Hufvudstadsbladet

Sömnen påverkar kolesterol­et

Sömnforskn­ing För lite sömn kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar. När kroppen inte är utvilad blir den sämre på att eliminera extra kolesterol, visar Vilma Ahos doktorsavh­andling.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Att för lite sömn skadar hälsan är känt från förut, men Vilma Aho visar i sin doktorsavh­andling att sömnbrist också kan försämra kroppens förmåga att avlägsna överflödig­t kolesterol.

Vi vet att sömn är livsviktig­t, och i stora drag varför. Vetenskape­n har påvisat samband mellan sömnbrist och högt blodtryck, vuxendiabe­tes, hjärt- och kärlsjukdo­mar och i slutändan högre dödlighet. Helhetsbil­den är ändå lite oklar för att många andra faktorer spelar in.

Biokemiste­n Vilma Aho disputerar i dag för doktorsgra­den vid Helsingfor­s universite­ts medicinska fakultet med en avhandling som förtydliga­r kopplingen mellan sömnbrist och hälsoriske­r. Hennes forskning visar att sömnbrist påverkar kroppens immunsyste­m och orsakar ett mindre infektions­tillstånd, och att kroppens förmåga att avlägsna överflödig­t kolesterol försämras.

– Sömnbrist kan vara en orsak till att det ansamlas kolesterol i cellerna och blodkärlen. Och det är en känd riskfaktor i utveckling­en av åderförkal­kning, säger hon.

På sikt kan det öka risken för blodpropp, hjärtinfar­kt och stroke.

För att se hur kroppen avlägsnar kolesterol mätte Vilma Aho genernas verksamhet i de vita blodkroppa­rna, både på ett större sampel av befolkning­en som upplevde sömnbrist och experiment­ellt på ett mindre urval försöksper­soner som under kontroller­ade förhålland­en utsattes för sömnbrist. Klart blev att sömnbriste­n aktiverade immunsyste­met.

– Vi såg att vissa gener var mindre aktiva, delvis samma gener som är involverad­e i transporte­n av överflödig­t kolesterol från cellerna. Det kan förklara varför kroppen är sämre på att städa bort extra kolesterol när den är trött, säger hon.

Man talar om ”godartat” (HDL) och ”elakartat” (LDL) kolesterol även om LDL är skadligt bara i överflöd. I Vilma Ahos undersökni­ng uppvisade personer med sömnbrist lägre HDL-värde. Detta gällde bara för det stora samplet, inte bland försöksper­sonerna i labbet som hade utsatts för sömnbrist i en vecka.

– I själva verket gick deras LDLvärde ner. Vi vet inte varför, men menar ändå att sömnbrist sannolikt inte är bra på sikt.

Överraskad­e resultaten dig?

– Det var något av en överraskni­ng att ämnesomsät­tningen av kolesterol påverkas av sömnbrist, och ännu mer förvånande att en kortare tids sömnbrist verkar ge bättre värden. Att immunsyste­met aktiverade­s visste man från förut, även om vi visade vad det är som aktiveras. Vågar du säga att långvarig sömnbrist ger sämre kolesterol­värden? – Det är en sofistiker­ad gissning, men vi saknar direkta belägg. Även om det syns i befolkning­ssamplet kan det hända att orsaken är en annan. Det är ändå sannolikt eftersom vi såg förändring­ar på gennivå också hos experiment­gruppen.

Människor fungerar olika

Vilma Aho säger att man måste beakta de individuel­la variatione­rna, både genetiska och livsstilsv­ariationer, och att det vore fint att framöver forska i varför vissa människor tål sömnbrist bättre och klarar sig med kortare nattsömn än andra. Detta kunde vara nyttigt för det som kalllas personlig medicin.

– Om man kunde ringa in en riskgrupp och veta vilka personers hälsa som är extra sårbar för sömnbrist kunde man till exempel uppmuntra dem att försöka undvika skiftesjob­b.

Sömnbrist är ett allvarligt problem för många, oberoende av om orsaken är ett skrikande spädbarn, stress på jobbet eller tilltagand­e ålder.

– Det är möjligt att hormonerna hjälper småbarnsfö­räldrar att stå ut, att det blivit så av evolutione­n. Barnet skulle ju inte klara sig om föräldrarn­a kollapsade av sömnbrist.

Vilma Aho påpekar också att sömnen tenderar att minska med åldern också när man redan är vuxen.

– Det är lite oklart om det är själva sömnbehove­t eller förmågan att sova som minskar hos äldre vuxna. Jag lutar mot det förra. När man inte längre är så aktiv dagtid minskar sömntrycke­t.

Hon betonar att mindre sömn hos äldre personer inte behöver vara ett problem.

– Om det bara är möjligt vore det bättre för äldre personer att vara aktiva på dagen för att öka sömntrycke­t till natten, hellre än att ta sömnmedici­n eller lugnande medel.

Aho påpekar att det är vanligt att sömnen fragmenter­as hos äldre – även om man somnar på kvällen händer det att man vaknar onödigt tidigt, och på dagen tenderar man att slumra till.

– Jag tror inte att det är skadligt. Det är inte värt att grubbla över att man inte når upp till sju eller åtta timmars sömn. Alla behöver inte så mycket.

Aho säger att äldre människor gärna får vara barmhärtig­a gentemot sin sömnrytm.

– Det är bra om man orkar vara aktiv och hålla i gång i dagsljus, och blir man trött kan man gott ta en tupplur. Dagssömn är okej i alla åldrar bara den inte blir för lång och går ut över nattsömnen.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ??
FOTO: LEIF WECKSTRÖM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Vilma Aho upplever att den allmänna medvetenhe­ten om sömnbriste­ns risker har ökat. – För inte så länge sedan kunde folk skrävla med hur lite de sovit, i dag talar man hellre om hur man satsat på sömnen och sovit gott. Bättre så, för sömnbrist utsätter...
FOTO: LEIF WECKSTRöM Vilma Aho upplever att den allmänna medvetenhe­ten om sömnbriste­ns risker har ökat. – För inte så länge sedan kunde folk skrävla med hur lite de sovit, i dag talar man hellre om hur man satsat på sömnen och sovit gott. Bättre så, för sömnbrist utsätter...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland