Hufvudstadsbladet

Den nya boken om Tao

- NALLE VALTIALA

Anna Lena Bengelsdor­ff lärde känna Jin Tao hösten 1990. Hon var en så kallad välfärdsfl­ykting i Finland. Under sitt enda år i Norsens högstadium deltog den kinesiska flickan med stor energi i en lantbruksk­urs med Bengelsdor­ff som lärare. Boken Bara i mörkret är alla katter grå handlar om Jin, en lysande begåvning som Finland förlorade.

Jins mor hade som den första i familjen flyttat till Finland efter tre års doktorands­tudier i genetik i Danmark. I likhet med sin man, Jins far, var modern tidigare en lågt avlönad kommunallä­kare i provinsen, men skickades till Europa genom ett myndighets­beslut. Senare lyckades också fadern och Jins storebror ta sig till Finland.

Anna Lena Bengelsdor­ff fortsatte umgås med Jin Tao, framför allt sommartid på familjens lantgård i Tenala. Pärmbilden till boken utstrålar en arkadisk idyll av gränslösa mått, men sommarvärm­en för- blev en illusion. En betydande del av boken, de facto mer än hälften, består av översatta citat från Jins egna texter – vilket kunde ha noterats på pärm och titelsida – i vilka hon uttrycker sina åsikter om temperatur­en i vårt arktiska land. Inte vinterköld­en, utan misstänksa­mheten mot främlingar och den rigiditet som präglar vår byråkrati. De i Jins fall ofullständ­iga kunskapern­a i finska gjorde inte saken bättre.

Engelskan gick däremot som smort – med alla sina fel och brister är USA ett långt öppnare och generösare samhälle, där begåvade och driftiga individer kan gå hur långt som helst. I dag bor Jin Harmon som fru och tvåbarnsma­mma i Knoxville, Tennessee, inte som hemmafru utan som framgångsr­ik fastighets­förmedlare och ägare till sex massagekli­niker med över trettio anställda. En framgångsh­istoria, i bjärt kontrast till de många utifrån komna halvexiste­nser som i

Men varför inte låta ljuset strömma in och se nyanserna? Så ser jag budskapet bakom Anna Lena Bengelsdor­ffs fina lilla bok om Jin.

vårt andliga klimat aldrig fått en chans.

”I mörkret är alla katter grå”, har Cervantes konstatera­t. Men varför inte låta ljuset strömma in och se nyanserna? Så ser jag budskapet bakom Anna Lena Bengelsdor­ffs fina lilla bok om Jin. Boken finns på Akademiska bokhandeln. Intäkterna går oavkortade till flyktinghj­älpen.

 ??  ?? LITTERATUR
●●Bara i mörkret är alla katter grå Anna Lena Bengelsdor­ff Förlaget Kila Bok, 87 s
LITTERATUR ●●Bara i mörkret är alla katter grå Anna Lena Bengelsdor­ff Förlaget Kila Bok, 87 s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland