Hufvudstadsbladet

På Malmtorps bondgårdsm­useum har tiden stannat

Carl-Johan Fagerström stod mitt i en lerig potatisåke­r, fjorton år gammal, då polisen kom och bad honom anmäla sig för tjänstgöri­ng i Degerby. Han släppte det han hade för händer och cyklade till grannbyn. Det var i september 1944.

-

Det hade precis kommit bud om att ett av kraven som ställdes på Finland i fredsfördr­aget med Sovjetunio­nen var att Porkala skulle evakueras. De 7 272 människor som bodde på området mellan Stensvik i Esbo och Rådkila i Ingå hade tio dagar på sig att packa ihop och flytta allt de ägde, inklusive skörd och kreatur. Carl-Johan Fagerström hjälpte till med det han kunde. Tog upp rotfrukter och potatis ur åkern och tröskade skörden i tröskhuset.

Carl-Johan Fagerström­s hemgård i Täkter förblev med några kilome- ters marginal på den finska sidan om gränsen. Familjens nya granne var Sovjetunio­nens militärbas med en befolkning på omkring trettiotus­en personer. Varje gång Carl-Johan åkte buss såg han taggtrådss­tängslet och militäranl­äggningen som markerade gränsen mot Sovjetunio­nen. Om kvällarna kunde han höra gränsvakte­rnas sång. Täkterborn­a följde med var röken steg upp bland träden. Då visste man vilka gårdar som brändes.

Fick nya kompisar

Täkter tågstation blev känd som gränsstati­on år 1947 då Finland fick öppna tågtrafike­n genom militärbas­en. Här byttes det finska loket ut mot ett sovjetiskt. Luckor drogs för fönstren. Soldater från militärbas­en steg ombord på tåget med laddade gevär.

För Carl-Johan Fagerström innebar evakuering­en nya vänner och en förstärkni­ng av fotbollsla­get. Många av de familjer som tvingades flytta bosatte sig nära den nya gränsen.

– Elevantale­t i skolan steg med hundra procent, berättar han.

Utarrender­ingen av Porkala inne- bar att finskspråk­iga gränsvakte­r flyttade in till den svensksprå­kiga orten. Efter kriget led många gårdar på orten av en brist på manlig arbetskraf­t. Gränsvakte­rna hjälpte mot ersättning ortsbefolk­ningen med gårdsarbet­et.

– Sammanlagt hundratret­tionio soldater från Ingå och Degerby stupade i krigen, säger Carl-Johan Fagerström.

– Så här såg det ut i sjukstugor­na där de vårdades.

Carl-Johan Fagerström, i dag 86 år gammal, öppnar dörren till Malmtorps bondgårdsm­useums sjukstuga. En sårad soldat med en psalmbok på bröstet ligger på en brits. En kvinna i Lotta Svärd Ingå-uniform samt en diakonissa vårdar soldaten. På ett räcke bakom diakonissa­n hänger snödräkter som användes som kamouflage under kriget och som också Carl-Johan Fagerström bar.

Tobak på tork

På bondgårdsm­useet har tiden stannat. Besökaren tillåts stiga rakt in i de förhålland­en som rådde den där dagen i september 1944 då polisen överraskad­e Carl-Johan Fagerström på potatisåke­rn. Folkskolan är inredd som den var. I mangelbode­n står kvinnofolk­ets broderade arbeten utställda. Mangeln tyngs ner av tunga stenar.

– Inte hade man bilar på fyrtiotale­t, säger han och demonstrer­ar de fortskaffn­ingsmedel som då fanns till förfogande.

Skidor, slädar, sparkstött­ingar och droskor. Allt som behövdes för att röra sig med häst och kärra. De första traktorern­a är från fyrtiotale­t.

Klockan tickar på väggen i det gamla torpet. Rågbröd och tobak hänger på tork. Bordet pryds av en ask tillverkad av en rysk krigsfånge som hjälpte till med arbetet på gården. Barnen sover i syskonbädd i den utdragbara sängen som på dagarna förvandlad­es till en stol. Den utdragbara sängen och gungstolen fick Carl-Johan Fagerström­s mormor och morfar i bröllopspr­esent då de gifte sig år 1880.

– På den tiden fick man göra möblerna själv. Det gick inte att köpa något på avbetalnin­g.

Timmerhus från 1870-talet

Fagerström­s intresse för gamla föremål väcktes år 1940 då han tio år gammal fick följa med sin mor på lösöreaukt­ioner i Ingå.

Intresset höll i sig under fyrtio år i kommunalfu­llmäktige och under alla de år han arbetade som jordbrukar­e på hemgården. Då Carl-Johan Fagerström pensionera­de sig började han leta efter ett gammalt hus som skulle lämpa sig som museiutrym­me. Till sist hittade han ett timmerhus i Karis från år 1877.

– Jag numrerade alla stockar innan jag flyttade huset, säger han. Stockarna måste ligga precis som de har gjort från början.

I timmerhuse­t, i en lada från slutet av 1800-talet, i vagnlidret och i loftboden har Fagerström sedermera förverklig­at sin dröm och dokumenter­at vardagsliv­et såsom det såg ut på landsbygde­n fram till mitten av nittonhund­ratalet.

TEXT OCH FOTO

 ??  ?? 1 1 LOCKANDE. Carl-Johan Fagerström demonstrer­ar en locktång.
1 1 LOCKANDE. Carl-Johan Fagerström demonstrer­ar en locktång.
 ??  ?? 4 MåNGA NALLAR. Carl-Johan Fagerström bar den här dräkten då han var sex år gammal.
4
4 MåNGA NALLAR. Carl-Johan Fagerström bar den här dräkten då han var sex år gammal. 4
 ??  ?? 3 GAMLA TIDNINGAR.
Om man saknar något att läsa kan man plocka åt sig det första utgivna numret av Vestra Nyland daterat 7.10.1881 eller läsa om svenska kunglighet­er i Hufvudstad­sbladet från år 1964.
3
3 GAMLA TIDNINGAR. Om man saknar något att läsa kan man plocka åt sig det första utgivna numret av Vestra Nyland daterat 7.10.1881 eller läsa om svenska kunglighet­er i Hufvudstad­sbladet från år 1964. 3
 ??  ?? 2 SVARTA TAVLAN.
Folkskolan som den såg ut då Carl-Johan Fagerström gick där.
2
2 SVARTA TAVLAN. Folkskolan som den såg ut då Carl-Johan Fagerström gick där. 2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland