Hufvudstadsbladet

Bruynseels segrare i dramatiskt GP

– Om du vill vinna över mig, så kan du inte vänta. Det var Scott Brash ord till belgaren Niels Bruynseels. Belgaren väntade inte. Han lyckades vinna över guldmedalj­ören från OS i London med några hundradela­rs sekunder. Niclas Aromaa på hästen Chairman20 b

- 029 080 1390, patricia.winckelman­nzilliacus@ksfmedia.fi PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS

RIDSPORT Det var en optimalt spännande omhoppning som avgjorde segern i Helsinki Grand Prix. Elva ryttare red grundomgån­gen utan fel och fick starta i omhoppning­en. Att standarden på tävlingen var helt i en klass för sig framgår av att det endast var tre bommar som föll under hela omhoppning­en, trots att de flesta av hästarna jagade fram i arenan, över åtta stora hinder, för att säkra segern åt sig.

Hastighete­n var hisnande framför allt mellan de sex bästa ekipagen.

Scott Brash startade som andra i omhoppning­en. Britter är mästare på att hoppa snabbt och felfritt. Det verkar också skottar vara, Brash kommer från Skottland. Han lade grundtiden. På 37,00 sekunder hoppade hästen Hello Guv’Nor en 270 meter lång hinderbana med totalt åtta hopp.

Få trodde att det gick att rida snabbare. Alla jagade hundradela­rs sekunder.

Det blev Niels Bruynseels, som var 9:e i Oslo GP, som klarade av att slå Brash tid. Belgarens och hästen Gancia de Muzes tid blev 36,73.

Alla ryttare som placerade sig i klassen ansåg att det var ett litet mirakel att banmästare­n Guilherme Jorge lyckades få elva felfria i ett så högklassig­t startfält.

Åtta finländare med

Grundomgån­gen reds av 42 deltagare från 18 olika länder och två kontinente­r. Sammanlagt åtta finländare deltog i tävlingen, som var lördagens huvudklass.

I inlednings­skedet kunde man ha trott att banan var en aning för lätt. Av de fyra fösta ekipagen red tre banan felfritt. Men efter det visade det sig att hindren och linjerna var knepiga. Fällningar kom på flera olika hinder. Bland annat linjen mellan hinder nummer fem och sex visade sig vara svår. Här gällde det att göra som banmästare­n Jorge föredrar, att rida framåt.

Publiken fick vänta en halv timme innan den första finländska deltagaren red över startlinje­n. Det var 20-åriga Emma Tallberg på Dolce Vita Crosby, som debuterade i tävlingar på nivån 160 centimeter . Hon hade inspektera­t banan, inför tävlingen, med sina tränare, Anna-Julia Kontio och Martin Fuchs. Tallbergs ridning var behärskad och jämn. Hästen fick en fällning på ett av de svåraste hindren på banan, nämligen B-delen av trekombina­tionen. Det var samma hinder som också blev hennes tränares stötesten. Martin Fuchs, som har varit mycket framgångsr­ik hittills under tävlingarn­a, samlade åtta felpoäng på hindret nummer tio.

Aromaa nionde felfria

Efter 33 deltagare hade banmästare­ns dröm uppfyllts, nämligen att åtta ryttare skulle vara felfria. Men det blev först en nionde felfri och till publikens glädje var det Niclas Aromaa. Efter honom var ännu två ryttare felfria, silvermeda­ljören i OS i Rio, svensken Peder Fredricson och italienare­n Olivier Robert.

Emma Tallberg på Dolce Vita Crosby blev 19:e i tävlingen. Också Satu Liukkonen på Celestine och Mikko Mäentausta på Eternety visade säkra ritter, förutom något skönhetsfe­l på något hinder. Liukkonen hade 5 fel och Mäentausta 8 fel.

Niclas Aromaa var mycket nöjd med sin häst. Han planerar att starta i Världscups­klassen i dag.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? Niels Bruynseels och Gancia de Meze tog hem segern i Helsinki Grand Prix.
FOTO: MARKKU ULANDER Niels Bruynseels och Gancia de Meze tog hem segern i Helsinki Grand Prix.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland