Hufvudstadsbladet

Rädslan styr i Maranello

Michael Schumacher­s tävlingsin­genjör avslöjar att arbetet i Kimi Räikkönens Ferrari-stall inte är en dans på rosor utan att det är rädslan styr arbetet i stallbasen i Maranello.

- FREDRIK AF PETERSENS sport@ksfmedia.fi

AUSTIN Efter Sebastian Vettels och Kimi Räikkönens tredje och fjärde plats i Italien sade stallchefe­n Maurizio Arrivabene att Scuderia är på väg mot det mål man satt upp för den här säsongen och att den omorganisa­tion man gjort började ge resultat.

I Singapore, Malaysia och Japan blev det fler fjärdeplat­ser. Det var också allt. Inte en enda seger som Arrivabene lovade vid vintertest­erna i januari och man är långt efter Marcedes.

Att den tekniska chefen James Allison lämnade stallet mitt under säsongen kom som ett dråpslag även om ingen i stallet vill erkänna det.

– Atmosfären inom teamet är mycket positivt och vi letar efter nya talanger inom hela Ferrari, säger Arrivabene.

Räikkönen och Vettel håller med och säger hur hårt alla arbetar. Bägge ställer sig framför de anställda för att ta bort en del av pressen men det hjälper inte. Resultaten talar för sig.

Luca Baldisserr­i, som länge var Michael Schumacher­s tävlingsin­genjör, målar upp en helt annan bild och säger att det råder ett terrorklim­at i Maranello där han arbetade i 26 år.

– Alla är som förlamade av skräck, förklarar han i en intervju med Corriere dello Sport.

– Ferrari är inte längre ett team utan en grupp rädda människor. De fattar inga beslut då de är rädda för att bli sparkade.

Scuderia har alltid utåt verkat vara en idyllisk arbetsplat­s. Det är inte första gången som någon har kritiserat ledningen, men det är första gången som någon tar till storslägga­n.

Baldisserr­i anser att det är chefernas fel – inte Räikkönens eller Vettels – för att det igen gått snett efter de stora framgångar­na med trion Michael Schumacher, Ross Brawn och Jean Todt.

Varken Fiat-chefen Sergio Marchionne eller Arrivabene har någon erfarenhet av F1. Arrivabene var marknadsch­ef hos en av sponsorern­a när han blev tillfrågad om han ville ta över chefsposte­n.

Den största pressen kommer från Marchionne, som i början av säsongen krävde att Scuderia skulle vara med och köra om titlarna i säsongavsl­utningen.

Den före detta motorchefe­n Mattia Binotto ersatte Allison men Baldisseri tvivlar på ett den nya organisati­onen fungerar.

– I formel 1 måste befälskedj­an vara militärisk­t uppbyggd, förklarar 56 åringen.

– Det är en mycket stor förlust att Allison lämnat teamet.

Situatione­n påminner om hur förhålland­ena var under Enzo Ferraris ledning då ingen vågade komma med dåliga nyheter.

Vid tester körde Ferraribil­arna alltid ut sist med tom tank så att man kunde ringa Il Commendato- re och säga att man hade varit snabbast. Alla skyllde på alla när det gick dåligt. Men när det gick bra tog alla åt sig äran för att rädda sig själv.

Efter den katastrofa­la säsongen 2014 skedde en stor omorganisa­tion då många gamla trotjänare åkte ut. Man hittade nya medarbetar­e inifrån Ferrari och många saker blev bättre. När Vettel kom till stallet 2015 gjordes fler förändring­ar och det blev tre segrar.

2016 skulle man ta nästa steg och utmana Mercedes om titlarna. I stället kör man mot Red Bull om andraplats­en. Mercedes har redan säkrat segern i konstruktö­rs-VM. Nu har man tagit sikte på 2017. – När man arbetar för ett team som heter Ferrari kan och får man inte ge upp, säger Arrivabene.

 ?? FOTO: MOHD RASFAN – ?? SVAGA RESULTAT. Kimi Räikkönens Ferrari har inte kört hem några segrar den här säsongen.
FOTO: MOHD RASFAN – SVAGA RESULTAT. Kimi Räikkönens Ferrari har inte kört hem några segrar den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland