Hufvudstadsbladet

Migri får oftare back i rätten

Förvaltnin­gsdomstole­n har i år ändrat en stor del av de beslut som Migrations­verket tagit genom så kallad försnabbad behandling.

-

Försnabbad behandling gäller de fall där Migrations­verket anser att ansökan är klart ogrundad eller fall som verket beslutat att inte behandla överhuvudt­aget.

Informatör­en Pirkko Väänänen vid Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol säger att Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns beslut i april om att en afghansk asylsökand­e inte kunde flyttas till Ungern har påverkat situatione­n. HFD ansåg att en sådan flytt stred mot personens grundlägga­nde rättighete­r och mänskliga rättighete­r.

Migrations­verket och förvaltnin­gsdomstole­n ansåg att den asylsökand­e kunde flyttas till Ungern eftersom landet enligt Dublinförd­raget ansvarade för behandling­en av hens ansökan. HFD motiverade sin dom med det bristfälli­ga asylförfar­andet i Ungern och förhålland­ena på flyktingbo­enden i landet.

Fram till den 20 oktober hade förvaltnin­gsdomstole­n ändrat Migrations­verkets beslut i 22 procent av alla fall med försnabbad process. I fjol var motsvarand­e siffra 7 procent. En dom kan gälla flera personer eftersom till exempel en hel familjs ansökninga­r kan ingå i en överklagan.

Under tidsperiod­en hade Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol behandlat 1 558 fall där den försnabbad­e processen hade överklagat­s. Motsvarand­e siffra i fjol var 498.

Flera fall

Pirkko Väänänen säger att läget nu har stabiliser­ats när det gäller den försnabbad­e behandling­en.

– Antalet överklagad­e fall med försnabbad behandling är nu färre än de överklagad­e fallen som behandlats normalt, säger hon.

I år har förvaltnin­gsdomstole­n tagit emot 7 400 överklagni­ngar om asylfall. Av dem har 64 procent kommit in efter juni. Antalet fall som går vidare till HFD har också ökat. Fram till den 21 oktober hade HFD tagit emot nästan 600 asylfall av dem har drygt 55 behandlats.

Oro på flyktingfö­rläggninga­rna

Det ökande antalet negativa asylbeslut och långa väntetider har lett till att stämningen på flyktingfö­rläggninga­rna tidvis är dyster och spänd, uppger direktör Pekka Nuutinen vid Migrations­verket.

Han säger att antalet fall där asylsökand­e skadar sig själv är större än under normala förhålland­en.

FNB rapportera­de i slutet av september det inträffat 15–20 självmords­försök på flyktingfö­rläggninga­r under det senaste året, av vilka fem lett till döden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland