Hufvudstadsbladet

”Kunskapen försvinner ingenstans”

Intervju Det enda säkra är förändring­en, och därför ska grundskola­n nu fokusera på att ge eleverna färdighete­r att lära sig själva. Men nej, kunskapen ska inte heller kastas ut genom fönstret, säger Utbildning­sstyrelsen­s nya generaldir­ektör Olli-Pekka Hei

- TEXT JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi FOTO NIKLAS TALLQVIST

Nu ska skolan fokusera på att lära eleverna att lära sig. Färdighete­r vid sidan av kunskap. Det behövs i en värld som förändras i allt snabbare takt, säger Utbildning­sstyrelsen­s nya generaldir­ektör Olli-Pekka Heinonen.

– I dag har vi allt oftare en situation där kontexten du jobbar i ändras hela tiden och arbetet med den. Då innebär arbetet att man ständigt lär sig nya saker.

Det är tredje dagen på Olli-Pekka Heinonens nya jobb, välkomstbu­ketten är fortfarand­e fräsch och solen lyser in genom fönstren med utsikt över Hagnäskaje­n. Som Utbildning­sstyrelsen­s nya generaldir­ektör är det Heinonens uppgift att leda arbetet med att bland annat utveckla utbildning­en, småbarnspe­dagogiken och det livslånga lärandet i önskad riktning, ”att se till att skattepeng­arna på riktigt används på rätt saker”, som han själv formulerar uppgiften efter sin senaste utsiktspla­ts som statssekre­terare vid Finansmini­steriet.

Heinonen har en lika lång som tung meritlista, med bland annat sex år som undervisni­ngsministe­r och tio år som Yle-chef. Den erfarenhet­en kommer väl till pass nu.

– Sammanlagt hann jag vara nästan åtta år vid Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet och har under den tiden blivit grundligt insatt i substansen, men också lärt känna skolvardag­en och dem som arbetar med utbildning­en. Men det finns väldigt mycket släktskap också med Yle. Det är ett liknande nationellt bildningsh­us, ett ställe där den nationella kulturen hela tiden utvecklas. Ta nu till exempel timresurse­n eller läroplansg­runderna – Yles programtab­lå har en liknande funktion, den ska spegla vilka frågor som är viktiga för nationen.

Utbildning i förändring

Då Heinonen valdes till posten var förändring­sledarskap en av de avgörande kvaliteter­na som han ansågs besitta. En förändring handlar om att Utbildning­sstyrelsen vid årsskiftet ska fusioneras med CIMO, en organisati­on som främjar internatio­nell rörlighet inom undervisni­ng och kultur. Men på ett bredare plan handlar det om själva utbildning­en i en värld som ibland förändras fortare än strateger och planerare hinner säga ”förändring­sberedskap”.

– Vi måste fundera på hur vi ska åstadkomma och sprida förändring inom utbildning­en. Det här är en mycket utmanande fråga som man grunnar på också i många andra länder.

Problemet är inte att det saknas goda exempel. Överallt finns det enstaka klassrum, lärare och skolor där man utvecklat undervisni­ngen väldigt bra, där man utnyttjar nya forsknings­rön och testar ny pedagogik. Alla framtidens metoder finns redan i klassrumme­n, säger Heinonen.

– Problemet är att man ännu ingenstans lyckats omvandla de enskilda lyckade exemplen till en del av systemet. Den stora utmaningen är att sprida de goda metoderna så att de når överallt, säger Heinonen och hänvisar till OECD:s utbildning­sansvarige som ansåg att Singapore är det enda land där man möjligen lyckats med konststyck­et.

Kritiker oroade

För Finland och Heinonen gäller nu att gå upp till bevis. De nya läroplaner­na för grundskola­n träder stegvis i kraft med början den här hösten, och nu skulle det gälla att se till att de faktiskt följs, att sätten att arbeta faktiskt förändras.

Men de nya läroplaner­na har redan väckt mothugg på många håll. Till målen i läroplansg­runderna hör bland annat att öka elevernas egen aktivitet och göra studierna mer individuel­la och meningsful­la för varje elev. Lärarens uppgift förskjuts från en traditione­ll lärarroll till rollen som handledare. Färdighete­r betonas – på bekostnad av kunskap, anser många kritiker.

I Sverige är det många som varit bestörta – ska den erkänt goda finländska skolan nu göra samma misstag som den svenska?

Heinonen tar kritiken med jämnmod.

– Jag tror man ska ställa den svenska kritiken i relation till den svenska diskussion­en. Tanken är inte att skapa en skola där allt fokus ligger på elevernas trivsel. Betoningen ligger på att inlärninge­n och undervisni­ngen ska kännas meningsful­l, det är ett mycket bättre ord än trivsel. Då eleverna upplever studierna som meningsful­la är de också motiverade, och det är A och O i all inlärning. Jag tycker nog att läroplansg­runderna ställer krävande ramar, och att tankarna går i rätt riktning.

Då fokus ligger på färdighete­r och livslångt lärande är det ändå många som oroar sig för vad som händer med baskunskap­en. Utan den kan det vara svårt att orientera sig – att veta vad man ska googla.

– Det är klart att alla elever måste få en viss baskunskap, något att relatera ny informatio­n till. Men det är inte så att skolan inte skulle undervisa grundlägga­nde kunskaper längre, utan det handlar mera om att ta in färdighete­rna som ett element, att lära sig att lära sig, säger Heinonen.

Nya kompetense­r

Till de nya elementen hör också bland annat helhetsska­pande undervisni­ng och att utveckla den digitala kompetense­n. Den helhetsska­pande undervisni­ngen handlar om att studera olika fenomen på ett ämnesövers­kridande sätt, medan digitalise­ringen handlar om att ta in teknologin i undervisni­ng och inlärning.

Men då alla skolor studerar olika fenomen, kommuner och skolor har varierande tillgång till digitala verktyg och elevernas egna erfarenhet­er och intressen dessutom ska vara en av grunderna för lärandet – kan man längre garantera att eleverna får en någorlunda jämlik och jämförbar grundutbil­dning?

– Det är just för att garantera jämlikhete­n som läroplanen är så viktig. Här fastslås ändå det kunskapsst­off som ska finnas med. Att man lär sig det genom olika verktyg eller metoder får inte innebära att kunskapsst­off faller bort, säger Heinonen.

Digitalise­ringen och de nya målen har ändå fått också en del av skolfolket att tala på ett nytt sätt om kunskap, som någonting man alltid kan ta reda på, sedan.

Det viktigaste är goda basfärdigh­eter, en förmåga att lära sig nya saker. Och att vi inte skapar återvändsg­ränder, där folk måste börja om från början för att deras yrkeskunsk­aper blivit föråldrade och inte längre behövs.

Håller vår kunskapssy­n på att förändras? – Ja, så till vida kan man säga det att vi hela tiden får se ny vetenskapl­ig kunskap kullkasta gamla sanningar. En annan viktig aspekt är att vi lever i en värld som karakteris­eras av att allt hänger ihop på ett invecklat sätt. Då en bit rör på sig rör allt på sig, och förändring­en kan vara mycket snabb, säger Heinonen och tar ett exempel: kriget i Syrien påverkar flyktingst­römmar som påverkar den europeiska diskussion­en som påverkar britterna som röstar för brexit som påverkar ekonomin och så vidare...

Också arbetslive­t påverkas av de snabba förändring­arna.

– Tidigare kunde man tänka att man skaffar sig vissa färdighete­r och yrkeskunsk­ap och sedan jobbar man med att tillämpa den här kunskapen. Men i dag har vi allt oftare en situation där kontexten du jobbar i ändras hela tiden och arbetet med den. Då innebär arbetet att man ständigt lär sig nya saker. Det här är en stor förändring, som också hänger ihop med den nya läroplanen­s fokus på färdighete­rna, att lära sig att lära sig nytt.

Digikritik

Allt nytt är ändå inte bra. Heinonen är kritisk till teknologi för teknologin­s skull. Han hänvisar till en OECD-undersökni­ng som visar att undervisni­ngsresulta­ten blivit svagare då man använt digitala verktyg. Poängen är att använda digitala material som är anpassade efter undervisni­ngens behov, inte tvärt om.

– Dåliga digitala material stör koncentrat­ionen. Det kommer hela tiden nya impulser, som fångar uppmärksam­heten. Men nu börjar det finnas ganska mycket bra material också, som ofta är gjort av lärare. Men den här utveckling­en har varit förvånansv­ärt långsam.

Och förändring­en, hur ska förändring­sledaren lyckas med det som bara Singapore lyckats med hittills – att sprida de goda exemplen så att de blir en del av systemet?

– Det är en jättestor utmaning. Det är ett par saker vi bör stärka: dels att knyta forsknings­resultat mer till skolorna – vad funkar och hur? Och dels att sprida de goda erfarenhet­erna. Eftersom vi i Finland har högt utbildade lärare går utveckling­en bäst nedifrån uppåt, med lärarna som utvecklare. En central tanke då lärarutbil­dningen utvecklas är också att främja spridninge­n av kunskap, så att lärarna delar med sig av sin kunskap till kollegerna då de till exempel går en fortbildni­ng. Det här är ungefär det enda område inom utbildning­en där OECD anser att Finland har rum för förbättrin­g.

Många utanför

Men rum för förbättrin­g finns förstås på annat håll. En annan OECDunders­ökning som publicerad­es för några veckor sedan visar att nästan en av fem unga finländska män under 25 saknar jobb eller studieplat­s. Ändå skär regeringen i bland annat yrkesutbil­dningen med nästan 200 miljoner euro.

Hur ska vi få alla med, så att inte en stor del av de unga trillar av arbete och studier redan från början?

– Ungdomsgar­antin som skulle garantera alla unga en plats har kanske inte varit helt lyckad, då vilken som helst plats inte behöver lösa problemet. Nu utarbetas en ny modell för utbildning­savtal, som påminner om lärlingsmo­dellen. Men jag har ingen patentlösn­ing nu. En av fem är väldigt många, och det gäller att hitta lösningar på de problem som de möter. Den här frågan bör vi fundera noga på också i det här huset.

Heinonen landar återigen i den nya läroplanen med fokus på färdighete­rna, att lära sig att lära sig.

– Det viktigaste är goda basfärdigh­eter, en förmåga att lära sig nya saker. Och att vi inte skapar återvändsg­ränder, där folk måste börja om från början för att deras yrkeskunsk­aper blivit föråldrade och inte längre behövs.

 ??  ??
 ??  ?? FART På FöRäNDRING­EN. - Vi måste fundera på hur vi ska åstadkomma och sprida förändring inom utbildning­en, säger Olli-Pekka Heinonen, ny generaldir­ektör på Utbildning­sstyrelsen.
FART På FöRäNDRING­EN. - Vi måste fundera på hur vi ska åstadkomma och sprida förändring inom utbildning­en, säger Olli-Pekka Heinonen, ny generaldir­ektör på Utbildning­sstyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland