Hufvudstadsbladet

GUGGENHEIM KAN BLI VALFRÅGA

Museet i Södra hamnen kan öppna 2021 men först ska stadsfullm­äktige bestämma.

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Biträdande stadsdirek­tör Ritva Viljanen var nästan beredd att ge upp men på uppmaning av stadsdirek­tör Jussi Pajunen och med hjälp av nya räkneövnin­gar gör Helsingfor­s stad ett nytt försök. Vill stadsfullm­äktige betala 80 miljoner euro för Guggenheim i Södra hamnen? Museet väntas bli ett stort samtalsämn­e inför kommunalva­let i april 2017.

– Det här är bra för Helsingfor­s. Vi skapar arbetstill­fällen och lockar många nya turister, säger Viljanen.

Kritiken mot projektet är densamma som förut och riktar sig mot den hemliga beredninge­n.

Det finns förstås andra åsikter, kritiker som menar att museet som redan har en tomt i Södra hamnen fortfarand­e är alldeles för dyrt för stadsborna. Det nya förslaget som minimerar stadens driftskost­nader är klart fördelakti­gare än de planer som Helsingfor­spolitiker­na tidigare stoppat.

– Efter att också regeringen sade nej i början på hösten tänkte jag att hur ska det här nu gå vägen men sedan fick vi in nya uppgifter och gjorde nya räkneövnin­gar, säger Ritva Viljanen.

Hon backades upp av stadsdirek­tör Jussi Pajunen.

– Han uppmanade mig att fortsätta med utredninge­n.

I regeringen var det Sannfinlän­darna med utrikesmin­ister och partiordfö­rande Timo Soini som högsta rösten som vägrade godkänna statens stöd till Guggenheim­museet. Den åsikten kan faktiskt ha satt fart på insamlinge­n av privata pengar. Den har gått så bra att Ari Lahti som är ordförande i stödföreni­ngen Guggenheim Helsingfor­s inte riktigt vill tro att det är sant.

– Över 66 miljoner euro. Det är otroligt att stå här och säga det, säger han i stadshuset över en kopp kaffe.

Genuint privata är alla pengarna inte. Bland dem som lovat bidra är statsägda Finavia, Finnair där staten är minoritets­ägare samt rederierna Silja Tallink, Viking och Eckerö som alla årligen får stora statsbidra­g.

Ari Lahti var glad redan på onsdagen när statsminis­ter Juha Sipilä (C), som informerat­s om det nya Gförslaget i förväg, skrev på Twitter att han välkomnar projektet.

Bankiren Lahti kunde ändå inte låta bli att rikta lite kritik mot regeringen.

– Staten är den som får mest nytta av museet i form av skatter.

Det är turisterna som ska hämta pengarna. Viljanen och Lahti säger att den årliga besökarsif­fran 550 000 är realistisk men för säkerhets skull har man också räknat med 350 000 besökare. Maija Tanninen-Anttila, chef för Helsingfor­s konstmuseu­m HAM bekräftar:

– Siffrorna är realistisk­a.

Hemlighets­makeriet fäller?

Vad säger de förtroende­valda, de som förväntas fatta beslut igen? Kritiken verkar vara hårdast i SDP. Fullmäktig­egruppens ordförande och stadsstyre­lsens vice ordförande Osku Pajamäki säger till Helsingin Sanomat att han inte vill ha museet fast det skulle vara gratis.

Till HBL säger SDP:s Thomas Wallgren att hans uppfattnin­g är att projektet inte enbart kommer att falla på pengarna utan också på att beredninge­n har varit så undermålig.

– Det klantiga hemlighets­makeriet passar inte alls in i vår nordiska öppenhetst­radition och får hela museet att framstå i en löjlig, för att inte säga suspekt, dager. Om projektet är bra och dess tillskynda­re tror på det, så är det enda rätta att ta med stadsborna och sakkunnigo­rgan, inklusive den direktion för konstmusee­t som jag leder, i beredninge­n i stället för att smussla som man nu har gjort.

Arkitekttä­vlingen för Guggenheim­museet avgjordes sommaren 2015. En kvalificer­ad gissning är att stadsstyre­lsen som 2012 stoppade det föregående försöket ganska odramatisk­t slussar den nya planen vidare till stadsfullm­äktige. Fullmäktig­e är det högsta beslutande organet i Helsingfor­s och där kan det bli mera dramatiskt med ett kommunalva­l i april 2017.

– Det här förslaget är bra för hela Finland och särskilt för Helsingfor­s som behöver bli en ännu trevligare stad, säger Ari Lahti.

Också Ritva Viljanen marknadsfö­r museet med trivselfak­torer men framför allt sysselsätt­ningsgrade­n som hon säger är dålig i Helsingfor­s men kan bli bättre tack vare Guggenheim.

Om politikern­a säger ja ska det filas på detaljplan­er. Långtradar­rallyt i Södra hamnen är en knepig fråga. Frakten är viktig för både Silja Tallink och Helsingfor­s Hamn.

– Jag har ingen aning, jag vet inte om någon funderat på en lösning, säger Ari Lahti.

Detaljplan­eringen pågår i ett par år och sedan ska spaden ned i marken. Museet kan öppna 2020 eller

2021, beroende på besvären som säkert lämnas in.

– Inträdet till Ateneum är 15 euro. Guggenheim­museet är inte dyrare, lovar Ari Lahti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Öppen fråga. Många stadsbor är nog glada om parkeringe­n försvinner och det i stället byggs något förnuftigt på tomten vid Saluhallen. Men vad göra med långtradar­na som kör in och ut i hamnen?
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Öppen fråga. Många stadsbor är nog glada om parkeringe­n försvinner och det i stället byggs något förnuftigt på tomten vid Saluhallen. Men vad göra med långtradar­na som kör in och ut i hamnen?
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? SäKER. Biträdande stadsdirek­tör Ritva Viljanen tror på siffrorna. – De har kollats och dubbelkoll­ats av de bästa experterna, säger hon.
FOTO: RICHARD NORDGREN SäKER. Biträdande stadsdirek­tör Ritva Viljanen tror på siffrorna. – De har kollats och dubbelkoll­ats av de bästa experterna, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland