Hufvudstadsbladet

Åtminstone är jag emot

- JENS BERG Vd för KSF Media

● Den brittiske mannen står i beråd att hoppa ut ur flygplanet. En oroad europé från kabinperso­nalen erbjuder britten en fallskärm, men han svarar att han klarar av hoppet alldeles utmärkt med enbart den brittiska flagga han stolt håller i handen.

Karikatyrb­ilden som symboliser­ar Storbritan­niens utträde ur EU spred sig som en löpeld när resultatet av folkomröst­ningen klarnade i juni. Men det är först nu som allvaret bakom den talande skämtteckn­ingen börjar gå upp för britterna.

Pundets kurs rasar, dåliga villkor för ett utträde vägs mot alternativ som är ännu sämre och till råga på allt har skottarna börjat plocka fram sina fallskärma­r.

En majoritet av britterna valde alltså att rösta emot. Viktigare än vad alternativ­et brexit egentligen stod för var att rösta emot alternativ­et EU.

I den amerikansk­a presidentv­alskampanj­en använder Donald Trump samma taktik. En röst på Trump är en röst emot etablissem­anget. Exakt vad detta etablissem­ang består av varierar från dag till dag, men åtminstone är en röst på Trump en röst emot de flesta etablerade politiker och kvalitetsm­edier i USA.

Trump påminner om tonåringen som med bestämdhet vet att allt skulle vara bättre om man bara slapp gå i skolan och slapp äta fisk.

Trump och hans anhängare påminner om tonåringen som med bestämdhet vet att allt skulle vara bättre om man bara slapp gå i skolan och slapp äta fisk.

Den gemensamma nämnaren mellan brexit och Trump är, förutom att de flesta utlänninga­r möts med största misstänksa­mhet, att fakta i kampanjern­a är på undantag. I och med att de flesta kvalitetsm­edier är uttalade fiender fungerar en faktakoll enbart som ytterligar­e bevis på att avsändaren verkligen är en fiende.

I Storbritan­nien målades exempelvis den felaktiga summan 350 miljoner pund upp med svarta bokstäver. En summa som man påstod sig hellre kunna använda till att bekosta nationell hälsovård än att betala som tvångsavgi­ft till EU – varje vecka!

Trump tar ut de faktabefri­ade svängarna ännu mer och hävdar att hela presidentv­alet är riggat för att gynna motkandida­ten Hillary Clinton.

Tyvärr verkar det som om den enda medicinen mot den här populismen är ett hårt uppvaknand­e. Först när protestalt­ernativet konkretise­ras och nej-sägaren får makten, med tillhörand­e ansvar, börjar man se att kejsaren saknar kläder.

I Finland valde nästan 20 procent att hoppa med den sannfinlän­dska flaggan. Även då var den röda tråden att rösta emot resten. Nu när partiet har fått chansen att visa vad det egna alternativ­et verkligen står för är det inte längre lika roligt.

Hälften av de som hoppade då har redan ångrat sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland