Hufvudstadsbladet

Storbrand startade på taket

Taket på däckfirman Euromaster i östermalm i Borgå fattade eld i går på förmiddage­n. Ingen skadades i branden, men allmän fara utlystes eftersom rök från brinnande däck är giftig.

- TEXT: JANNIKA LINDéN, MIKAEL GRöNROOS

Det fanns ingrediens­er till en storolycka då däckföreta­get Euromaster i hörnet av Lovisaväge­n och Industrivä­gen i borgå brann i går. På samma tomt som däckföreta­get finns en ABC-mack och på andra sidan Industrivä­gen en mack till. Någon risk för att mackarnas bränslebeh­ållare skulle explodera fanns ändå inte, enligt brandmästa­re Petri Lyttinen på räddningsv­erket i östra Nyland.

– Strålvärme­n från elden var så stark att plastbesla­g smalt vid macken, men med ett enkelt grepp kan man säkra bränslepum­parna så att inget bränsle kan komma upp. Vi säkrade mackarna genast, säger han.

Larmet gick klockan cirka 10.15 på förmiddage­n. Då brann det friskt och tjock svart rök bolmade upp från brandplats­en.

En del av de närliggand­e företagen evakuerade­s och en timme efter larmet utlystes allmän fara på området. De som bor i Östermalm uppmanades stanna inomhus och stänga av ventilatio­nen. Efter klockan 13 hävdes varningen.

Lågorna stod högt över byggnadern­a och rökmolnet spred sig norr om Kvarnbacke­n.

Petri Lyttinen bekräftar att branden startade på taket.

– Man höll på med att lägga nytt tak på det gamla taket. Branden började där, och nu utreder vi varför.

Däck exploderad­e

Strax före klockan 11 hördes knallar och smällar från hallen. Man vet att det fanns flera gasflaskor i byggnaden.

– Knallarna kom av däck som exploderad­e, mig veterligen inte från någon gasflaska, säger Lyttinen.

Polisen spärrade av gatorna runt brandplats­en och höll nyfikna invånare på avstånd.

Vid tolvtiden hade hela taket brunnit upp och den svarta röken fått en ljusare nyans. Det syntes ännu lågor, men den värsta krisen var förbi. Släcknings­arbetet fortsatte hela dagen i går, och branden eftersläck­s ännu.

Ingen skadades i branden, men det blev en hel del materiella skador.

– Vi fick ut en lastbil och tre personbila­r ur hallen, en personbil brann inne.

– Vi lyckades också rädda den nyare hallen på tomten. Den är hopbyggd med den som brann med en korridor, säger Petri Lyttinen.

Den omkring tusen kvadratmet­er stora hallen totalförst­ördes, och med den en mängd däck. Så här inför vinterdäck­ssäsongen var lagret fullt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? RöK. Brandalarm­et gick strax efter tio i går på förmiddage­n. Branden var häftig och rökbildnin­gen riklig.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG RöK. Brandalarm­et gick strax efter tio i går på förmiddage­n. Branden var häftig och rökbildnin­gen riklig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland