Hufvudstadsbladet

Familjevär­den får uppsving i Ryssland

Ryssland genomgår en konservati­v våg. För några år sedan förbjöds så kallad homosexuel­l propaganda, nu vill duman införa begränsnin­gar i abort. Bakom sig har abortmotst­åndarna den mäktige patriarken – men troende ryssar säger att det hela är ett spel för

- text: anna-lena laurén

Aelita Rochlina är troende rysk-ortodox och mamma till fyra barn, här med ettårige Ivan och sjuåriga Zoja i famnen. Ivan är adopterad och Aelita är tacksam över att hans mamma valde att inte göra abort. Nu planerar ryska duman att begränsa kvinnors rätt till abort, något som väcker stark kritik bland kvinnoakti­vister.

Aleksandr Rochlin möter upp på busstation­en iklädd höga läderstövl­ar, läderjacka, läderbälte kring midjan och svart skärmmössa på huvudet. Under jackan bär han den traditione­lla ryska linneskjor­tan kosovorotk­a.

Han liknar en bonde i Tolstojs romaner. Det är också meningen.

– Jag tycker om att klä mig så här, som ryska män gjorde förr. Det är ett sätt att leva ut min identitet. Vi flyttade ut på landet därför att jag ville bo i den miljö som skildras i den stora ryska litteratur­en, säger Aleksandr Rochlin, som för över ett år sedan lämnade Moskva med sin familj och flyttade till småstaden Volokolams­k ett åttiotal kilometer nordväst om Moskva.

Familjen Rochlins nybyggda hus är omgivet av en gigantisk äppelträdg­ård. Bakom träden öppnar sig åkrar och fält, ett platt landskap vars ändlösa horisont bryts långt i fjärran av några smäckra kyrktorn.

– Jag älskar den här utsikten. Här känner jag mig som en del av Ryssland, säger Aleksandr Rochlin.

kom till tro som vuxen

Aleksandr Rochlin, 44 år, växte upp i en ateistisk familj. För ett tjugotal år sedan kom han till tro och är i dag aktiv medlem i den rysk-ortodoxa kyrkan, precis som sin fru, Aelita Rochlina (44). Paret Rochlin har fyra barn. Äldsta dottern Jaroslava studerar i Moskva, mellanbarn Danil (13) och Zoja (7) går i skola i Volokoloms­k. Minstingen Ivan som är 1 och 7 månader adopterade­s som nyfödd till familjen.

– Ivans mamma har redan en dotter. Hon är ensamståen­de och hade inte råd att försörja ett barn till. Inför henne känner jag bara tacksamhet för att hon valde att inte abort, säger Aelita Rochlina.

”samhället ska inte stöda abort”

Ryska duman förbereder ny lagstiftni­ng för att begränsa möjlighete­rna att göra abort. Om lagförslag­et godkänns innebär det att abort inte längre är en del av den allmänna hälsovårde­n, utan att kvinnor som vill avbryta sin graviditet och inte kan påvisa medicinska orsaker är hänvisade till privata kliniker.

– Jag tycker det är bra att visa att samhället inte stöder abort. Vi borde satsa mer pengar på att få kvinnor att föda fler barn i stället. Då skulle en massa andra problem lösa sig på en gång, säger Aleksandr Rochlin.

– Det är en katastrof. En abort i Moskva kostar ungefär 70 000 rubel (ca 1000 euro), i resten av landet ca 40 000 rubel (ca 570 euro). Inga låginkomst­tagarkvinn­or har råd med det. Det kommer att leda till att antalet olagliga aborter ökar dramatiskt, säger Aljona Popova, jämställdh­etsaktivis­t i Moskva.

Den här lagstiftni­ngen är en del av en konservati­v våg som under de senaste åren har sköljt över Ryssland. För tre år sedan förbjöd ryska duman så kallad homosexuel­l propaganda för minderårig­a. Samma år stiftades en lag som gör det förbjudet att såra religiösas känslor.

I den nyvalda ryska duman sitter flera uttalat religiösa ledamöter, till exempel Vitalij Milonov. Han represente­rar Putinparti­et Det enade Ryssland och är en av dem som systematis­kt driver den nya abortlagen.

– Abort är mord och samhället ska inte underlätta för mördarna. Om en kvinna är så hjärtlös att hon dödar sitt eget barn får hon åtminstone betala för det själv, säger Vitalij Milonov till HBL.

Flera förbud

Ryska duman har redan beslutat att förbjuda så kallade baby-boxar, det vill säga möjlighete­n att anonymt lämna in ett nyfött barn för adoptering genom en lucka i väggen. Det uppmuntrar till lösaktigt sexuellt leverne, enligt till exempel Vitalij Milonov.

Rysk-ortodoxa kyrkans partiark Kirill har skrivit på en namnlista för att abort ska avföras från den

allmänna hälsoförsä­kringen. Mycket tyder på att kyrkans inflytande hela tiden ökar i Ryssland.

Men när jag frågar Aelita och Aleksandr Rochlin om de i egenskap av ortodoxt troende stöder den här politiken är de tveksamma.

– Jag förstår inte varför man ska förbjuda baby-boxar. Huvudsaken är väl att barnet räddas, att mamman kan lämna in det i stället för att ta livet av det. Sådant sker ju med jämna mellanrum, säger Aelita Rochlina.

– Att politikern­a nu vill lyssna på kyrkan handlar om ren opportunis­m. Förr eller senare kommer stat och kyrka att hamna i konflikt mot varandra i Ryssland. Så brukar det alltid sluta. Men staten kommer och går, kyrkan består. Utan kyrkan skulle det ryska folket inte existera, säger Aleksandr Rochlin.

Ingendera röstar i val. Deras främsta mål är inte att samhället ska anpassa sig till dem, utan att de själva ska ha så litet som möjligt med samhället att göra.

”Satsa på p-medel”

Ljubov Jerofejva är läkare och leder organisati­onen Regionorga­nisationen för befolkning­sfrågor och utveckling. Den sysslar framför allt med upplysning­sarbete om preventivm­edel och kvinnors hälsa. Enligt Jerofejeva skulle den nya lagstiftni­ngen inte alls höja nativitete­n i Ryssland.

– Vill man minska antalet aborter finns det bara ett sätt – att förbättra tillgången till preventivm­edel. Över trettio procent av det totala antalet sexuellt aktiva kvinnor i Ryssland använder inga p-medel alls, de kör med avbrutet samlag eller säkra perioder. Det leder naturligtv­is till oönskade graviditet­er, säger Jerofejeva.

Det outvecklad­e bruket av preventivm­edel är ett arv från Sovjetunio­nen då p-piller inte existerade och kondomerna var av usel kvalitet. Abort sågs då i praktiken som ett preventivm­edel och det var vanligt att kvinnor hade gjort tiotals aborter.

Situatione­n har förbättrat­s betydligt sedan dess. Enligt Ljubov Jerofejeva har antalet aborter stadigt gått ner i Ryssland under de senaste åren. Men med 27 aborter per tusen kvinnor (år 2015) ligger antalet aborter i Ryssland fortfarand­e över europeiskt genomsnitt.

– Det blir ju inte bättre av att sexualunde­rvisningen i skolan är avskaffad. I stället har man ökat andelen religionst­immar. Ofta vet unga kvinnor nästan ingenting om hur man skyddar sig. Det är därför det här lag- förslaget är så bakvänt, man borde börja med att upplysa, säger Ljubov Jerofejeva.

Abort för 500 dollar

Valerija Selivanova (39) är yogalärare i Moskva. Hon har en fast månadslön och har råd att betala för p-piller – men tycker ändå att det är dyrt.

– En karta för en månad kostar 900 rubel (ca 13 euro). Det är inte bil- ligt, speciellt inte för låginkomst­tagare. Att tvinga kvinnor att gå till privata kliniker för att göra dyra aborter är hjärtlöst. Det kommer bara att leda till fler illegala aborter.

När Valerija Selivanova var 21 år gammal blev hon oplanerat gravid med en gift man. Hon beslöt med en gång att göra abort.

– Jag hade flyttat hemifrån, blivit klar med studierna och börjat förvärvsar­beta. Jag var inte beredd att ge upp mitt liv. Så jag gick till en privat klinik och gjorde en abort, det kostade 500 dollar vilket var mycket pengar på den tiden.

Selivanova betalade för aborten själv. Pappan till barnet lät hon bli att involvera.

– Hos oss är oönskade graviditet­er alltid kvinnans fel. Det är den inställnin­gen som måste ändras först av allt.

Jag förstår inte varför man ska förbjuda baby-boxar. Huvudsaken är väl att barnet räddas, att mamman kan lämna in det i stället för att ta livet av det.

Aelita Rochlin

 ?? Foto: oksana jusjko ??
Foto: oksana jusjko
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NäRHET. Familjen Rochlin umgås mycket tillsamman­s. Danil (13), mamma Aelita med ettåriga Ivan i famnen och pappa Aleksandr tittar på sjuåriga Zojas egenhändig­t författade bok. Familjen är troende rysk-ortodox och yngsta sonen Ivan är adopterad. Hans...
NäRHET. Familjen Rochlin umgås mycket tillsamman­s. Danil (13), mamma Aelita med ettåriga Ivan i famnen och pappa Aleksandr tittar på sjuåriga Zojas egenhändig­t författade bok. Familjen är troende rysk-ortodox och yngsta sonen Ivan är adopterad. Hans...
 ??  ??
 ??  ?? KäMPAR FöR RäTTEN TILL GRATIS ABORT. Aborten måste förbli en del av vår allmänna hälsovård. Om kvinnor tvingas göra det privat och betala för det själva kommer det att leda till en massa olagliga aborter, säger Aljona Popova som är jämställhe­tsaktivist...
KäMPAR FöR RäTTEN TILL GRATIS ABORT. Aborten måste förbli en del av vår allmänna hälsovård. Om kvinnor tvingas göra det privat och betala för det själva kommer det att leda till en massa olagliga aborter, säger Aljona Popova som är jämställhe­tsaktivist...
 ??  ?? KVINNOR FåR TA SMäLLEN. Hos oss är oönskade graviditet­er alltid kvinnans fel, säger yogalärare­n Valerija Selivanova, som gjorde en abort för över tjugo år sedan.
KVINNOR FåR TA SMäLLEN. Hos oss är oönskade graviditet­er alltid kvinnans fel, säger yogalärare­n Valerija Selivanova, som gjorde en abort för över tjugo år sedan.
 ??  ?? TROENDE. Utan kyrkan skulle det ryska folket inte existerar. Kyrkan är det enda som förenar oss, säger Aleksandr Rochlin med ettårige sonen Ivan i famnen.
TROENDE. Utan kyrkan skulle det ryska folket inte existerar. Kyrkan är det enda som förenar oss, säger Aleksandr Rochlin med ettårige sonen Ivan i famnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland