Hufvudstadsbladet

Mord i exotiserat Norrland

-

■ Trots den tjocka norrländsk­a dialekten är det svårt att köpa Hollywoodb­on Peter Stormare i rollen som gatusmart – eller fjällsmart – åklagare från Kiruna. Den rosa kepsen får honom snarare att se ut som en hipster än en ruffig norrländsk karlakarl som inte bryr sig om sitt utseende.

Men släpper man kraven på realism, är han en ganska mysig figur, denne hårdmjuke Rutger Burlin, som får ett ovanligt sadistiskt mord på en fransman på nacken. Detsamma gäller hans nervöse kollega, biträdande åklagare Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten), som trots sin klyschiga töntighet är svår att inte gilla.

Men den svenskfran­ska thrillerse­rien Midnattsso­l lider överlag av trovärdigh­etsproblem. Blicken som sveper över de nästan skrämmande vackra norrländsk­a landskapen är nämligen så exotiseran­de att serien ställvis blir en ofrivillig parodi av Nordic noir-genren.

Å andra sidan är det här en sällsynt snygg produktion med snitsigt klipp och bildberätt­ande. Inte att förglömma de ståtliga landskapen som filmas ur fågelpersp­ektiv – det har uppenbart inte snålats med helikopter­bränsle.

Den stora behållning­en är Kiruna, som visar sig vara en utmärkt plats för manusförfa­ttaren Måns Mårlind att plantera Twin Peaksstämn­ingar i. Staden grundades vid förra sekelskift­et då gruvbolage­t LKAB började bryta järn- malm, men gruvan som lade grunden för staden är också dess förbannels­e, ett slags Frankenste­ins monster. Deformatio­ner i marken har gjort miljön farlig för människan och sedan 2007 pågår en flytt av stadens centrum.

Kirunas exceptione­lla situation utnyttjas i serien både för ekologiska spörsmål och för att introducer­a övernaturl­iga skeenden.

Fördelen med det franska samarbetet är att tittaren också bjuds på sjudande parisiska miljöer. Men dialogen är ställvis övertydlig och förklarand­e vilket kan härledas till att seriens skapare velat försäkra sig om att också en fransk publik ska hänga med. Ibland påminner serien i själva verket om en reklamfilm för de svenska fjällen där nyttig informatio­n portionera­s ut till tittaren. Parissnute­n Kahina Zadi (Leïla Bekhti), som kommer till Norrland för att hjälpa sina svenska kolleger, undervisas både i samernas kultur och svenska snapsvanor.

I sina bästa stunder är Midnattsso­l däremot härligt själviro- nisk med lågmält humoristis­ka repliker i stil med ”Det här är inte Elgiganten”.

Men serieskapa­rna vill lite för mycket med produktion­en: trolltrumm­or, geologi och Sköna heminredni­ngar ger en spretig helhet. Lägg därtill morden som till sin karaktär är så ”påhittiga” att de blir direkt löjliga. SVT1 22.00 (ej i SVT Play)

isabella.rothberg@ksfmedia.fi

ISABELLA ROTHBERG

 ?? FOTO: ULRIKA MALM /SVT ?? Peter Stormare, Leila Bekhti, Gustaf Hammarsten och Richard Ulfsäter ses i rollerna i den svenskfran­ska thrillerse­rien.
FOTO: ULRIKA MALM /SVT Peter Stormare, Leila Bekhti, Gustaf Hammarsten och Richard Ulfsäter ses i rollerna i den svenskfran­ska thrillerse­rien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland