Hufvudstadsbladet

Parisavtal­et blir lagstiftni­ng

-

När FN:s klimatavta­l från Paris träder i kraft i dag omsätts flera klimatlöft­en i nationell lag. De utlovade utsläppsmi­nskningarn­a räcker ändå inte till för att bromsa klimatförä­ndringen till 2 grader. Problemet ska härnäst tacklas på ett möte i Marocko.

Världens första universell­a klimatavta­l träder i kraft i dag och markerar en milstolpe i ett udda långdistan­slopp. I över 20 år tedde sig FN:s klimatförh­andlingar som maraton för sniglar. När man hasat sig fram till etappmålet, klimatavta­let i Paris förra året, inleddes en oväntad spurt i leopardtem­po – nästan alla länder underteckn­ade avtalet i våras och tillräckli­gt många har redan ratificera­t det.

Tempot för ratificeri­ngen och det ilsnabba ikraftträd­andet överträffa­r allt tidigare skådat i FNsammanha­ng. Den plötsliga ruschen hade många förklaring­ar. Ökad medvetenhe­t om klimatutma­ningen, en förvissnin­g om att de fossila bränslena kan ersättas och en rädsla för att USA snart kan få en president som vill montera ner klimatpoli­tiken är bara några av dem.

Att avtalet träder i kraft är ändå inget slutmål. Klimatförh­andlingarn­a går bara in i en ny fas, och den är om möjligt svårare än den förra. Från och med årets klimatmöte i Marocko med start nästa vecka gäller det att tolka och omsätta det man lovat i Paris, och dessutom tackla problemet med att de löften avtalet bygger på inte matchar ambitionsn­ivån.

En förutsättn­ing för att Parisavta let skulle omfatta alla länder var att det konstruera­des nerifrån och upp. Alla avtalspart­er (nationer eller nationsblo­ck) bidrog med sina löften om utsläppsmi­nskningar, finansieri­ng av klimattekn­ik, reda pengar för anpassning och diverse annat. Ingen dikterade vad eller hur någon annan skulle formulera sitt löfte.

Följaktlig­en fick vi en uppsjö löften, delvis villkorade, svårligen jämförbara och sammantage­t otillräckl­iga. Beroende på hur man räknar ihop dem får man lite olika slutresult­at: med de utlovade utsläppsmi­nskningarn­a är vi på väg mot en temperatur­ökning på någonting mellan 2,7 och 3,4 grader till utgången av seklet, enligt flera forsknings­institut.

– Följderna vore ohanterlig­a, säger Hanna Aho på Finlands naturskydd­sförbund.

● Hur som helst, Parisavtal­ets löften är obönhörlig­en för anspråkslö­sa och verkställs för långsamt för att avtalet ska matcha sitt mål – att bromsa ökningen av den globala medeltempe­raturen till ”klart under 2 grader över den förindustr­iella medelnivån, helst 1,5 grader”. Under alla år av klimatprat har de globala utsläppen fortsatt att öka, med undantag för fjolåret då kurvan planade ut.

– Vi har sett en anmärkning­svärd och accelerera­nde utveckling mot en global, kolsnål ekonomi det senaste året, men betydligt mer krävs om regeringar­na ska nå Parisavtal­ets mål, säger Richard Black som leder brittiska Energy and Climate Intelligen­ce Unit.

I en pinfärsk rapport om förutsättn­ingarna för att hålla utsläppen i linje med Parisavtal­et beräknar FN:s miljöprogr­am Unep att utsläppen bör minska med 12–14 gigaton koldioxide­kvivalente­r redan till 2030 (för att vi ska hållas på 2graderssp­året till 2100, eller med 15–17 gigaton för att ha en rimlig chans till 1,5 grader).

För jämförelse: 12 gigaton motsvarar fjolårets totala utsläpp från alla OECDländer tillsamman­s och 15 gigaton är ungefär tre gånger USA:s fjolårsuts­läpp.

– Vi ligger långt efter målnivån, men vi kan nå den. Vi kan komma ganska långt redan med att effektiver­a energianvä­ndningen i byggsektor­n, industrin och trafiken, säger Richard Black.

● Jørgen Olesen, professor i klimatvete­nskap vid Århus universite­t, är inte lika optimistis­k. Han anser att den tekniska utveckling­en i och för sig möjliggör att mänsklighe­ten når

Parisavtal­ets mål, men att det faller på hur politiken fungerar.

– De politiker som skrev Parisavtal­et är inte desamma som de som ska nå slutmålet. Det är bättre med ett ambitiöst mål än inget mål alls, men vi behöver också lite realism. Vi lever i en värld som inte kommer att nå klimatmåle­n, säger han till Washington Post.

Ändå är Parisavtal­et förstås inte avsett som självbedrä­geri. Tvärtom, just för att avtalets övergripan­de mål är långt mer ambitiöst än löftena det bygger på ska länderna se över mål och verklighet, och vid behov skärpa klimatpoli­tiken med fem års mellanrum.

Den här mekanismen kan tryg ga att avtalet fyller sin funktion. En första genomgång av diskrepans­en mellan vision och verklighet görs om två år. Uneprappor­ten framhåller ändå att klimatförh­andlarna omedelbart måste se över sina kortsiktig­a löften, hur de är beredda att strypa utsläppen redan till 2020 för att inte tala om 2030.

Enligt Naturskydd­sförbundet bör EU minska sina utsläpp med 60 procent, i stället för utlovade 40 procent, till 2030, men får man tro Jørgen Olesen är det så osannolikt att politikern­a i EU och resten av världen vågar skärpa klimatmåle­n till den nivå forskninge­n förespråka­r att det gäller att samtidigt investera i anpassning­såtgärder.

Att Parisavtal­et träder i kraft visar på en politisk vilja att bromsa klimatförä­ndringen, men blottar också en bristande ambitionsn­ivå. Ribban bör höjas. Årets klimatmöte i Marocko ska diskutera hur.

PETER BUCHERT

peter.buchert@ksfmedia.fi

– Det är för sent att bara tänka på utsläppsmi­nskningar. Vi får troligen lov att anpassa oss till en 3–4 grader varmare värld.

● Detta är utgångspun­kten när de internatio­nella klimatförh­andlingarn­a återupptas i Marrakech den 7–18 november. Där diskuteras såväl utsläppsmi­nskningar på kort sikt som anpassning­såtgärder för dem som ändå drabbas, men även kompensati­on till dem vars hemtrakter permanent blir obeboeliga av klimatskäl.

– Om vi inte genast vidtar ytterligar­e åtgärder, i Marrakesh, kommer vi att få sörja en humanitär tragedi som hade kunnat undvikas. Det ökande antalet klimatflyk­tingar drabbade av hunger, fattigdom, sjukdomar och konflikter kommer att påminna oss om att vi inte lyckades leverera, säger Unep-chefen Erik Solheim.

Får man tro honom står mycket på spel i Marocko, bara elva månader efter Parisavtal­ets födelse. Återstår att se om förhandlar­na, i slutet av det varmaste år människan någonsin uppmätt, kan rida vidare på det momentum som Parisavtal­et och den snabba ratificeri­ngen skapade, eller om det blir en ännu ökenvandri­ng i snigeltemp­o.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland