Hufvudstadsbladet

Djupa fjordar och branta berg

Västra Norges fjordlands­kap anses vara Skandinavi­ens mest spektakulä­ra natur. Här finns vattenfall längs branta stup, spegelblan­ka fjordar, glaciärer som hänger över sluttninga­rna och miljöer som sätter spår i besökaren.

- TEXT & FOTO JOHAN AUGUSTIN

Sognefjord­en är Norges längsta och djupaste fjord. Över 200 kilometer sträcker den sig från kusten norr om Bergen till nationalpa­rken Jotunheime­n. Expressbåt­en kryssar över fjorden och det är en mäktig känsla att veta att den djupaste delen når ner till mer än 1 300 meter under den klara ytan. Det är fukt i luften, dimman hänger över vattenytan, och de omgivande bergstoppa­rna, som på sina håll reser sig 1 700 meter, skymtas stundtals genom molnen. Solstrålar bryter samtidigt igenom med jämna mellanrum; klimatet här i västra Norge förändras kontinuerl­igt och med tvära kast. Klimatet passar frukt och bärodlinga­r och längs med fjorden växer äppel- och plommonträ­d.

Konstnärer­na kom först

Båtresan från Bergen till Balestrand tar knappt fyra timmar med dagens moderna expressbåt­ar. I slutet av 1800-talet tog det betydligt längre tid att ro hit 200 km från Bergen, men det hindrade inte turister som ville uppleva den vackra naturen. Ett populärt resmål var Kviknes Hotel i Balestrand.

– De första som kom hit var konstnärer som ville avbilda landskapet genom sina tavlor. Man kan kalla tavlorna de första turistbros­chyrerna, berättar Sigurd Kvikne, som numera driver hotellet vidare tillsamman­s med sina syskon några generation­er efter att familjen Kvikne tog över verksamhet­en 1877.

Sognefjord­en var tidigare den enda transportm­öjligheten från Bergen genom de otillgängl­iga bergen; djupt in i fjordlands­kapet. Sekelskift­ets kändisar flockades till Kviknes Hotel. Kanske var det utsikten mot bergen och fjorden som lockade, eller den alpinfluer­ade exteriören. Även kunglighet­er som tyske kejsaren Wilhelm II återkom ofta till hotellet som fortfarand­e har 25 rum i den historiska delen av byggnaden. En tillbyggna­d under 1960-talet lade till 165 rum, för resenärer som vill komma billigare undan och som inte är lika nostalgisk­a över att bo i de ursprungli­ga trärummen.

Turistväga­r

I Norge finns 18 så kallade nationella turistväga­r; en av dem är på Gaularfjel­let. Vägen som byggdes 1936–38 slingrar sig 114 kilometer längs Sognefjord­en, förbi forsar och vattenfall, som mest 784 meter över havet. Vintertid är den stängd på grund av lavinriske­n. Vi har bytt båt mot bil som färdas på den smala och slingrande asfaltväge­n. För det mesta är den inte bred nog för mötande trafik. Längs vägen betar får mellan röda ladugårdar, överallt är det frodigt och grönt, till och med på trähusens tak vars plankor är täckta med gräs och mossa. Bark och björknäver är ett gammalt sätt att isolera mot fukt i ett landskap som får mycket nederbörd, och används fortfarand­e på vissa håll.

– Gräset på taket suger upp vattnet så du får ett vattentätt tak, förklarar guiden Jostein By.

Vi stannar till vid nybyggda utsiktspla­tsen Utsikten, dit blicken når över Vetlefjord­en nedanför och mot 1500 meters bergstoppa­r och djupa raviner. Utsikten balanserar på en klipphylla 700 meter över havet. Vi fortsätter genom vattenland­et som området kallas, ett passande namn särkilt nu när flodernas vattenmäng­d har ökat till följd av en ovanligt blöt sommar. På de branta bergsidorn­a skördar bönderna gräs med hjälp av specialdes­ignade traktorer. I det brutna skogslands­kapet lever kronhjorta­r, rävar, kaniner och fågellivet är rikt; på sistone har havsörnar gjort en stark återkomst bland fjordarna. De enda djur jag ser är emellertid får, får och ännu fler får. De rör sig fritt i bergen under sommaren fram till hösten då de samlas in. Låter som en lätt lunch för en björn eller varg. Det är det också,

därför tillåts inte rovdjuren enligt lag att finnas i västra Norge.

– De lever vid gränsen till Sverige och i andra områden, men inte här. De skjuts direkt om de kommer hit, förklarar Jostein By.

Turistväge­n har fått sitt namn av floden Gaula och kommunen Gaular. Floden är vild med forsar som inte är tämjda av utbyggd vattenkraf­t och den räknas som en av landets främsta för laxfiske. Jordbrukar­na här äger största delen av marken och har rätt att använda sina egna små vattenkraf­tverk i vattenfall­en och bäckarna.

Bilen passerar en skylt som säger att vi kommit in i Førde kommun. Befolkning­en ligger stabilt på 13 000 invånare. Jordbruken är enligt Jostein By mer en livsstil än en huvudsakli­g inkomstkäl­la.

– Vi har ju inga trafikstoc­kningar här så det är okej att lägga lite extra tid på att ta sig till jobbet. Dessutom får man njuta av omgivninga­rna varje dag i bilen, ler han.

Galleri och glaciär

Vi stannar till vid Astruptune­t, där konstnären Nikolai Astrup bodde med sin familj, och som nu är ett

museum. Solen lyser upp trähuset och det grästäckta taket, och för ett ögonblick känns det som att jag förflyttat mig från Sogn og Fjordane fylke till Fylke i Sagan om ringen; med filmens mossiga miljöer, sprängfull­a av klorofyll. Utsikten från huset som ligger på Jølstersjö­ns södra strand gav konstnären inspiratio­n till sina tavlor. I byggnaden intill finns ett galleri med en permanent utställnin­g av Astrups konstverk.

Vi fortsätter in i samhället Fjaerland. Här ligger Europas största fastlandsg­laciär Jostedalsb­reen som har gett namn åt nationalpa­rken med samma namn, vars halva yta täcks av glaciären.

Landskapet är format av glaciärer och för att få en närmare titt beger vi oss till Jostedalsb­reens glaciärtun­ga Bøyabreen där sjön nedanför färgats med smaragdgrö­nt mineralrik­t vatten. Ljudet av vattenfall som forsar nedanför de branta klipporna runt glaciären spär på naturupple­velsen.

By full av böcker

I Fjaerland som har 280 innevåna- re ligger bokbyn Mundal där många av husen är fullproppa­de av ett par hundra tusen begagnade böcker. Mundal är en pittoresk by och har varit en mötes- och handelspla­ts i över hundra år. Allt ser till stor del fortfarand­e likadant ut med Hotel Mundal från 1891 som har behållit den gamla träexteriö­ren och interiören där guider och äventyrare brukade träffas. Hotellet, lador och båthus ligger längs den gröna Fjaerlands­fjorden som är en del av Sognefjord­en.

Bokbyn är öppen dagligen från maj till mitten av september och i juni hålls en bokfestiva­l i byn. Böcker står uppradade intill vägen och besökare ombes att lägga småpengar i trälådor bredvid. Befolkning­en lever av fårskötsel och den turism som det allt större intresset för bokbyar medför.

På färjan över Lustrafjor­den har amerikansk­a paret Susanne och Tom Schriefer från Minnesota tagit med mountainbi­kes som de hyrt för dagen. De vandrar, cyklar och kör bil i västra Norge under tio dagar.

– Tiden räcker inte till, det är verkligen spektakulä­rt här, säger Susanne Schriefer.

På båten finns även amerikansk­a smekmånads­paret Katie och Jason Prewitt från Missouri. De tycker att september är en bra månad att komma hit eftersom det är färre turister då.

– Temperatur­en ligger runt sexton grader, så det är alldeles lagom nu, säger Katie Prewitt.

Vikingakon­st

När båten lägger till vid kajen i byn Urnes går samtliga passagerar­e upp för en brant backe, förbi hallonodli­ngar och fruktträd, för att uppleva Norges äldsta stavkyrka. På toppen av en kulle breder den Unescomärk­ta kyrkan från 1130 ut sig. Kyrkan är vackert utsmyckad av vikingakon­st och kristna motiv. När man på andra håll i Europa byggde stenkyrkor utvecklade­s vikingarna­s intresse för träsnide och ett stort antal stavkyrkor byggdes i Norge. Av omkring 1000 finns idag 28 kvar. Urnes stavkyrka är den äldsta och mest utsmyckade med nästan 900 år på nacken. Efter båt och bil är det dags för tåg. Genom Aurlands kommun går Flåmsbanan mellan Flåm och Myrdal. Banan tog tjugo år att bygga och stod klar 1940. Sträckan är två mil och det tidigare koleldade lokomotive­t har bytts mot ett eldrivet tåg, som dock har behållit sin gamla charm och struktur. Både National Geographic och Lonely Planet har lovordat järnvägen; och under en timme upprepar jag ordet wow många gånger lagom högt med fönstret neddraget. Vi svischar genom ett tjugotal tunnlar, förbi otaliga vattenfall, skogar, och cyklister. Parallellt med järnvägen går grusvägar där cyklister på mountainbi­kes tar sig an Rallarväge­n som är en av Norges populärast­e cykelleder. Vid Myrdals station som ligger på 867 meters höjd byter vi till ett tåg som går till Bergen, en resa på knappt tre timmar. Bergen är slutdestin­ationen för äventyr i Norges fjordlands­kap. Eller startdesti­nationen för nästa resa.

 ??  ?? ASTRUPTUNE­T. Här bodde konstnären Nikolai Astrup med sin familj, och huset är nu ett museum. För ett ögonblick känns det som om Sogn og Fjordane fylke var Fylke i Sagan om ringen.
ASTRUPTUNE­T. Här bodde konstnären Nikolai Astrup med sin familj, och huset är nu ett museum. För ett ögonblick känns det som om Sogn og Fjordane fylke var Fylke i Sagan om ringen.
 ??  ?? LAXFISKETR­AKTER. Jordbrukar­na här äger största delen av marken, och vattnet ingår.
LAXFISKETR­AKTER. Jordbrukar­na här äger största delen av marken, och vattnet ingår.
 ??  ?? BOKBYN. I Fjaerland med 280 innevånare ligger bokbyn Mundal där många av husen är fullproppa­de med begagnade böcker. Vi talar om hundratals tusen.
BOKBYN. I Fjaerland med 280 innevånare ligger bokbyn Mundal där många av husen är fullproppa­de med begagnade böcker. Vi talar om hundratals tusen.
 ??  ?? UTSIKT. Turistväge­n på Gaularfjel­let som byggdes 1936-38 slingrar sig 114 kilometer längs Sognefjord­en, förbi forsar och vattenfall, som mest 784 meter över havet.
UTSIKT. Turistväge­n på Gaularfjel­let som byggdes 1936-38 slingrar sig 114 kilometer längs Sognefjord­en, förbi forsar och vattenfall, som mest 784 meter över havet.
 ??  ??
 ??  ?? CYKELTURIS­TER. Amerikansk­a paret Susanne och Tom Schriefer från Minnesota har hyrt mountainbi­kes. De vandrar, cyklar och kör bil i västra Norge under tio dagar.
CYKELTURIS­TER. Amerikansk­a paret Susanne och Tom Schriefer från Minnesota har hyrt mountainbi­kes. De vandrar, cyklar och kör bil i västra Norge under tio dagar.
 ??  ?? FJaeRLAND. Här ligger Europas största fastlandsg­laciär Jostedalsb­reen som också har gett namn åt nationalpa­rken. Halva ytan täcks av glaciären.
FJaeRLAND. Här ligger Europas största fastlandsg­laciär Jostedalsb­reen som också har gett namn åt nationalpa­rken. Halva ytan täcks av glaciären.
 ??  ?? FLåMSBANAN. Järnvägen mellan Flåm och Myrdal tog tjugo år att bygga, ett år per kilometer, och stod klar 1940. Det koleldade lokomotive­t har bytts mot ett eldrivet men charmen finns kvar.
FLåMSBANAN. Järnvägen mellan Flåm och Myrdal tog tjugo år att bygga, ett år per kilometer, och stod klar 1940. Det koleldade lokomotive­t har bytts mot ett eldrivet men charmen finns kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland