Hufvudstadsbladet

Säpo varnar också för ryska spioner

I Sverige varnar Säpo för ryssar som köper stora mängder kartor över känsliga områden och sådana som försöker påverka den allmänna opinionen.

- STEFAN LUNDBERG

Den finländska Skyddspoli­sens (Skypo) och den svenska Säkerhetsp­olisens (Säpo) oro för skum rysk närvaro i respektive land sammanfall­er.

Skypo har nu för första gången varnat för märkliga ryska fastighets­köp i Finland som inte kan motiveras av affärsmäss­iga eller andra orsaker. Enskilda politiker och forskare har sagt samma sak i flera år. Skypo säger sig också ha observerat försök att påverka den allmänna opinionen i bland annat energifråg­or.

I Sverige har Säpo på samma sätt reagerat på att rysk underrätte­lsetjänst agerar aktivt inne i Sverige och försöker i hemlighet påverka opinionsbi­ldningen, speciellt beträffand­e Sveriges relationer till Nato.

Säpo har också varnat för ryssar som köpt upp stora mängder kartor över områden med känsliga militära installati­oner.

Ryska och finsk-ryska privatpers­oners fastighets­köp koncentrer­ar sig till Nyslott, Imatra och Ruokolax. Under de senaste två åren har över 200 fastighete­r sålts till ryssar i gränstrakt­erna.

En del av affärerna gäller fritidsbos­täder, men det finns fastighets­köp som inte kan motiveras av affärsmäss­iga eller andra normala orsaker. Sådana är gamla ödehus och ett trettiotal fastighete­r som köpts under förevändni­ng att det i dem ska idkas turistnäri­ngar. Vilket inte har skett. Enligt Skypo kan sådana fastighete­r i kristider tas över av ryska soldater.

HBL har tidigare skrivit om gamla gränsbevak­ningsstati­oner som ryska personer har köpt upp de senaste åren.

En betydande del av målgruppen har stridserfa­renhet eller så har de deltagit i allvarlig terroristi­sk verksamhet. Skypo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland