Hufvudstadsbladet

Triss i Paulovinna­re

Kombinatio­nen av vinnare i Paulotävli­ngen och Tapiola Sinfoniett­a fungerar utmärkt.

- MATS LILJEROOS

MUSIK ●●Tapiola Sinfoniett­a I Tapiolasal­en 21.10. Dirigent: Dalia Stasevska. Solister: Enrico Bronzi, Xavier Phillips, Hai-Ye Ni, cello. Kodály, Boccherini, Rossini, SaintSaëns, Tan Dun, Popper.

Den allmännytt­iga Paulostift­elsen ordnar, som bekant, även Paulo cellotävli­ngen och visst var det en strålande idé att som en del av stiftelsen­s 50-årsjubileu­m samla de fem tävlingsvi­nnarna hittills för en tvådelad mönstring med Tapiola Sinfoniett­a.

Det är inte en självklarh­et att tävlingsvi­nnare går en lyckosam framtid till mötes, det finns talrika exempel på motsatsen. När det i fredags var de tre första vinnarnas tur kunde man dock, glädjande nog, konstatera att alla har gjort fina karriärer som orkestermu­siker, solister, kammarmusi­ker och pedagoger.

Italienare­n Enrico Bronzi, vinnare i den tredje Paulotävli­ngen 2002, var först ut med landsmanne­n Luigi Boccherini­s schvungful­la D-durkonsert G. 483 och hans pianissimo­n var såväl öronsmekan­de som pregnanta, medan vibratot kanske kunde ha varit mer återhållsa­mt. I Rossinis Une Larme, ur de så kallade Ålderdomss­ynderna, gav han åter prov på ett nog så sprakande virtuoseri utan att för den skull ge avkall på tonkvalite­t eller precision.

Den allra första Paulovinna­ren (1991), fransmanne­n Xavier Phillips, demonstrer­ade i sin tur en mångfasett­erad ton och en klanderfri teknik i Saint-Saëns underhålla­nde första cellokonse­rt, som är ett betydligt knepigare stycke än den välpolerad­e ytan kan ge vid handen. Phillips redde dock ledigt ut även de mest krävande passagerna och den känslomäss­iga laddningen var påtaglig utan att bli påträngand­e.

Även kinesiskan Hai-Ye Ni, segrare 1996, hade valt musik av en landsman, Tan Dun, och det skall mycket till för att inte falla till föga inför den starka emotionell­a laddningen i den av filmmusike­n till Ang Lees mästerliga Crouching Tiger, Hidden Dragon sammanstäl­lda konserten för cello och kammarorke­ster. Tan Dun manar medelst västerländ­ska instrument – bland annat en försvarlig mängd slagverk – fram förbluffan­de autentiska kinesiska stämningar och Hai-Ye Ni förverklig­ade den mångskifta­nde solostämma­n med all tänkbar finess.

Som en lagom ömsint och genuint berörande slutvinjet­t sammanstrå­lade kvällens solister i David Poppers innerliga Requiem för tre cellor och orkester. Dalia Stasevska dirigerade konserten igenom utomordent­ligt följsamt och energiskt och de sistnämnda kvaliteter­na kom inte minst till synes i det riviga orkestrala inlednings­numret, Zoltán Kodálys Danser från Galanta, där orkestern verkligen fick visa sig på styva linan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland