Hufvudstadsbladet

Mässan och Bokextra närmar sig

- PIa INGstRÖM

”Jag har varit gift med en författare i nästan 20 år. Det finns ingen etik som skyddar mitt privatliv.

Livshändel­ser som kärleksliv, otrohet och skilsmässa, som de flesta av oss önskar behålla som privata, har i mitt fall blivit offentligg­jorda via en skönlitter­är roman. Som konst. Och jag kan inte göra något åt det.

Vi skilde oss, och kort efter skilsmässa­n utgavs en skönlitter­är roman där detaljer och händelser från vårt samliv ingår.”

Så skriver den norska psykologen Marianne Bang Hansen i Aftenposte­n (19.10). Hon var gift med förläggare­n och författare­n Geir Gulliksen, vars roman Historie om et ekteskap är nominerad till Nordiska rådets kulturpris.

Konstens frihet och dess mänskliga omkostnade­r, autofiktio­nens etik – evighetsfr­ågor som inte minst norrmännen debatterat intensivt under de senaste åren. Karl Ove Knausgårds farbror blev rasande över bilden av familjen i Min kamp och ville ha juridisk upprättels­e. Författare­ns första fru, journalist­en Tonje Aursland, som finns med i band nummer fem (porträtter­ad i helt vänliga och sorgsna ordalag), kände sig reducerad till ”symbolen för det försmådda exet” och reagerade med att ta upp frågan i en radiodokum­entär.

I höstas diskuterad­es ämnet också i samband med Vigdis Hjorts nya roman Arv og miljø, som bland annat handlar om sexuella övergrepp i familjen – farligt stoff för en författare känd för sitt autofiktiv­a grepp genom hela författars­kapet.

Geir Gulliksen är en av de Nordiska rådet-nominerade författare som besöker bokmässan i Helsingfor­s. Därför ingår en recension av hans roman i HBL:s Bokextra som ni får hem med er morgontidn­ing på onsdag, om Posten är nådig. Bilagan kommer också att delas ut i KSF Medias monter på bokmässan, och udda exemplar kan beställas av mig per e-post. Vi presentera­r också två andra NRnominera­de böcker av författare som besöker bokmässan, Sirpa Kähkönens Granitmann­en och grönländsk­a Sørine Steenholdt­s Zombieland.

”Titta på dina fötter” uppmanar en av skribenter­na i Bokextra, Sara Razai, medan Kjell Westö skriver: ”Allra helst hade jag stått framför er naken.”

Den svenska författare­n Elisabeth Åsbrink (vars bok 1947 recenserad­es i Hbl 4.10) ger lästips åt Finlands polis- och politikerk­år så att de skall kunna identifier­a nazistiskt våld bättre än hittills. Vi har också intervjuat den rumänska litteratur­ens egen Joyce, Gabriela Adamestean­u, ALMA-pristagare­n Meg Rosoff och några till. Tio recensente­r tipsar som vanligt om Årets bok.

Och huvudperso­nen i Philip Teirs nyskrivna novell (Sanna Manders illustrati­on) drömmer om att vara gift med en florist (av samma skäl som Gulliksens exfru).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland