Hufvudstadsbladet

Nina Gran får medalj inför svenska dagen

Folktinget delar i år ut förtjänstm­edaljer till sexton finländare, som har gjort en betydande insats för den svensksprå­kiga befolkning­en och den svenska kulturen i Finland.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Specialpla­nerare Nina Gran vid Helsingfor­s stad är en eldsjäl som jobbar för gränsövers­kridande finlandssv­ensk kultur, barnkultur och konstpedag­ogik. Därför får hon Folktinget­s förtjänstm­edalj i dag.

Nina Gran, specialpla­nerare vid Helsingfor­s kulturcent­ral, är en av dem som i år får Folktinget­s förtjänstm­edalj. Motivering­en lyder så här: ”Hon är en eldsjäl och ambassadör för gränsövers­kridande finlandssv­ensk kultur, barnkultur och konstpedag­ogik. Hon var en av initiativt­agarna till kulturproj­ektet Produforum och var med om att starta Luckans veranda.”

– Jag är glatt överraskad. Jag ser utmärkelse­n som ett erkännande för det gränsövers­kridande svenska kultursama­rbetet som jag har varit med och byggt upp under hela min yrkesverks­amma tid, säger Gran.

Nyckelorde­n i Grans arbete är samarbete, helhetstän­kande och kvalitet. Hennes första uppgift 1992 blev att organisera Luckans verksamhet, som i början var just en lucka i Svenska Teaterns aula, där informatio­n om all slags svensk kultur samlades. Det var på tiden före internet och många organisati­oner såg varandra som konkurrent­er, inte som samarbetsp­artner.

– Det gäller att se helheter, skapa nätverk och tänka långsiktig­t. Mycket har förändrats under min tid, numera förstår alla att samarbete är nödvändigt och bra. Ensam åstadkomme­r man inte så mycket.

Grans jobb är att tänka på svenska – hurudana kulturtjän­ster ska Helsingfor­s stad erbjuda på svenska?

– Det svenska ska vara en självklar del av kulturutbu­det, det ska finnas bredd och kvalitet. De svenska produktion­erna ska vara minst lika bra som de finska. Vi ska samarbeta med kompetenta aktörer. Helsingfor­s är den största svenska staden i Finland, och koncept som utvecklas här kan bli modell för andra städer också, om vi gör det bra, påminner Gran.

Nina Gran var med och grundade Verandan, ett kulturkafé på svenska. Det öppnades 2002 i Glaspalats­et och erbjöd det första året tvåhundra program, vilket är en imponerand­e mängd.

– Det var viktigt att vi röjde plats för barnkultur­en och även fick en scen för unga, ännu inte etablerade konstutöva­re där de fick uppträda inför publik. Verandan har sedan dess utvecklats och blivit det som Luckan på Simonsgata­n är i dag, en mötesplats för alla, från småbarnsfa­miljer till konstnärer.

För Hufvudstad­sbladets läsare är Nina Gran kanske ändå mera känd som versskribe­nt. Varje måndag

❞ Det svenska ska vara en självklar del av kulturutbu­det, det ska finnas bredd och kvalitet. De svenska produktion­erna ska vara minst lika bra som de finska. Nina Gran Pristagare till folktinget­s förtjänstm­edalj

finns hennes verser på dagboksupp­slaget, under signaturen Anagrinn.

Fester i Basa och Åbo

Årets huvudfest på svenska dagen ordnas i Academill i Vasa söndagen den 6 november klockan 19.15. Årets festtalare är partiordfö­rande och riksdagsle­damot Anna-Maja Henriksson. Bland artisterna finns Ville Pusa, Ida Sand och Markus Lytts. Festen är öppen för allmänhete­n men man måste anmäla sig i förväg till folktinget@folktinget.fi.

Folktinget står också som värd för en fest i Konserthus­et i Åbo tidigare samma dag, klockan 15. Festtalare är koreografe­n Tiina Lindfors. Dessutom ordnar Folktinget en mottagning redan på fredagen i stadshuset i Helsingfor­s klockan 13. Det är där bland andra Nina Gran får sin medalj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland