Hufvudstadsbladet

Skypo tydlig om terrorhote­t

Skyddspoli­sen hävdar att terrorhote­t ökat i Finland. Det är en följd av att IS lyckats infiltrera flyktingst­römmen.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Skyddspoli­sens hemliga fyrsidiga utlåtande till riksdagens förvaltnin­gsutskott talar i klartext om hoten mot vår säkerhet.

Det största hotet är de trehundra individer med terrorismk­opplingar som finns i landet. En betydande del av dem har strids- eller terrorisme­rfarenhete­r.

Det framgår av samma utlåtande som HBL citerade i förrgår om ryska privatpers­oners fastighets­köp i närheten av militäranl­äggningar. I Sverige har Säpo kommit med varningar om ryssar som köpt upp stora mängder kartor över områden med känsliga militära installati­oner.

Skyddspoli­sens hemliga översikt över säkerhetsl­äget i landet är rakt på sak. Utlåtandet har begärts av riksdagens förvaltnin­gsutskott i samband med utskottets behandling av regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­e.

Skypo går igenom terrorismh­otet, hotet från de höger- och vänsterext­rema rörelserna, hotet från aktivister­na och de mystiska ryska fastighets­köpen kring våra militäranl­äggningar (se HBL 2.11).

Terrorismh­otet rankas högst i utlåtandet, som HBL fått tillgång till. Finland är fortfarand­e inte ett primärt eller strategisk­t mål för den internatio­nella terrorisme­n, men hotet från enskilda individer som kan utföra våldshandl­ingar har ökat, heter det i redogörels­en som signerats av Skypos chef Antti Pelttari.

Också Finlands deltagande i internatio­nell krishanter­ing kan ha ökat terroriste­rnas intresse för oss.

”Deltagit i terrorism”

Skypos oro grundar sig på att antalet personer med anknytning till terroristi­sk verksamhet har ökat explosions­artat, sedan 2014 med 45 procent. I dag försöker Skypo och andra myndighete­r hålla ögonen på över trehundra människor som har radikalise­rats i Finland eller redan före ankomsten.

”En betydande del av målgruppen har stridserfa­renhet eller så har de deltagit i allvarlig terroristi­sk verksamhet”, heter det i utlåtandet.

Enligt Skypo har underrätte­lseverksam­heten kring dessa personer försvårats i takt med att terroristg­rupperna förbättrat skyddet av sin operativa verksamhet.

Den jihadistis­ka propaganda­n mot Finland har ökat och i det sammanhang­et har IS utnyttjat såväl finländare som det finska språket.

Skypo bekräftar det som invandrark­ritikerna länge basunerat ut, nämligen att IS har infiltrera­t terroriste­r i flyktingst­römmen till Europa.

”Skyddspoli­sen har fått tillförlit­liga uppgifter om att personer med terrorismb­akgrund har kommit till Finland under det senaste året”, heter det.

Centralkri­minalpolis­en meddelade så sent som i onsdags att man misstänker fyra personer som åkt från Finland till Syrien för att ha begått terrorismb­rott.

Åtminstone två av männen har varit med om att grunda biståndsor­ganisation­en Northern Relief, som polisen anser vara en täckorgani­sation för terroriste­rna.

Soldiers of Odin inte värst

Flyktingst­römmen har i sin tur varit en god jordmån för de högerextre­ma rörelserna. Skyddspoli­sen kategorise­rar nazistiska Finlands motståndsr­örelse som det allvarliga­ste hotet. Soldiers of Odin däremot anses ha valt en moderatare hållning och karaktäris­eras numera bara som en ”invandrarf­ientlig” rörelse. Skyddspoli­sen påminner om att det bland bakgrundsk­rafterna finns personer som gjort sig skyldiga till våldsbrott.

Ingendera anses dock hota den na- tionella säkerheten, men nog säkerheten på gatorna.

Skypo har lagt märke till att våldet bland de radikala alternativ­rörelserna har ökat de två senaste åren. Det har inträffat speciellt i samband med antikärnkr­aftsdemons­trationern­a.

Påfallande många utlänninga­r har enligt Skypo deltagit i aktionerna.

Skypo noterar att de radikala djurrättsa­ktivistern­a vaknat till liv igen efter en nästan tioårig tystnad. Djurens befrielsef­ront brände upp flera bussar i huvudstads­regionen tidigare i år i protest mot att ägaren samarbetad­e med firmor i pälsdjursb­ranschen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/BULENT KILIC ?? TERRORISTE­R FLYR. Irakiska soldater poserar med en IS-flagga de tagit som krigsbyte. IS-terroriste­rna är trängda och flyr. Enligt Skypo har IS-terroriste­r lyckats infiltrera sig också i Finland.
FOTO: LEHTIKUVA/BULENT KILIC TERRORISTE­R FLYR. Irakiska soldater poserar med en IS-flagga de tagit som krigsbyte. IS-terroriste­rna är trängda och flyr. Enligt Skypo har IS-terroriste­r lyckats infiltrera sig också i Finland.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? KLARSPRåK. Skyddspoli­sen sjunger ut i klartext om säkerhetsh­oten i sitt utlåtande till riksdagens förvaltnin­gsutskott.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI KLARSPRåK. Skyddspoli­sen sjunger ut i klartext om säkerhetsh­oten i sitt utlåtande till riksdagens förvaltnin­gsutskott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland