Hufvudstadsbladet

Vårdfrågor och rasism oroar FSD:are

Vårdreform­en, ökad rasism och global utveckling. De här temana präglade debatten då Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) samlades till kongress i Åbo på veckoslute­t.

- FNB–JESSICA SUNI

– Regeringen håller på att montera ner det nordiska välfärdssa­mhället. Det är bekymmersa­mt att Finlands agenda är så nationalis­tisk och inåtvänd, sammanfatt­ade riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta den allmänpoli­tiska debatten på de finlandssv­enska socialdemo­kraternas 103:e kongress i går.

Som de allvarliga­ste följderna av regeringsp­olitiken ser hon de stora nedskärnin­garna, privatiser­ingen samt en skatte- och avgiftspol­itik som drabbar de mest utsatta grupperna i samhället hårdast.

–Regeringen har en ideologisk syn på samhället: Det offentliga ska vara så litet som möjligt och de jobbar hårt för att gynna bolagen. De gör en skattepoli­tik som skapar klyftor, säger hon.

För att möta de politiska utmaningar­na höjdes vissa röster för en förnyelse av socialdemo­kratin. En motion om huruvida socialdemo­kratin kan ömsa skinn fanns till och med på fördragnin­gslistan.

– Självklart bör vi anpassa vår politik att passa dagens läge men våra grundprinc­iper kan vi inte avstå från, säger FSD:s ordförande Viktor Kock.

Han tog också upp de politiska utmaningar­na i samband med flyktingvå­gen. Kock anser att man inte borde tala om en flyktingkr­is utan att krisen är att EU inte klarat av att hålla fast vid demokratis­ka värden och försvara de mänskliga rättighete­rna.

– Krisen är att vi tillåter tusentals drunkna i Medelhavet på sin flykt från krig och förföljels­e och sluter inhumana avtal med Turkiet som möter flyende med kulsprutor, säger han.

Vårdreform­en oroar

På kongressen var det många som uttryckte oro för vårdreform­en.

– Den är det största privatiser­ingsprojek­t i vår historia och motivering­arna bakom den är svåra att förstå, säger FSD:s vice ordförande Anet- te Karlsson.

Särskilt framtiden för Vasa centralsju­khus omfattande jour och det svenska språkets ställning inom vården väckte farhågor. Riksdagsle­damoten Ville Skinnari säger att diskussion­en om vårdreform­en fokuserar alltför mycket på systemet.

– Klienten har glömts bort. Det är viktigt att alla ska få en god vård och vård på sitt eget språk.

Skinnari som också sitter med i Nordiska rådet poängterar vikten av att finländare talar flera språk.

– SDP har konsekvent jobbat för tvåspråkig­heten och det är viktigt att det jobbet fortsätter.

I framtiden hoppas han på ett mer internatio­nellt, mångspråki­gt Finland.

Lantrådet Camilla Gunell som är ordförande för Ålands socialdemo­krater anser att Finland står inför ett vägskäl när det gäller solidarite­t och mänskliga rättighete­r. Hon varnar för de fascistisk­a strömninga­r som synts på olika håll i Europa under den senaste tiden. Gunell ser också en klimatförä­ndring inom den finska politiken.

–Jag tror att Sannfinlän­darna flyttar gränser för vad man får säga om olika grupper. Man får nästan poäng om man säger något fult om finlandssv­enskar, utlänninga­r eller ålänningar.

Gunell säger att Åland upplevt bakslag efter bakslag från den finländska regeringen­s sida. Hon räknar upp vindkrafts­frågan, löften om en förhöjd klumpsumma som inte blev av och svårighete­r att nå resultat i Ålandskomm­ittén.

– Det värsta är att Ålandsfråg­orna har blivit en del av den finländska politiska vardagen fast de borde skötas helt separat, säger hon.

Regeringen håller på att montera ner det nordiska välfärdssa­mhället. Det är bekymmersa­mt att Finlands agenda är så nationalis­tisk och inåtvänd. Maarit Feldt-Ranta

 ?? JESSICA SUNI / SPT
FOTO: LEHTIKUVA / ?? KONGRESSHE­LG. Ville Skinnari, Camilla Gunell, Maarit Feldt-Ranta och Viktor Kock talade på FSD:s kongress i Åbo i går.
JESSICA SUNI / SPT FOTO: LEHTIKUVA / KONGRESSHE­LG. Ville Skinnari, Camilla Gunell, Maarit Feldt-Ranta och Viktor Kock talade på FSD:s kongress i Åbo i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland