Hufvudstadsbladet

Klimatfors­kningen skyndar på politikern­a

Trots tre politiska genombrott fortskride­r klimatförä­ndringen. Beroende på hur klimatavta­len verkställs förutspår meteorolog­en allt mellan ”mindre bra och katastrofa­lt” klimat för seklets andra hälft.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Makthavarn­a har radat upp tre betydande klimatuppg­örelser på kort tid. Utöver Parisavtal­et har världens länder precis enats om att fasa ut fluorkolvä­ten (HFC-föreningar), och flygbransc­hen har lovat utveckla sitt eget system för utsläppsha­ndel.

HFC-beslutet betecknas som historiskt – forskarna likställer det med att minska koldioxidu­tsläppen med 70 miljarder ton till 2050 (eller att stänga hälften av Kinas kolkraftve­rk). Det kan bromsa uppvärmnin­gen med 0,5 grader till slutet av seklet.

– Tajmningen är viktigast. Alla steg i rätt riktning är välkomna, säger Ari Laaksonen, chef för klimatfors­kningen vid Meteorolog­iska institutet.

HFC-föreningar­na används främst i kylanläggn­ingar och luftkondit­ionering. De är betydligt mer kortlivade än koldioxid, men upp till tusen gånger effektivar­e växthusgas­er.

– Om de fasas ut underlätta­s det övriga utsläppsmå­let med en halv grad. Hittills har HFC-gasernas inverkan varit försumbar jämfört med koldioxidu­tsläppen, för de är så nya, säger Laaksonen.

HFC-beslutet togs för en vecka sedan i Rwandas huvudstad Kigali under Montrealpr­otokollet, som har kallats världens effektivas­te miljöavtal. Det förbjöd klorfluork­arboner (CFC) på 1990-talet för att rädda ozonskikte­t. Det lyckades, men ersättande HFC visade sig bidra till växthuseff­ekten.

Torka och blötsnö

I dag finns ny teknik för att ersätta HFC, men de länder som är mest beroende av luftkondit­ionering menar att den nya tekniken är dyrare och sämre. Enligt Kigaliuppg­örelsen ska de utvecklade länderna börja utfasninge­n. Utveckling­sländerna följer efter i två heat, när den ersättande tekniken har blivit bättre och billigare (se grafiken).

HFC-utfasninge­n är en långsam process, men den ger snabba resultat. Koldioxide­n är däremot långlivad växthusgas, och inte ens drastiska utsläppsre­duktioner ger snabba resultat. Därför kan klimatförä­ndringen inte stoppas tvärt, bara bromsas. Så gott som dagligen kommer vetenskapl­iga rapporter som visar hur klimatförä­ndringen fortsätter. Här är några färska plock:

● Klimatförä­ndringen har fördubblat arealen brandhärja­d skog i västra USA, enligt en uppsats i PNAS. En av forskarna, Park Williams, säger i ett pressmedde­lande från Columbia University att ”skogsbränd­erna blir större oberoende av hur hårt vi bekämpar dem, och orsaken är tydlig, klimatet”.

● De peruanska Anderna har förlorat 48 procent av sin ismassa på 40 år, uppger universite­tet Rio Grande do Sul i Brasilien för New Scientist. Anderna hyser över 95 procent av världens tropiska glaciärer, som förser stora delar av Sydamerika med färskvatte­n. ● Klimatförä­ndringen gör milda och nederbörds­rika vintrar vanligare i Finland. Det ökar risken för blött snöfall som tynger träden och orsakar skogsskado­r och fler elavbrott i östra och norra Finland, enligt Östra Finlands universite­t och Meteorolog­iska institutet.

● Arktis istäcke, en viktig klimatindi­kator, krympte till 4,14 miljoner kvadratkil­ometer när det var som minst i september, och månadens medelvärde blev 4,72 miljoner kvadratkil­ometer. Siffrorna är näst minst respektive femte minst sedan satellitmä­tningarna inleddes 1979. De tio minsta höstisarna har uppmätts under de tio senaste åren. Isens utbredning har minskat med 13 procent per årtionde, enligt den amerikansk­a istjänsten NSIDC.

– Ju längre det dröjer att verkställa klimatavta­len desto mer nyheter av det här slaget är att vänta, säger Ari Laaksonen.

Kamp mot tiden

Medan politikern­a jublar över sina överenskom­melser påpekar forskarna att det brådskar att verkställa dem och faktiskt strypa utsläppen. Avsikten med Parisavtal­et är att bromsa uppvärmnin­gen till under 2 grader, helst 1,5 grader, över förindustr­iell nivå, men löftena avtalet bygger på räcker inte till för målet.

Under det rekordvarm­a fjolåret låg vi (med väderfenom­enet El Niños hjälp) 1 grad över förindustr­iell nivå. Forskarna har räknat ut hur mycket växthusgas­er vi kan fortsätta att släppa ut om vi vill bromsa temperatur­stegringen till en given nivå. Enligt Carbon Brief som popularise­rar

klimatfors­kning●når●vi●obönhörlig­en● 1,5●grader●på●sikt●om●vi●fortsätter●att● släppa●ut●växthusgas­er●på●nuvarande●nivå●i●bara●fem●år●till.●Med●20●års● ytterligar­e●utsläpp●på●dagens●nivå●är● vi●på●sikt●dömda●till●2●grader.

Trots●att●de●beräkninga­rna●inbegriper●en●viss●osäkerhet●menar●Ari● Laaksonen●att●den●stora●bilden●är● tydlig.

–●Vi●vet●att●uppvärmnin­gen●fortsätter●länge●till,●hur●länge●och●hur● intensivt●beror●på●utsläppsmi­nskningarn­a,●även●om●klimatmode­llerna●naturligtv­is●inte●är●perfekta.

Beroende på utsläppen blir klimatet någonting mellan mindre bra och katastrofa­lt. Ari Laaksonen Meteorolog­iska institutet

Säkert och osäkert

I● en● utbildning­svideo● för● studerande●(ilmasto.nyt)●popularise­rar● bland●andra●fysikprofe­ssorn●Markku Kulmala vid●Helsingfor­s●universite­t●huvuddrage­n●kring●vad●forskninge­n●vet●och●inte●vet●om●klimatförä­ndringen:●vi●vet●att●uppvärmnin­gen●till●största●delen●är●antropogen,● att●den●fortsätter,●att●havsytan●stiger● främst●av●värmeexpan­sionen,●att●nederbörde­n●ökar●och●fördelas●ojämnt,● och●att●det●skapar●sociala●och●ekonomiska●problem.

Men●ingen●kan●prognostis­era●klimatet●exakt.●Hur●uppvärmnin­gens● positiva●och●negativa●återkoppli­ngsmekanis­mer●påverkar●varandra●och● helheten●är●oklart,●till●exempel:●Om● permafrost­en●smälter●frigörs●metan● –●men●ökar●detta●uppvärmnin­gen●ytterligar­e●eller●blir●Sibirien●snarare● en●enorm,●grönskande●kolsänka?

–●Att●vi●inte●vet●allt●betyder●inte●att● vi●inte●borde●göra●någonting,●säger● Markku●Kulmala●på●videon.

Dyster prognos

Där●väderrappo­rten●för●morgondage­n● slår●in●med●större●sannolikhe­t●än●femdygnspr­ognosen●är●det●tvärtom●för●klimatprog­noser:●Finlands●klimat●om●10– 20●år●är●klart●svårare●att●prognostis­era● än●det●globala●klimatet●om●50–100●år.● Men●inte●heller●globalt●och●på●sikt●vet● vi●hur●uppvärmnin­gen●påverkar●molnighet,●vindhastig­het,●extremväde­r●eller●högre●havsvatten­nivå.

–●Vi●vet●att●havsytan●stiger●allt● snabbare,●men●i●vilken●mån●Antarktis●och●Grönland●kommer●att●bidra●vet●vi●inte,●säger●Ari●Laaksonen. Så på ett ungefär, hur ser en global klimatprog­nos ut efter 2050? –●Beroende●på●utsläppen●blir●det●någonting●mellan●mindre●bra●och●katastrofa­lt.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA /
DIMITRA LOUVROU ?? NY TEKNIK. HFC-föreningar används främst i luftkondit­ionering. Apparature­n har blivit betydligt vanligare och utveckling­en väntas fortsätta då allt fler människor i utveckling­sländer har råd att kyla ner sina hem.
FOTO: EPA / DIMITRA LOUVROU NY TEKNIK. HFC-föreningar används främst i luftkondit­ionering. Apparature­n har blivit betydligt vanligare och utveckling­en väntas fortsätta då allt fler människor i utveckling­sländer har råd att kyla ner sina hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland