Hufvudstadsbladet

Kuosmanens film prisas i Paris

Det internatio­nella segertåget för Juho Kuosmanens film fortsätter.

- HANS SUNDSTRöM

Juho Kuosmanens film Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv har vunnit huvudprise­t i tävlingsse­rien för nya regissörer på filmfestiv­alen i Chicago. Det är filmens femte pris på internatio­nella filmfestiv­aler.

Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv(Hymyilevä mies) har även haft biopremiär i Frankrike. I tidningen Le Monde är mottagande­t ytterst positivt. Där får filmen tre av fyra stjärnor.

Filmen anmäls under rubriken ”Olli Mäki, le boulanger de Kokkola aux poings d’or ” (Olli Mäki, bagaren från Kokkola med guldnävar). Recensente­n Noéme Luciani konstatera­r att det är en film som uppvisar en nästan bisarr frihet mot genrens koder. Den har en mildhet och ett okynne som utgör motsatsen till allt det som man förknippar med boxningsfi­lmer.

Också det svartvita fotot väcker förtjusnin­g hos anmälaren som understryk­er filmens sensibilit­et, varsamhet, diskreta heroism och livsglädje.

På samma sida i Le Monde anmäls för övrigt Todd Solondz’ färska komedi Wiener-Dog med JulieDelpy, Ellen Burstyn och Danny DeVito. Den får två stjärnor.

Att en finsk film visas på en av de stora multiplexb­iograferna i Paris är inte vardagsmat. För Kuosmanens film bidrog segern i klassen Un certain regard i Cannes onekligen till att öppna portarna.

 ?? VILHJáLMSS­ON
FOTO: KARL ?? JUHO KUOSMANEN.
VILHJáLMSS­ON FOTO: KARL JUHO KUOSMANEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland