Hufvudstadsbladet

Centern stannar i Folktinget

Centerns svenska distrikt fortsätter att medverka i Folktinget, men riktar kraftig kritik mot vad distriktet betecknar som dåligt beteende under mötena.

- FNB

Distriktet beslöt under sitt möte i går att utarbeta en lista på de saker man vill ändra på i Folktinget.

Distriktet­s ordförande Peter Knuts säger att förslaget kommer att överlämnas till Centerns partistyre­lse under nästa vecka. Styrelsen beslutar sedan hur frågan förs vidare.

Knuts säger att det aldrig var fråga om att lämna Folktinget. Däremot vill man se en ändring i kulturen inom organisati­onen. Knuts säger att man måste få framföra sin åsikt utan att bli utbuad.

–Det har blivit för språkpolit­iskt, säger Peter Knuts som blev omvald till ordförande för Centerns svenska distrikt.

Han tillägger att man inte vill vara med i Suomalaisu­uden liitto men inte heller i någon motsvarand­e svensksprå­kig organisati­on.

En av de saker som svenska distriktet vill ändra gäller vem Folktinget är öppet för.

–Bara man är intressera­d av tvåspråkig­a lösningar och talar svenska ska man få vara med, säger Knuts.

Sannfinlän­darna har visat intresse för att gå med i Folktinget. Folktingss­ekreterare­n Markus Österlund säger att de hörde sig för om saken redan före senaste kommunvale­t men då var de tyvärr för sent ute.

– De är jättevälko­mna med förutsatt att Sannfinlän­darna ställer sig bakom Folktinget­s uppgift att jobba för det svenska i Finland.

Österlund anser att det är viktigt att upprätthål­la kontakter över partigräns­erna på en bred basis. Personer man kanske inte i första taget skulle förknippa med arbete för ett tvåspråkig­t Finland har ibland deltagit i Folktinget­s evenemang.

– På Svenska dagen i Kotka i fjol var Juho Eerola med och sjöng Modersmåle­ts sång, säger Österlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland