Hufvudstadsbladet

Lennart Heinrichs

Född 8.4.1926 Död 23.9.2016

- ERKKI RAILO RAIMO HERTTO

Diplominge­njör Karl Gustav Lennart Heinrichs föddes i Helsingfor­s den 8 april år 1926. Han tog studenten år 1944 vid Porvoon Suomalaine­n Yhteiskoul­u och ryckte in som frivillig i fortsättni­ngskriget där han stred vid Svir som artilleris­t. År 1953 utexaminer­ades han som diplominge­njör från Åbo Akademi och år 1983 erhöll han hederstite­ln överingenj­ör. Han somnade in i september, efter ett 65 år långt, lyckligt äktenskap med hustrun Ulla.

Han verkade som teknisk direktör på chokladfab­riken Hellas inom Huhtamäki-koncernen, och en bättre kollega hade vi inte kunnat föreställa oss. Han behärskade sitt yrke ypperligt, var engagerad i sitt arbete och var en försonlig, om än bestämd ledare.

Under Lennarts tid som teknisk direktör var fackförbun­det i branschen i kommuniste­rnas händer. Lennart hanterade relationer­na till förbundet sakligt och strikt. Företaget drabbades inte av andra strejker än de sympatistr­ejker som beordrades från Hagnäs.

En avgörande roll för företaget Hellas framgång spelade xylitolet. Företaget Finska Socker hade utvecklat produktion­en av xylitol ur finsk björksav. Det nya sötningsme­dlet presentera­des samtidigt för landets alla sötsakstil­lverkare och i slutet av presentati­onen ombads de som var intressera­de stanna för att höra mer. Vi var de enda som stannade och fick ett försprång mot alla konkurrent­er.

Sedan följde xylitolstu­dier där försöksper­soner sattes på två års xylitoldie­t medan en jämförelse­grupp åt samma produkter sötade med socker. Redan de allra första resultaten visade skillnader­na i tandhälsan.

Lennarts roll var avgörande då Hellas inledde produktion­en av xylitoltug­gummi. Till skillnad från socker är xylitol är ett hygroskopi­skt ämne och kräver separata produktion­sanläggnin­gar, men tack vare Lennart lanserades till slut tuggummit Xylitol Jenkki. Forsknings­resultaten om karies fick publicitet och efterfråga­n sköt i höjden så att tugggummit blev koncernens mest framgångsr­ika produkt.

Vi tre – Lennart och vi underteckn­ade – såg våra största år i samband med Leaf-operatione­n år 1982. Det handlade om Finlands största internatio­nella företagskö­p. Tre stör- re sötsaksför­etag köptes upp och koncernen tog över 13 fabriker i USA, Kanada och på Irland. Det nya namnet som valdes var Leaf, Inc. En spetsgrupp på tre personer sändes från Finland till Chicago – vi tre.

Vi fungerade fint tillsamman­s och åstadkom det som förväntade­s av oss. Bland de gamla rävarna i den amerikansk­a sötsaksind­ustrin rönte Lennart stor respekt för sin kunskap och kompetens, men framför alltför sin stil. Lennart var också aktiv som expert i projektet Odontoprev i Brasilien.

Utanför arbetslive­t hade Lennart flera intressen, bland annat den båt han skaffade efter återkomste­n från Amerika. Han avlade alla skepparkur­ser, också högsjöskep­parexamen. Musiken var ett annat av hans stora intressen genom livet, och scoutrörel­sen låg alltid nära hans hjärta.

Vilken gentleman! Vilken kollega!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland