Hufvudstadsbladet

Förstå, försvara, fördöma?

Finlands relation till Ryssland är av historiska skäl mångfasett­erad. Dagens Ryssland gör inte förhålland­et lättare.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

IFinland rådde länge en bred konsensus kring utrikes- och säkerhetsp­olitiken. Alla svor sig till den så kallade Paasikivi–Kekkonen-linjen, endast några få opposition­ella, såsom riksdagsle­damöterna Georg C Ehrnrooth (Konstituti­onella högerparti­et) och Tuure Junnila (Saml) förde fram avvikande åsikter och vågade högljutt ifrågasätt­a Sovjetunio­nen. Vi levde i finlandise­ringens tidevarv, vilket innebar att i den politik Finland förde beaktades alltid Sovjets intressen.

Efter Sovjetunio­nens fall 1991 kunde de finländska politikern­a slappna av och börja bedriva en självständ­ig politik utan att förskräckt blicka mot öster och tänka på reaktioner­na därifrån. Under kvartssekl­et som gått har skillnader i synen på säkerhetsp­olitiken blivit tydliga. För vissa finns fortfarand­e en överdriven rädsla kvar för vad Ryssland ska tänka. För andra har det efter den långa finlandise­ringsperio­den kommit en rekyl med ett överdrivet behov att visa att Finland minsann inte behöver bry sig om Ryssland.

Flera intressant­a rapporter och andra publikatio­ner har under det här året väckt en välkommen debatt kring utrikesoch säkerhetsp­olitik. Människors olika syn på Ryssland har också styrt reaktioner­na på vårens Natorappor­t, höstens Rysslandsr­apport och nu senast den bok som bland andra Martti Ahtisaari skrivit och som Jacob Söderman recenserar i dagens HBL.

Ett vanligt uttryck är att Ryssland är Ryssland. Det används som en enkel, svepande förklaring till varför Ryssland agerar som landet gör. Samtidigt vill man med det här uttrycket ge en anledning till att Ryssland inte behöver eller kan hanteras som andra länder. Som om Ryssland skulle vara föremål för särbehandl­ing.

Men det finns ingen orsak att stå på tå för eller behandla ryssarna med silkesvant­ar bara för att landet beter sig och resonerar på ett annat sätt än de flesta andra. Det finns inte heller någon orsak att ge Ryssland lösare tyglar än andra länder bara för att ryssarna själva, eller åtminstone landets ledning, anser att nationen av hävd är en stormakt och därigenom ska ha särrättigh­eter.

Det som det däremot finns anledning för ett grannland som Finland att tänka på är att Ryssland alltid finns bakom östgränsen. Vi kan inte göra något åt geografin och vårt öde är och förblir att ha ett stort och på många sätt annorlunda land som granne. Då det dessutom är Ryssland så finns det orsak att åtminstone i viss mån acceptera en viss särbehandl­ing. Det ligger i Finlands eget intresse att upprätthål­la goda relationer till alla grannar, inte minst den mäktigaste.

Finlands eget bästa måste ändå gå före grannrelat­ionen. Vem skulle agera med Finlands bästa för ögonen om inte Finland självt? Ingen annan tänker i första hand på Finlands intressen och säkerhet så det är klart att den uppgiften tillkommer Finland och finländarn­a.

Det är här som kollisione­r kan inträffa – i korsningen mellan goda relationer till en oberäkneli­g mäktig granne och Finlands egna intressen, inte minst säkerheten.

Ryssland har under senare år verkligen inte bidragit till att omvärlden skulle få en bättre bild av landet. Ryssland beter sig oförutsägb­art och har genom sina attacker mot först Georgien och senare Krim och Ukraina visat att man struntar i internatio­nella avtal och gränser mellan suveräna stater. Rysslands omänskliga beteende i Syrien har naturligtv­is inte förbättrat landets renommé.

Ryssland blandar sig också i, försöker splittra och sprider kontinuerl­igt desinforma­tion för eget syfte.

Omvärlden ska inte behöva acceptera att ett land struntar i internatio­nella överenskom­melser och normalt uppförande. Ryssland kan inte få några specialrät­tigheter i världssamf­undet. Lika lite som något annat land.

Ryssarna själva motiverar åtminstone en del av sitt aggressiva, hotfulla eller rentav våldsamma agerande med att man har rätt att bevaka ryska intressen även utanför landets gränser. Dessutom känner sig Ryssland hotat av Nato som rent konkret har kommit och kommer allt närmare landets gränser.

Här kommer vi in på frågan om hönan och ägget – är Natos installati­oner och truppförst­ärkningar ett svar på Rysslands agerande eller är det tvärtom. Hur som helst för det här oss in i en otäck spiral – relationer­na blir kyligare, retoriken hetare och upprustnin­gen accelerera­r.

Ingen part vinner på en sådan utveckling, därför är det viktigt att EU nu söker möjlighete­r till att återuppta en normal dialog med Ryssland. Finland har upprätthål­lit ett bilateralt samtal och kan gärna fortsätta det, men givetvis i samförstån­d med de övriga EU-länderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland