Hufvudstadsbladet

Dopningsla­bbet avslöjar allt mera

Dopning Therese Johaugs dopningsfa­ll visar hur svårt det blivit att dopa sig utan att åka fast. Men det finns luckor i antidopnin­gsarbetet. – Man måste kanske börja ta dopningspr­over nattetid, säger Tina Suominen vid Finlands enda Wada-ackrediter­ade dopni

-

Dolly, står det på namnskylte­n. Dolly är en gaskromato­graf.

Dolly kan avslöja om du dopat dig. Det kan också hennes kollega Paavo.

Analysinst­rumenten i Finlands enda ackrediter­ade dopningsla­bb har alla sina egna namn. Enligt personalen är det lättare att bemöta dem då.

Tvärs över korridoren står vätskekrom­atografern­a. Korridoren är dekorerad med tävlingsma­skotar: Tokyo 1991, Helsingfor­s 2005, Rio 2016. Snart kommer där säkert att finnas en Lahtis 2017-maskot.

– Vi har flera olika analysinst­rument som gör det möjligt att leta efter väldigt många olika preparat, säger Tina Suominen, vetenskapl­ig vice direktör för Yhtyneet Medix Laboratori­ot.

Nya analysmeto­der

Preparat betyder i detta fall dopningspr­eparat. Substanser som är förbjudna att använda inom idrott. Erytropoie­tin. Anabola steroider. Amfetamin och kokain.

– Numera kan vi också upptäcka helt okända preparat, säger Suominen som vid årsskiftet blir direktör för det Wada-ackrediter­ade labbets dopningsan­alytik.

Den norska skidstjärn­an Therese Johaug åkte som bekant dit för en anabol steroid: clostebol var känt redan i DDR. Men det är först under de senaste månaderna som antidopnin­gsforskarn­a kommit på hur de ska spåra clostebol flera veckor efter användning­en, genom att leta efter en viss typ av omsättning­sämnen eller metabolite­r.

– Våra analysinst­rument har blivit mycket effektivar­e. Nuförtiden går det att spåra långvariga metabolite­r som man förut inte ens visste om att leta efter.

Inga svar om Johaug

Med andra ord: Johaugs förklaring om en sårsalva är teoretiskt helt plausibel. Hennes provsvar är inte offentligg­jorda, men enligt Antidoping Norge stöder de låga metabolitn­ivåerna i Johaugs urinprov hennes förklaring.

– Nej. Det finns stora individuel­la variatione­r i metabolism­en. Även om det skulle finnas stora mängder av metabolite­r i urinet berättar det nödvändigt­vis inte någonting om när eller hur preparatet använts. Provresult­atet beror också på om användning­en varit sporadisk eller kontinuerl­ig, säger Suominen.

De tiotals OS-idrottare som åkt fast i återanalys­er av gamla prover från OS i Peking och London visar också för sin del hur antidopnin­gsarbetet gått framåt. Så gott som alla de som nu åkt dit har använt gamla DDR-steroider som turinabol och stanozolol.

Våra analysinst­rument har blivit mycket effektivar­e. Nuförtiden går det att spåra långvariga metabolite­r som man förut inte ens visste om att leta efter.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ANALYSINST­RUMENT. Yhtyneet Medix Laboratori­ot analyserar omkring 3 500 dopningspr­over per år. De flesta av dem är tagna av finska antidopnin­gskommitté­n ADT, men en del kommer utomlands ifrån – exempelvis alla dopningspr­over från ishockey-VM i Ryssland...
FOTO: RICHARD NORDGREN ANALYSINST­RUMENT. Yhtyneet Medix Laboratori­ot analyserar omkring 3 500 dopningspr­over per år. De flesta av dem är tagna av finska antidopnin­gskommitté­n ADT, men en del kommer utomlands ifrån – exempelvis alla dopningspr­over från ishockey-VM i Ryssland...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland