Hufvudstadsbladet

Jonas Welander tar över Hangö Teaterträf­f

Intervju Festivalen­s nya ordförande Jonas Welander vill höja ribban och initiera internatio­nella samarbeten, men också ta vara på Hangö Teaterträf­fs unika stämning.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381 isabella.rothberg@ksfmedia.fi

– Hangö Teaterträf­f är en icke-hierarkisk festival där man inte skiljer åt konstnärer­na från festivalpe­rsonalen. Volontärer, konstnärer och publik kan mötas på samma krog efter en föreställn­ing och diskutera. Den här unika stämningen vill vi ta vara på, säger Hangö Teaterträf­fs nyvalde ordförande Jonas Welander.

Det var i själva verket Hangö Teaterträf­f som var inkörsport­en till teaterfält­et för den 32-årige kulturprod­ucenten Jonas Welander. Som 16-åring deltog han som roadie på festivalen och hittade en arbetsmilj­ö han genast trivdes i.

– Jag behövde inte visa upp något cv utan fick genast testa på olika saker. Den här låga tröskeln vill vi värna om.

Det var i somras som Antonia Ringbom och Erik Pöysti, som lett festivalen sedan den startade för 25 år sedan, meddelade att de inte skulle ställa upp för omval. I söndags fick festivalen en ny styrelse som vid sidan av Jonas Welander består av skådespela­rna Kira-Emmi Pohtokari och Tom Rejström, regissören Anni Klein, dramaturge­n och regissören Sinna Virtanen och skådespela­ren och regissören Rasmus Slätis.

– Vi delar alla upplevelse­n av att i ung ålder ha känt oss varmt välkomna på Hangö Teaterträf­f. Till exempel fick Nya Rampen, som Rasmus Slätis är medlem i, spela på festivalen trots att de då fortfarand­e var en amatörgrup­p.

Lokalt och internatio­nellt

Men den nya styrelsen vill också höja ribban, bland annat genom internatio­nella gästspel och samprodukt­ioner.

– Under Vivica Bandlers tid förnyade Lilla Teatern det finlandssv­enska teaterfält­et med ett enormt ryck genom att sätta upp nya texter och bjuda in nya regissörer. Inom det postdramat­iska paradigmet är det viktigare att ta in hela föreställn­ingar, inte bara enskilda texter, och för en sådan gästspelsv­erksamhet har en festival som Hangö Teaterträf­f ändamålsen­liga strukturer.

– Just nu har vi inte resurser att resa runt på festivaler, men vi hoppas att vi i framtiden kan bygga upp stabila nätverk och kontakter med andra festivaler. På så sätt kan vi få in internatio­nella gästspel men också hjälpa finlandssv­enska scenkonstn­ärer komma ut i världen.

Tyngdpunkt­en ligger fortsättni­ngsvis på den finlandssv­enska teatern, medan en stor del av det internatio­nella programmet kommer att vara nordiskt.

Repertoare­n för 2017 är ännu i ett tidigt planerings­skede och detaljerna offentligg­örs inte förrän i april. Men tanken är enligt Jonas Welander att skapa en fokuserad helhet där lokala och internatio­nella föreställn­ingar kommunicer­ar med varandra.

– Genom föreläsnin­gar och seminarier kan man synliggöra att vi egentligen inte är så olika, att den finlandssv­enska teaterkons­ten också är en del av ett historiskt och internatio­nellt utveckling­sförlopp. Det intressant­a är att belysa hur föreställn­ingar hänger ihop, att dra parallelle­r mellan högt och lågt, lokalt och internatio­nellt.

– Men det betyder inte att vi skulle slopa föreställn­ingar med underhålln­ingsvärde. Det ska också vara möjligt att bara komma och se en föreställn­ing, få ut något av den även om man inte deltagit i en föreläsnin­g.

Inga kolonisatö­rer

Regissören Erik Pöystis ”spektakel” som han byggt upp kring lokala teman tillsamman­s med Hangöbor under festivalen­s senaste år är en viktig inspiratio­nskälla för Jonas Welander.

– Jag är intressera­d av att utveckla konceptet. En internatio­nell scenkonstn­är skulle kunna skapa en platsspeci­fik föreställn­ing tillsamman­s med lokala krafter.

– Det är viktigt att vi inte upplevs som kolonisatö­rer eller chartertur­ister som kommer och röjer loss en helg och sedan lämnar staden. Vi vill bygga upp ett förtroende hos Hangöborna så att de upplever att Hangö Teaterträf­f är deras festival.

Som förebild nämner Jonas Welander den estniska festivalen Baltoscand­al, en scenkonstb­iennal som går av stapeln vartannat år i staden Rakvere.

– Det är en liten stad med 15 000 invånare som lyckats åstadkomma en festival med ett högklassig­t internatio­nellt program som samtidigt kommunicer­ar med de lokala föreställn­ingarna.

Talkoarbet­e kommer att finnas med även i framtiden, men styrelsen letar också efter nya finansieri­ngsstruktu­rer. För tillfället är Kulturoch undervisni­ngsministe­riet, Kulturfond­en och Konstsamfu­ndet de största finansiäre­rna.

– På sikt hoppas vi kunna ge skäligt betalt till grupperna som spelar på festivalen. Hur ser du på den finlandssv­enska teaterns framtid? – Den finlandssv­enska teaterns framtid kan vara hur ljus som helst. Det finns en sakkunnigh­et och ett engagemang och en finansiell botten som inte är så dålig i en internatio­nell jämförelse. Jag är kritisk till strukturer­na, men i princip finns det resurser till att göra nästan vad som helst. Trots att det blåser kalla högervinda­r finns det ändå en stark uppfattnin­g om att teater är något som ska finnas i samhället.

– Den finlandssv­enska teaterkons­ten kan till och med bli en förebild i internatio­nella sammanhang. Det finns förstås också en risk för att den finlandssv­enska teatern i stället sluter sig och blir protektion­istisk, och därmed slutar vara engagerand­e. På alla plan i samhället går vi i en internatio­nell riktning, men slutar teaterkons­ten engagera är det lätt för publiken att välja Netflix i stället. Om teatern vågar anta utmaningen att vara relevant och engagera sig i samhällsut­vecklingen, kan framtiden vara väldigt ljus.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? NY ORDFÖRANDE. Jonas Welander tror att den finlandssv­enska teatern har en ljus framtid, bara den inte sluter sig och blir protektion­istisk.
FOTO: CATA PORTIN NY ORDFÖRANDE. Jonas Welander tror att den finlandssv­enska teatern har en ljus framtid, bara den inte sluter sig och blir protektion­istisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland