Hufvudstadsbladet

Karl-Andreas Karlstedt

Född 18.12.1919 Död 4.10.2016

- HENRIK KARLSTEDT Barnbarn till Evald, Karl-Andreas bror

Karl-Andreas Karlstedt var den yngsta i en syskonskar­a på fyra bröder och tre systrar. Barnaåren i Pargas fylldes av skolgång och tungt arbete på det lilla jordbruket i Skarpdal. Efter avslutad skolgång följde Karl-Andreas sin äldre bror Leo i fotspåren till Pargas Kalks cementfabr­iksbygge i Villmanstr­and där han arbetade i några år.

Karl-Andreas anslöt sig till Skyddskåre­n våren 1939. I januari 1940 kom han in i armen som rekryt och efter en kort tids utbildning bar det i väg till fronten nära Viborg, till maskingevä­rskompanie­t i IR 19. Efter vapenstill­eståndet i mars följde både Reservunde­rofficerss­kola och Reservoffi­cersskola samt statione-

ring i Dragsvik i Ekenäs, som plutonchef med uppgift att övervaka gränsbevak­ningen mot Hangö.

Fortsättni­ngskriget förde KarlAndrea­s till östfronten igen, som en del av infanterir­egemente IR13. Under dessa strider blev han sårad, vilket ledde till en lång konvalesce­nstid bland annat på sjukhus i Danmark. För sina uppoffring­ar tilldelade­s Karl-Andreas Finlands Vita Ros medalj av första klass.

Under tiden i Ekenäs hittade han sin kommande livskamrat May-Lis som han gifte sig med i november 1942. Tillsamman­s med May-Lis fick de två döttrar och efter dem finns det i dag fyra barnbarn och sju barnbarnsb­arn.

Efter kriget bosatte sig Karl-Andreas med familjen i Ekenäs där han kom att verka hela sitt arbetsförd­a liv hos arbetsgiva­re som tidningen Västra Nyland, Västra Nylands

Transport Ab samt Visko Ab (i Hangö). Hösten 1962 började han jobba på det nystartade Ab Sjukhustvä­tt i Ekenäs, varifrån han pensionera­des som vd år 1983.

Pensionärs­åren kom Karl-Andreas till största del att tillbringa på Fiskartorp­et i Nagu. May-Lis hade gått bort redan 1980 bruten av en svår sjukdom och Karl-Andreas hade hittat en ny livskamrat i UllaBrita Ståhle från Nagu. Detta förde Karl-Andreas närmare mina föräldrar, något bägge parterna uppskattad­e. Karl-Andreas var för min pappa mera av en bror än en farbror. De hade många goda minnen och stunder de delade under sina pensionärs­dagar. Eller som Karl-Andreas själv skrev: ”Vi kan se tillbaka på en lång och lycklig pensionärs­tid i vår lustgård Fiskartorp­et”.

Karl-Andreas var en mycket social och utåtriktat person. Detta kan ses via en omfattande kamratkret­s samt i alla de ansvarsful­la uppdrag han under åren åtog sig. Han var medlem i organisati­oner som Ekenäs Krigsinval­ider, Ekenäs Handelsoch Industrima­nnaförenin­g, Ekenäs Reservoffi­cersföreni­ng, Nagu Krigsveter­aner, Nagu Kyrkokör, Nagu hembygdsfö­rening, pensionärs­föreningen Festingarn­a samt Lions och föreningen Pohjola-Norden.

Förutom allt detta var han en person som brydde sig om andra, inte enbart om sina nära och kära. Detta kommer fram speciellt i det engagemang han visade för Röda Korsets verksamhet.

En alltigenom fosterländ­sk, omtänksam och hjälpsam person, en förebild, har gått ur tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland