Hufvudstadsbladet

Det nya förslaget

-

Helsingfor­s stadsstyre­lse får på måndag ta ställning till ett nytt förslag om Guggenheim­museet.

I det nya förslaget är andelen privata medel större än förut, 66,4 miljoner euro.

Den uppskattad­e budgeten för att bygga Guggenheim i Helsingfor­s är 130 miljoner euro varav Helsingfor­s stads andel skulle vara högst 80 miljoner euro och Understöds­stiftelsen­s för Guggenheim 15 miljoner euro.

Enligt förslaget ska man för byggandet grunda ett fastighets­bolag som tar ett lån på 35 miljoner euro. Helsingfor­s skulle äga 84 procent av bolaget och stiftelsen återstoden.

I den nya modellen skulle Helsingfor­s stad alltså vara den huvudsakli­ga ägaren och ansvara för dess fastighets­utgifter. Staden skulle inte i övrigt finansiera museets verksamhet.

Fastighets­utgifterna skulle vara uppskattni­ngsvis 6,5 miljoner euro årligen, det inbegriper bland annat räntor på kapitalet, hyrorna till Helsingfor­s stad för tomten samt byggnaden och underhålls­kostnadern­a för själva byggnaden.

Understöds­stiftelsen för Guggenheim Helsingfor­s skulle ansvara för museets verksamhet. Driftskost­naderna bedöms vara kring 11,6 miljoner euro och museets inkomster 11,2 miljoner om året. Man har till inkomstern­a räknat med statens årliga stöd på 1,3 miljoner euro vilket enligt stiftelsen är i linje med vad andra museer i samma storlekskl­ass får. Löfte om bidrag gav kulturmini­ster Sanni Grahn-Laasonen (Saml) igår, något slutligt beslut finns alltså inte.

I den nu presentera­de modellen skulle licensavgi­ften på cirka 18,4 miljoner euro på 20 år till Solomon R. Guggenheim-stiftelsen täckas med privata medel. Understöds­stiftelsen för Guggenheim Helsingfor­s har fått donationer för det här ändamålet. Licensavgi­ften har minskat med 10 miljoner dollar jämfört med de tidigare versionern­a.

Byggandet av museet kan börja 2019 – om politikern­a i Helsingfor­s stadsfullm­äktige ger grönt ljus.

Läs mera på nätet: www.guggenheim­hki.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland