Hufvudstadsbladet

En fransk pärla bland korallerna

På dagen paradisstr­änder under skuggan av en tall och snorkling bland tropiska fiskar. På kvällen en ostfylld galette serverad med en flaska cider. Nya Kaledonien är en del av Frankrike, men placerat i Söderhavet.

- TT TEXT & FOTO JOHANNA ENGMAN

Klockan är snart sex på kvällen och det har börjat skymma. Vägen mellan den internatio­nella flygplatse­n och huvudstade­n Nouméa slingrar sig upp- och nedför de låga trädbekläd­da bergen. Bakom oss lägger sig den eldröda solen mjukt mot bergstoppe­n för en sista suck innan den försvinner bakom skogen.

Längs med vägen ligger åtskilliga hus i europeisk stil. Det franska arvet får oss att känna oss som ”hemma”. Men det turkosa havet, den stora lagunen, får oss att inse att vi är mycket långt hemifrån.

Nya Kaledonien är ett territoriu­m som tillhör Frankrike, men som står utanför EU. Landets historia har inte varit smärtfri sedan den franska invasionen i mitten av 1800-talet, och landet ska först om tre år rösta om självständ­ighet.

Färsk fisk

Nouméa ligger på Nya Kaledonien­s huvudö Grand Terre. Härifrån utgår många turister innan de tar sig runt i det lilla öriket. Ett besök på någon av de tropiska paradisöar­na utanför huvudön är ett måste.

– Ile des Pins (tallarnas ö) är min absoluta favoritö. Över huvud taget rekommende­rar jag att ta sig ut på havet och åka båt, säger Dominique Deschamps.

Sex dagar i veckan, från tidig mor- gon till lunch, förser han och hans fru Myriam Deschamps ortsborna med färsk fisk som han har fångat i gryningen.

– Jag har jobbat med det här i 20 år. Min man fiskar och jag säljer, säger Myriam Deschamps och pekar på ett par unga män, deras söner, som står vid fiskdisken intill.

– Här hjälper alla till, tillägger hon.

I husen intill bland frukt, grönsaker och souvenirer, trängs lokalbor med turister som strömmar till. Just denna morgon har ett stort kryssnings­fartyg från Australien lagt till i hamnen i närheten, och många besökare har ett späckat schema för att hinna med allt de ska, innan de kryssar vidare mot Vanuatu nästa natt.

Tallbekläd­d paradisstr­and

Med länder som Australien, Nya Zeeland och Fiji som närmaste grannar har Nya Kaledonien stor konkurrens om turisterna i Stilla havet. Med sitt behagliga klimat året om, vackra stränder, europeisk komfort och aktivitete­r i det oändliga, är detta relativt okända örike en pärla att upptäcka.

Vi följer Dominiques råd och tar en taxi från hotellet vid Baie des Citrons till färjetermi­nalen för en tripp till Ile des Pins.

– Ni kommer att ha en helt fantastisk tid! Glöm inte solkrämen, ropar chauffören till oss när vi hoppar ur bilen.

Färjan går från hamnen tre gånger i veckan och tar cirka två och en halv timme. När vi närmar oss ser vi de smala, höga tallarna torna upp sig. Ön gör skäl för sitt namn. Kontrasten mot huvudön är stor. Det är obeskrivli­gt vackert och förvånansv­ärt orört. Det är som att kliva rakt in i ett vykort – välkommen till paradiset!

Man kan utan problem hålla sig till stränderna som är på promenadav­stånd från färjan, men om man vill kan man hyra bil och ta sig till andra sidan av ön. Här finns häftiga grottor och öns kända naturliga pool, som är som gjord för snorkling. Här råder ingen stress, det enda som påverkar dig är tidvattnet.

Alla slags vattenspor­ter

Tillbaka på huvudön hörs livemusike­n från barerna och restaurang­erna som ligger på rad längs strandprom­enaderna i Anse Vata och Baie des Citrons. Hit kommer både turister och bofasta för en drink följd av en middag i den ljumma kvällen.

– Man måste äta skaldjur och fisk här. Vi har världens bästa räkor. Det är sant! säger Charly Leger, en ung man jag möter på gatan.

Det är verkligen fokus på maten här. Det är en spännande mix av det klassiska franska och det melanesisk­a köket.

Men Nya Kaledonien är mer än bara mat, sol och bad. Det varierande landskapet är som gjort för vandring, cykling och golf. Frågar man lokalborna är det ändå vattnet som är huvudattra­ktionen.

– Det bästa med landet är att man kan utöva vattenspor­ter av alla slag, framför allt vindsurfni­ng, säger Matthew Blavette, som driver Aloha Windsurfin­g. Han och en konkurrent har stora vagnar längs strandprom­enaden och förser alla som vill prova med utrustning.

– Snorkla, njut av de vackra stränderna eller bara promenera. Livet är enkelt här, säger han.

 ??  ?? VANLIGT MOTIV. Varje kväll samlas folk på stränderna för att se de magiska solnedgång­arna.
VANLIGT MOTIV. Varje kväll samlas folk på stränderna för att se de magiska solnedgång­arna.
 ??  ?? TALLöN. På Ile des Pines möter du paradiset. Ta en dagstur eller stanna flera dagar.
TALLöN. På Ile des Pines möter du paradiset. Ta en dagstur eller stanna flera dagar.
 ??  ?? UNDER YTAN. Nya Kaledonien omgärdas av världens största lagun som erbjuder dykning och snorkling i världsklas­s.
UNDER YTAN. Nya Kaledonien omgärdas av världens största lagun som erbjuder dykning och snorkling i världsklas­s.
 ??  ?? FäRSK FISK. Myriam och Dominique Deschamps säljer egen fångst på marknaden sedan 20 år.
FäRSK FISK. Myriam och Dominique Deschamps säljer egen fångst på marknaden sedan 20 år.
 ??  ?? FOLKFEST. Varje torsdag är det kvällsmark­nad på Place des Cocotiers i centrala Nouméa.
FOLKFEST. Varje torsdag är det kvällsmark­nad på Place des Cocotiers i centrala Nouméa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland