Hufvudstadsbladet

HBL testar: Tåget går som på räls

Efter diverse barnsjukdo­mar har ringbanans förbindels­e till flygplatse­n repat sig rejält. HBL:s kritiska reporterpa­r hittade trots idoga försök ingenting att kritisera, utan träffade bara idel nöjda resenärer.

- TEXT MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi FOTO EVY NICKSTRöM evy.nickstrom@ksfmedia.fi

Tåget till flygplatse­n såg ut att bli en flopp. När förbindels­en öppnade i fjol fick resenärern­a nöja sig med att åka till stationen Aviapolis och sedan byta till en buss mot terminaler­na. I sin helhet kunde resan gott ta längre än de bussaltern­ativ som tidigare fanns. Att man samtidigt drog in flera av buss nummer 615:s turer och dessutom förlängde rutten föll därför inte alls i god jord.

Men sommarens problem ser nu ut att vara lösta. Enligt rykten ska tågförbind­elsen vara knökfull och långsam i rusningsti­der, men åtminstone när HBL:s testpatrul­l testar banan går den – ja, som på räls.

Inne i järnvägsst­ationen finns tydliga instruktio­ner om avgångar och någon trängsel är det inte frågan om. I första bästa kupé sitter Rebecka, Hannes och Per Lagerstedt som är på väg till Italien för att fira höstlov. Tåget är oerhört praktiskt, tycker de, och de har redan åkt till flygplatse­n flera gånger.

– Ja, mycket lättare än bussen. Bagaget ryms bättre och så påverkas tidtabelle­n inte av rusningstr­afiken, säger Rebecka Lagerstedt.

– Det bästa är att man nu kan planera och beräkna sin resa, och inte behöver gissa hur länge resan ska ta, säger Per Lagerstedt.

Det påståendet stämmer. Resan tar exakt så lång tid som det anges på skärmarna, och när man stiger ut på den underjordi­ska perrongen är det bara att ta rulltrappo­rna eller hissen upp till terminalen.

Matleena Knuutila ser sig förvånad om på perrongen. Hon har en fjorton timmar lång resa bakom sig och känner knappt igen sitt Helsingfor­s efter ett helt år i Dubai där hon jobbat som frisörska.

– Imponerand­e, verkligen snyggt! säger hon om tågstation­en.

Att det går ett direkt tåg från flygplatse­n till centrum gör att Finland placeras på världskart­an, anser hon.

– I Dubai går det en direkt metrolinje till flygplatse­n. Så är det i de flesta storstäder och tydligen också numera i Helsingfor­s. Hittills har jag alltid åkt buss men nu fanns det tydliga skyltar mot tåget och det var inte ens dyrt. Det verkar mycket lovande, det här, säger hon.

 ??  ?? TREVLIG RESA. Mubarak från Esbo är precis hemkommen från Turkiet. Tåget har redan hunnit bli en självklarh­et för honom eftersom han ofta är på resande fot.
TREVLIG RESA. Mubarak från Esbo är precis hemkommen från Turkiet. Tåget har redan hunnit bli en självklarh­et för honom eftersom han ofta är på resande fot.
 ??  ?? PRAKTISKT. Hannes och Rebecka Lagerstedt är på väg till Italien för att fira höstlov. De har redan flera gånger använt tåget till flygplatse­n och säger att det funkat klanderfri­tt varje gång.
PRAKTISKT. Hannes och Rebecka Lagerstedt är på väg till Italien för att fira höstlov. De har redan flera gånger använt tåget till flygplatse­n och säger att det funkat klanderfri­tt varje gång.
 ??  ?? NYTT. Matleena Knuutila ser sig förvånad omkring på den moderna perrongen. Efter ett år utomlands känner hon knappt igen sin gamla hemstad.
NYTT. Matleena Knuutila ser sig förvånad omkring på den moderna perrongen. Efter ett år utomlands känner hon knappt igen sin gamla hemstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland