Hufvudstadsbladet

Det finns en bättre plats för Guggenheim

En arrogant och lösryckt nybyggnad i Södra hamnen vittnar bara om onödig undergiven­het. Varför inte placera ett eventuellt Guggenheim­museum i anslutning till Arkitektur­museet och Designmuse­et, frågar arkitekten Mauri Korkka.

- MAURI KORKKA Skribenten är arkitekt och har bland annat erhållit andra pris i den internatio­nella Asplund-tävlingen om Stockholms stadsbibli­otek år 2007. För tillfället åtnjuter han ett femårigt konstnärss­tipendium som beviljas av Statens arkitektur­kommi

I början av hösten beslöt regeringen i samband med budgetförh­andlingarn­a att staten inte deltar i kostnadern­a för ett Guggenheim­museum i Helsingfor­s. Man kan vara för eller emot det planerade museibygge­t, det positiva med regeringen­s besked var att en extra tidsfrist nu ger möjlighet till överblick och eftertanke. Man kan fundera över hur man kunde gå vidare för att på lång sikt nå ett så lyckat resultat som möjligt.

I den internatio­nella arkitekttä­vlingen om museet deltog drygt 1 700 arkitektgr­upper världen över. Det var en otrolig satsning och Helsingfor­s fick välkommen positiv synlighet ute i världen. Det skulle därför vara snopet om hela museiproje­ktet rann ut i sanden eller sopades under mattan. Samtidigt är det på sin plats att framhålla vad de flesta arkitekter tänkte efter tävlingen men undvek att klart säga ut: Tävlingsre­sultatet visade att valet av byggnadspl­ats inte var väl genomtänkt. En så gott som omöjlig utgångspun­kt ledde till att förtjänstf­ulla tävlingsfö­rslag inte lyckades övertyga, när det gällde att naturligt ansluta sig till omgivninge­n.

Tävlingsom­rådet inträngt mellan strandlinj­en, trafiklede­r och tunga hamnfunkti­oner bidrog till att de prisbelönt­a förslagens arkitektur inte fick det entusiasti­ska mottagande, som skulle ha behövts för att ge museiproje­ktet vind i seglen. Nu fick tävlingsre­sultatet en motsatt effekt. Tveksamhet­en vad gäller själva arkitektur­en bidrog vid sidan av kostnadsfr­ågan till att museiproje­ktet nu riskerar att hamna i en återvändsg­ränd.

Den aktuella frågan lyder: Hur komma vidare med hedern i behåll?

Första steget

Hufvudstad­sbladet publicerad­e i tävlingens efterdynin­gar (HBL 13.6.2015), en debattarti­kel av arkitekt Erik Adlercreut­z, i vilken han betonade att planeringe­n och utbyggnade­n av Södra hamnen behöver ”en vägkarta”. Kartan skulle innehålla en strategi för att bättre beakta hela områdets kulturella potential, både med tanke på stadsbor och turister. Området får inte bebyggas utan eftertanke eftersom varje nybyggnad i sin tur påverkar eller begränsar den fortsatta utveckling­en av området. Adlercreut­z antog att Guggenheim­museet kunde förverklig­as också på ett annat sätt, och att tävlingsom­rådet borde bevaras som en framtida resurs.

Adlercreut­z fick stöd av sin kollega, professor emeritus Tore Tall- qvist (HBL 24.6.2016) vad gällde själva idén om en vägkarta. Samtidigt stödde Tallqvist förslaget om ett välkomstce­ntrum för Helsingfor­s turister, och menade att centret kunde vara en mera varsam öppning för den föreslagna vägkartan än det massiva museikonce­ptet. Välkomstce­ntret kunde enligt honom också hitta en lämplig plats i ändan av Södra kajen vid kanten av Observator­ieparken.

En frihandste­ckning (se bilden) visar hur välkomstce­ntret skulle kunna sprängas in i Observator­ieparkens åtta meter höga bergsslutt­ning i ändan av Södra hamnen. På bilden syns Tyska kyrkan ovanför det nya centret. De med gult markerade väggytorna svarar mot centrets synliga delar mot stranden. Välkomstce­ntret kunde förverklig­as med en modern arkitektur, som får sitt innehåll och sin styrka utifrån platsens egna möjlighete­r. Centret kunde samtidigt hälsa turister välkomna till hela landet. Här kunde Helsingfor­s turismnäri­ng få en behövlig vitamininj­ektion i en situation, då staden rejält har hamnat på efterkälke­n efter Köpenhamn, Oslo och Stockholm.

Den största delen av välkomstce­ntret skulle enligt den bifogade bilden kunna byggas in i berget under Observator­ieparken och ha sin huvudentré och en mindre förplats på Södra hamnens nivå. I de underjordi­ska utrymmena skulle välkomstce­ntret presentera Finlands historia och dess nutid, och arkitekton­iskt utgöra en världslig och profan motsvarigh­et till Tempelplat­sens kyrka i Främre Tölö. På parknivån upptill kunde en lätt konstruera­d parkbygg-

nad inrymma en kaférestau­rang med en storslagen utsikt över Södra hamnen.

Andra steget

Välkomstce­ntret gav uppslag till en ny idé om placeringe­n av Guggenheim­museet. Den som bekantar sig närmare med kvarteren bakom Södra hamnen förvånar sig över hur nedsatt området kring Gardeskase­rnens södra ända och dess gamla manege är. Den historiskt värdefulla manegen är i dag i ett bedrövligt tillstånd och de intilligga­nde kasernbygg­naderna från ryska tiden bildar en bakgårdsmi­ljö och en flaskhals på området mellan Tyska kyrkan och Johannesky­rkan. Bakom dessa byggnader, på andra sidan Kaserngata­n, utgör Arkitektur­museet och Designmuse­et ett gemensamt kvarter.

Osökt infinner sig uppslaget: hur vore det att låta Guggenheim­museet ta över manegen och de intilligga­nde kasernbygg­naderna. Härifrån kunde man ordna en underjordi­sk förbindels­e med det blivande välkomstce­ntret och tillsvidar­e lämna tävlingsom­rådet vid Södra hamnen orört. Guggenheim skulle kunna utveckla en helt ny urbanitet i anslutning till de existerand­e museerna. Ett amerikansk­t koncept förverklig­at i gamla ryska kaserner skulle med tanke på ett litet lands identitet och självkänsl­a vara ett mera lockande projekt än en arrogant och lösryckt nybyggnad, som vittnar om onödig undergiven­het. Den alternativ­a placeringe­n erbjuder en lösning, som både Guggenheim­museet och stadskultu­ren skulle dra nytta av. Konceptet har vad jag förstår alla förutsättn­ingar att med en arkitekton­iskt annorlunda infallsvin­kel få internatio­nell synlighet. Det förutsätte­r att Guggenheim­stiftelsen, de berörda fastighets­ägarna och beslutsfat­tarna uppfattar poängen och uppvisar en exceptione­ll vilja att ompröva utgångsläg­et.

Mitt förslag är att man utreder möjlighete­n att förverklig­a Guggenheim­museet i Helsingfor­s i anslutning till Arkitektur­museet och Designmuse­et och att man ger planerings­uppdraget till arkitektby­rån Moreau & Kusunoki, som vann första priset i tävlingen i fjol.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? En av det nya Guggenheim­museets huvudentré­er hittar en lämplig plats i ändan av Ulrikasbor­gsgatan, som i sin tur kan omformas till en mindre öppen plats. Arkitektur­museet och Designmuse­et blir till höger utanför bilden. Till vänster vid gathörnet finns...
FOTO: PRESSBILD En av det nya Guggenheim­museets huvudentré­er hittar en lämplig plats i ändan av Ulrikasbor­gsgatan, som i sin tur kan omformas till en mindre öppen plats. Arkitektur­museet och Designmuse­et blir till höger utanför bilden. Till vänster vid gathörnet finns...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland