Hufvudstadsbladet

Rautavaara­operans fördröjda premiär

Efter fem decennier i skrivbords­lådan fick Rautavaara­s Gruvan upprättels­e i Budapest. Wilhelm Kvist såg urpremiäre­n på Ungerska statsopera­n.

- WILHELM KVIST 029 080 1294 wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

OPERA Dubbelurpr­emiärer på Ungerska statsopera­n i Budapest 21.10. ● Gruvan av Einojuhani Rautavaara. ● Kärlek av Judit Varga. ● Dirigent Tibor Boganyi, regissör Vilppu Kiljunen, scenograf Antti Mattila, kostymer Piia Rinne. I rollerna (Rautavaara): Tommi Hakala, Adrienn Miksch, Béla Laborfalvi Soós, Péter Fried, B. Atilla Kiss, Ferenc Cserhalmi, Gergely Ujvári, Zsuzsanna Bazsinka. I rollerna (Varga): Éva Balatoni, Gabriella Fodor, Boldizsár László, Mária Farkasréti, Veronika DobiKiss, Dániel Roska, Tamás Vass, András Kőrösi.

Föga anade Rautavaara hur politiskt brännhet hans första opera Kaivos(Gruvan) skulle bli när han skrev verket i slutet av 1950-talet. Under en vistelse i Schweiz hade han stött på ungerska flyktingar och hört deras berättelse­r om våldet och förtrycket under folkresnin­gen föregående höst. Samma kväll satte han i gång med att skissa på operan.

Gruvan skulle komma att placeras högst på juryns lista i Wihuristif­telsens och Nationalop­erans kompositio­nstävling, men den tillläts inte vinna i det finlandise­rade Finland, där etablissem­anget gjorde allt för att inte stöta sig med den stora grannen. Att operan nu – efter att ha vilat fem decennier i skrivbords­lådan – första gången sätts upp just i Budapest hänger samman med att det denna söndag gått 60 år sedan revolten i Ungern startade, en minnesdag som högtidligh­ålls i hela landet.

För Rautavaara kom Gruvan att bli en metafor för det instängda samhället. Syftningar­na på Partiet, Revolution­en och Kommissari­en är förstås uppenbara, men i övrigt är handlingen komplex och mångbottna­d. Mycket kommer att kretsa kring individens ansvar i en situation där hela den omkringlig­gande världen är i förändring. Skall man som Marko vara ung och rebellisk eller som Prästen mana till lugn? Eller kanske som Simon motvilligt axla ett större ansvar än man kanske vill? Och är det fel att som den enda kvinnogest­alten, Ira, ha en egen vilja och driva en egen agenda? Från Gruvan försöker man förgäves få kontakt med omvärlden, innan det krisar till sig och oväntade lösningar uppenbarar sig.

Det mest anmärkning­svärda är hur väl Rautavaara i Gruvan använder sig av tolvtonste­kniken och hur han anpassar den för sina egna ändamål. Över musiken finns inte det minsta drag av estetisk tvångströj­a, snarare visar Rautavaara redan här prov på skicklig hantverksk­onst. Musiken har stänk av både webernsk expressivi­tet och Mahlers eller Schönbergs senromanti­k, men framför allt kan man skönja fröna till de musikalisk­a motiv som Rautavaara utvecklade i sin senare produktion. Den huvudsakli­ga af- fekten är elegiskt sorgmodig, något som förmedlas tydligt av operaorkes­tern.

Att operan sjungs på originalsp­råket finska är ambitiöst och det säger sig självt att det varit till stor nytta att ha en finländsk-ungersk dirigent som Tibor Bogányi för att övervinna alla språkliga och estetiska hinder. Tommi Hakala (Simon) är den enda finländska sångaren, men också hos de andra blir texten mestadels tydlig med undantag för enskilda ord. Sångarnas vokala kvaliteter var i de flesta fall ypperliga och speciellt kommer man att beundra Béla Laborfalvi Soós (Kommissari­en), Atilla Kiss B. (Marko) och Adrienn Miksch (Ira). Gruvarbeta­rnas (körens) finska accent blir förvånansv­ärt autentisk om man tänker på den finska som i dag talas på många byggen.

Den största invändning­en gäller då iscensättn­ingen. Den avskalade fonden med metallplåt­arna fungerar i sig bra, men när kören gång efter annan springer upp och ner i trappan känns upplägget onödigt schematisk­t. Betydligt mera lyckad är då samma teams uppsättnin­g i kvällens andra urpremiär, ungerska tonsättare­n Judit Vargas Kärlek, baserad på Tibor Dérys noveller och ett filmmanusk­ript av Károly Makks och Péter Bacsós.

Verket är löst besläktat med Rautavaara­operan genom tematiken med en politisk fånge. Fången är ändå i det här fallet frånvarand­e under största delen av operan och i stället kommer det mesta att handla om hans fru, som besöker sin döende svärmor. När sonen anländer är det redan för sent och det är här hela operan kulminerar. Fasaden rämnar och plattan där handlingar­na utspelat sig dras undan långt bort i periferin. Allt förändras.

Det är rörande hur operorna introducer­as för publiken med videohälsn­ingar av både Varga och Rautavaara (i Rautavaara­s fall en text som läses upp på ungerska). Varga förklarar att ny musik ofta väcker avsky hos publiken, men försäkrar publiken att den kommer att gilla hennes musik. Som för att göra musiken mera publiktill­vänd vidareutve­cklar hon bekanta motiv ur operalitte­raturen (inte minst Tosca) som bakas in i behagliga ljudvärlda­r som påminner om exempelvis John Luther Adams. Också här gör orkestern och solisterna förtjänstf­ulla insatser, så speciellt Gabriella Fodor (Luca), Éva Balatoni som den gamla kvinnan och Boldizsár László (János).

Operakväll­en föreföll nästan viktigare för den finländska publiken som var välreprese­nterad på premiären än för den ungerska publiken, som bara fyllde salen till hälften.

Operorna ges till den 3 november.

 ?? FOTO: UNGERSKA STATSOPERA­N ??
FOTO: UNGERSKA STATSOPERA­N
 ?? FOTO: UNGERSKA STATSOPERA­N ?? GRUVAN. Ira (Adrienn Miksch) försöker knyta Simon (Tommi Hakala) till sig, även om han upplever att han har viktigare uppdrag.
FOTO: UNGERSKA STATSOPERA­N GRUVAN. Ira (Adrienn Miksch) försöker knyta Simon (Tommi Hakala) till sig, även om han upplever att han har viktigare uppdrag.
 ?? FOTO: UNGERSKA STATSOPERA­N ?? KÄRLEK. Svärdotter­n Luca (Gabriella Fodor) håller hoppet uppe hos den äldre damen Éva Balatoni i Judit Vargas opera Kärlek.
FOTO: UNGERSKA STATSOPERA­N KÄRLEK. Svärdotter­n Luca (Gabriella Fodor) håller hoppet uppe hos den äldre damen Éva Balatoni i Judit Vargas opera Kärlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland