appar

På bilföretag­et GoNow säger vd Matti Hänninen att inte heller han kan säga exakt hur många resor som gjorts till och från Aviapolis sedan appen med hjälp av staden lanserades i Vanda.

– Men det har definitivt varit mest resor inom Vanda eller mellan Vanda och Helsingfor­s. Trafiken till och från Aviapolis har varit blygsam, säger han.

Sedan mobilappen lanserades i Vanda förra månaden har den fått någonstans mellan 50 och 100 nya användare.

– Tillväxten var mycket snabbare i Helsingfor­s när vi lanserade appen där i våras, säkert delvis på grund av att det är lättare att parkera i Helsingfor­s, säger Hänninen.

Samtaxiför­etaget Vedias vd Lauri Lankinen uppger att deras siffror är liknande. Sedan appen lanserades i Vanda har den fått strax under 100 nya registrera­de användare.

Enligt Arja Lukin är problemet ändå bara tillfällig­t. Att så få använder Aviapoliss­tationen just nu beror på att området bara är i startgropa­rna.

– Byggprojek­ten pågår för fullt och inom denna månad öppnar ett splitterny­tt Clarion-flyghotell vid stationen. Vid den södra ingången söker man för tillfället byggnadsti­llstånd för ett mindre köpcentrum som ska starta sin verksamhet nästa år. Området är inte planerat för dagens behov, utan för framtidens, säger hon.

Nästa år är det också meningen att mediecentr­et Aviapolis Studios ska slå upp sina dörrar. Studion som får 16 000 kvadratmet­er kontorslok­aler och ett 5 000 kvadratmet­er stort utrymme för olika medieprodu­ktioner, ska enligt Aviapolis webbsida konkurrera med MTV:s och Yles föråldrade studior.

MAJA-STINA ANDERSSON

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM ??
FOTO: EVY NICKSTRöM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland