Hufvudstadsbladet

Kan ångest döda?

Teater och konst kan hjälpa den ångestladd­ade vidare i livet.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM

TEATER

●●Habilitet av Teater Hekate Regi: Ida Kronholm. På scen: Minerva Peijari och Frida Wickholm. Arbetsgrup­p: förutom ovanståend­e även Hanna Nordenswan, Antonia Stenfelt, My Ström, samt Anna Allgulin, Camilla Hellberg och Lina Teir. Premiär på Eskus i Södervik den 21.10.

Teatergrup­pen Hekates halvtimme långa föreställn­ing Habilitet är en studie i psykiskt illamående och ångestsynd­rom. Minerva Peijari gestaltar den sjuka, Frida Wickholm gör en närstående och ett vittne. Det är en skör tråd de två balanserar på, ledda av regissören Ida Kronholm. Hur visar man upp en så genomträng­ande personlig och överväldig­ande upplevelse utan att det går helt över styr på den avskalade scenen?

Kronholms och Peijaris metod är att betrakta sjukdomsfö­rloppet sakligt, och den vägen visa hur konst och teater kan hjälpa en vidare. Vad händer, hur känns det och hur kan man koppla det till sådant som hänt tidigare? Hur ser det ut när man skakar av ångest? Händelsern­a har både ett inre och ett yttre förlopp, en psykisk och en fysisk aspekt. Peijaris kraftiga ångestskak­ningar visar vilken våldsam inåtvänd destruktiv­itet psykisk sjukdom är.

Wickholms roll är inte passiv. Hon både vill delta, och gör det också. Hur hon ska göra för att vända sjukdomsfö­rloppet är omöjligt att veta. Lika lite som hon kan undgå att beröras och provoceras. Samspelet mellan Peijari och Wickholm sker både ömsint med blickar, olyckligt frånvänt och med behärskad aggressivi­tet med två stolar som verktyg och vapen. Föreställn­ingens styrka är att den undgår faran att falla i ordens och förklaring­arnas svårframko­mliga träsk.

Texten bygger på hela arbetsgrup­pens gemensamma arbete. Syftet är viljan att dela med sig för att hjälpa andra, inte nödvändigt­vis enbart genom identifika­tion. Teatern ger också en utmärkt möjlighet att distansera sig, att omsätta känslor i handling. Föreställn­ingen är ett mångsidigt collage, en noggrant genomförd skiss i ord och handling.

Habilitet visas på Eskus söndagen den 23.10 kl. 17 och 19.

Föreställn­ingens styrka är att den undgår faran att falla i ordens och förklaring­arnas svårframko­mliga träsk.

 ?? FOTO: TOMMY TIENHAARA FOTO: TOMMY TIENHAARA ?? SAMSPEL. Minerva Peijari spelar en person som insjuknar psykiskt, och Frida Wickholm gestaltar en anhörig i Teater Hekates korta föreställn­ing Habiltet.
FOTO: TOMMY TIENHAARA FOTO: TOMMY TIENHAARA SAMSPEL. Minerva Peijari spelar en person som insjuknar psykiskt, och Frida Wickholm gestaltar en anhörig i Teater Hekates korta föreställn­ing Habiltet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland